2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hasta Bebeğe En İyi İlaç Anne Sütü
YAZI #3292 © Yazan Doç.Dr.Güliz ONAT | Yayın Ocak 2017
Bu yazı, bir arkadaşımın geçen ay bana yönelttiği soru üzerine hazırlandı. Soru; bir Facebook paylaşımı için “Güliz, bu gerçek mi?” sorusuydu.
Paylaşım, bebeği hasta (nezle, grip türevi) olan bir annenin, hastalıktan önceki ve sonraki sağdığı iki sütün ne kadar farklı olduğu ve bu farkın açıklamasının altında yatan hayret verici bilimsel açıklamalardı
Bu yazı, bir arkadaşımın geçen ay bana yönelttiği soru üzerine hazırlandı. Soru; bir Facebook paylaşımı için “Güliz, bu gerçek mi?” sorusuydu. Paylaşım, bebeği hasta (nezle, grip türevi) olan bir annenin, hastalıktan önceki ve sonraki sağdığı iki sütün ne kadar farklı olduğu ve bu farkın açıklamasının altında yatan hayret verici bilimsel açıklamalardı (https://www.facebook.com/mallory.cunningham.75/posts/1119562004723715). Ben de “tabiki doğru” dedim ve anne sütünün neden mucize olduğuna bir de bu açıdan değinmek için bu yazıyı hazırladım. Bu yazıyı okuyan ve gerçekten anne sütünün mucize olduğuna inanan annelerden şunu rica ediyorum, yazıyı mümkün olduğunca paylaşın ve anne sütü neden mucize herkes bilsin, anlasın. Bir kez daha !

Anne hastalık yapan bakterilerle temas edince, onları soluyunca veya sindirince antikor üretmeye başlar. Bu antikorla süte geçer. Böylelikle etrafta bir enfeksiyon salgını varsa, bebeği korumanın en güzel yolu annenin o ortamda bulunması, o mikrobu soluması ve bedeni antikor ürettiğinden, bebeğini emzirmesidir. Mesela bebeğin gittiği bir anaokulunda bir enfeksiyon varsa, anne anaokulundaki sıralara, kapıya, duvarlara dokunarak ve okuldaki havayı soluyarak antikor üretmeye başlar. O bakteriye karşı özel antikor üretir ve sonra da bebeğini rahatlıkla emzirebilir. Böylelikle bebeğini salgından korur. Aynı durum bebeği hastanmış anneler için de geçerlidir. Annenin meme uçlarında bulunan reseptörlerle bebeğin tüküründeki virüs ve bakteri gibi patojenlerin taramasının yapıldığı ve bebeğin ihtiyacı olan antikorların anne tarafından çarçabuk üretilip, süte geçtiği tespit edilmiştir.

Tam tersi senaryoyu düşünelim: Hasta olan anne ise, yine bebeğini emzirmelidir. Emzirmelidir ki, kendisindeki bakterilere karşı savunmasız olan bebeğini, anne sütündeki antikorları ile koruyabilsin. Bu makale kış aylarında en çok sorulan “grip olan anne emzirebilir mi” sorusuna da yanıt olsun. Tabi ki sadece grip olduğundan eminse...Altında yatan başka bir hastalık olmadığına eminse...(Solunum yoluyla bulaşan ender bazı hastalıklarda maske kullanımı ya da bebeği ile temas etmemesi önerilir, dediğim gibi çok ender hastalıklarda). Tıbbi derneklerin her sene çıkan salgın griplerde önerilerine dikkate alarak !

İşte bahsedilen facebook paylaşımında anne tam da bunu yapmış, bu süreçteki süt yapısının farklılığındaki değişimleri de fotoğraflayıp, paylaşmış.

Özetle şunu artık biliyoruz: Anne sütü mucizedir. Mucizeye inananlar paylaşsın (emzirmedanismanligi.com).
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güliz ONAT Fotoğraf
Doç.Dr.Güliz ONAT
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doğum Ve Kadın Hastalıkları Hemşiresi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi72 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Güliz ONAT'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hasta Bebeğe En İyi İlaç Anne Sütü' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Emzirme ve Hormonlar Ocak 2017
► Bebek Masajı Ocak 2017
► Pilates ve Emzirme Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:55
Top