2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelik Döneminde Beslenme
YAZI #3286 © Yazan Dyt.Zülal YALÇIN | Yayın Ocak 2017
Hamilelik dönemi, bir annenin bebeğini kucağına alana kadar geçirdiği mucizevi bir dönemdir. Bebeğin sağlıklı gelişmesi ve olması gereken doğum ağırlığında dünyaya gelmesi çok önemlidir. Annenin 9 ay boyunca doğru beslenmesi bebeğin bütün yaşamında rol oynar. Annenin ve bebeğin sağlığını etkileyen birçok etmen vardır. Annenin sahip olduğu kronik hastalıklar, daha önce doğum yapıp yapmamış olması, besin depolarının durumu, doğum yaptıysa iki doğum arasında geçen süre, annenin hamile kaldığı yaş, sigara-alkol kullanımı,9 ay boyunca geçirdiği hastalıklar ve kullandığı ilaçlar bebeğin gelişimi ve sağlıklı olmasını etkilediği gibi annenin sağlığını da oldukça etkilemektedir.
Hamilelik süresi boyunca bebeğin gelişimi 3 ayrı evre ile takip edilir. Birinci trimester dediğimiz ilk 3 aylık dönemi ifade eden dönemde annenin beslenmesi direkt olarak bebeği etkilemez. Ama bebeğin anabolik süreci devam ettiği için normal beslenmeye 150 kalorilik enerji eklenmelidir.
Annenin hamile kaldığı kilo, annenin yaşı , besin depolarının genel durumu dokuz ay boyunca alınması gereken toplam kiloyu etkileyen faktörlerdir. Eğer ideal kilosuyla hamile kalan bir bireyseniz toplamda gebelik süresince 9-12kg civarında kilo almanız yeterli olacaktır. Burada önemli olan alınan fazla enerjinin sizde depolanması değil bebeğin gelişiminde kullanılmasıdır.
ikinci trimester dediğimiz dönemde bebeğin gelişimi yavaş yavaş hızlanmaya başlar. Artık annenin beslenmesi bebeğin gelişiminde ciddi rol oynamaya alır. Gebelik eki olan ve bebeğinizin büyümesini sağlayacak olan 350-400 kkal ‘lik enerji artık bu dönemde normal beslenmenize eklenmelidir. Hamilelik dönemi sınırsız beslenebileceğiniz bir dönem değildir. Bu dönemde aldığınız fazla kilolar gebelik şekeri oluşmasına, yüksek tansiyona ve bebeğin olması gerekenden daha kilolu doğmasına sebep olabilir. Bu yüzden bulunduğunuz aya ve haftaya göre bebeğin gelişimi göz önünde bulundurularak beslenmenize ekleyeceğiniz besinleri dikkatli seçmelisiniz. Yeterli ve dengeli bir beslenme planı bu dönemde karşılaşabileceğiniz sağlık problemlerini ortadan kaldırabilirsiniz.
Yetersiz enerji ve besin öğesi alımı bebeğin zeka ve fizyolojik gelişiminin geri kalmasına veya düşük doğum ağırlığı ile doğmasına sebep olabilir. Yeterli karbonhidrat, protein ve yağ alımı ile enerji dengesi sağlanırken özellikle bu süreçte takip edilmesi gereken vitamin ve mineraller vardır. Bunlar ; Demir , kalsiyum, iyot, folik asit ,B12 vitamini ,çinko, C vitamini, D vitamini ve bebeğin beyin gelişimine destek olan omega-3 .
Hamilelik dönemini iyi geçiren annelerin bebeklerinin gelişimi normal haftasına göre seyretmektedir. Kadın doğum doktorunuz ile bebeğin gelişimini takip ederken beslenme uzmanınızdan bu mucizevi dönemin temel taşı olan özel beslenme programınızı istemeyi unutmayın .

BESLENME UZMANI
ZÜLAL YALÇIN
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zülal YALÇIN Fotoğraf
Dyt.Zülal YALÇIN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zülal YALÇIN'ın Makaleleri
► Hamilelik Döneminde Beslenme Dyt.Duygu ÇALIŞKAN OKTAY
► Hamilelik Döneminde Beslenme ve Egzersiz Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
► Hamilelik Döneminde Kabızlık Dyt.Nilay KEÇECİ
► Hamilelik Öncesinde Beslenme Dyt.Beste ALİMERT
► Hamilelik Dönemine Özel Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Hamilelik Döneminde Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sdm Diyeti Nedir? Ocak 2017
► En Moda Diyetler Eylül 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:14
Top