2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hindistan Cevizi Yağı
YAZI #3308 © Yazan Dyt.Nursena AKKAYA | Yayın Şubat 2017
Hindistan cevizi (Cocos nucifera), palmiyegiller (Arecaceae) familyasının bir türüdür.6-12 yaşları arası meyve vermeye başlar.50 yıl kadar ürün verir. Ağacı 100 yıla kadar yaşar. Genellikle kurutulmuş meyvesi toz halinde satılır, sert kabuğunun altında Hindistan cevizi sütü denen yoğun sıvı bulunur. Tropikal bölgelerde yetiştirilir. Meyvesinden Hindistan cevizi lifi elde edilir.

Hindistan cevizi yağı ise son yılların süper besini olarak adlandırılan besinlerden bir tanesidir. Aslında en zengin doymuş yağ kaynaklarından biridir ve içerdiği yağ asitlerinin yaklaşık %90 ı doymuş yağdır. Fakat yapılan son çalışmalara göre doymuş yağların hepsi zararlı değildir. Taze Hindistan cevizi özütünden elde edilen Hindistan cevizi yağı , peynir ve etten alınan hayvansal kaynaklı doymuş yağları içermez. Orta zincirli yağ asitleri (MCT), laurik asit, E vitamini ve antioksidan etki gösteren polifenollerce zengindir.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI TÜKETEN TOPLUMLAR DAHA SAĞLIKLI

Batı kültüründe Hindistan cevizi bir çeşit egzotik besin sayılır ve çoğunlukla sağlıklı yaşam hakkında bilinçli insanlar tarafından tüketilir. Dünyanın bazı kesimlerinde ise Hindistan cevizi, beslenme düzeninde temel gıdalardandır ve bu düzen nesillerdir korunmaktadır. En iyi toplum örneği Güney Pasifikte bulunan Tokelau’ lardır. Tokelau toplumu toplam tükettikleri kalorinin %60 ını Hindistan cevizinden alırlar ve dünyada en çok doymuş yağ tüketen toplumdur. Buna rağmen kalp hastalık riskleri çok düşüktür.

VÜCUT YAĞININ AZALMASI ÜZERİNDE OLUMLU ETKİLİ

Yapılan son çalışmalar obezitenin artık alınan kalori miktarından çok, kalorilerin hangi besinlerden alındığı ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Farklı besinler vücudumuzu ve hormonlarımızı farklı şekillerde etkiler ve bu durumda bir kalorinin aslında yalnızca bir kalori olmadığı söylenebilir. Araştırmalar Hindistan cevizi yağındaki orta zincirli yağ asitleri ile aynı ölçüde uzun zincirli yağlar ile karşılaştırıldığında Hindistan cevizi yağının sindirilmesi için daha çok enerji gerektiğini göstermektedir. Günde 15-30 gram orta zincirli yağ asidi vücudun 24 saat içindeki enerji harcamasını %5 arttırır ve bu oran toplamda 120 kaloriye denk gelir.

ABDOMİNAL OBEZİTEYE KARŞI

Hindistan cevizi yağı karın boşluğu ve organların etrafındaki yağlar üzerinde oldukça etkilidir. Abdominal obezitesi olan 40 kadın üzerinde yapılan bir araştırma 12 hafta boyunca her gün 30 ml Hindistan cevizi yağı tüketmenin vücut kitle endeksinde ve bel çevresinde belirgin bir düşüşe neden olduğu görülmüştür.



İŞTAHI BASKILAR

Hindistan cevizi yağının açlığı baskılaması ; yağ asitlerinin metabolize edilme şekli ile ilgilidir. Sindirildiğinde açığa çıkan keton cisimleri iştah kesici etkiye sahiptir. Yapılan bir araştırmada kahvaltıda Hindistan cevizi yağı tüketen bireylerin öğle yemeklerinde belirgin bir şekilde daha az kalori aldıkları gözlenmiştir.

ANTİBAKTERİYEL ETKİ

Hindistan cevizi yağında bulunan yağ asitlerinin neredeyse yarısı laurik asittir. Laurik asit; bağışıklık sistemini güçlendirici etki gösterir. Anne sütünde de bulunan bu yağ asidi virüs, mantar gibi patojenlere karşı oldukça etkilidir. Bunun yanında Hindistan cevizi suyu da antiseptik özellikte olduğu için, ağız sağlığının korunması ve ağız içinin temizlenmesinde kullanılır.

KAN KOLESTEROL SEVİYESİNİ DÜZENLER

Hindistan cevizi yağı doymuş yağlardan zengindir ama araştırmalar bu durumun kanın lipit profiline herhangi bir zararı olmadığını göstermektedir. Hindistan cevizinde bulunan doymuş yağlar ,HDL (iyi huylu) kolesterolünü yükseltirken LDL(kötü huylu) kolesterolünü tehlikesiz hale getirmektedir.

ALZHEİRMER’A KARŞI KORUCU VE TEDAVİ EDİCİ

Hindistan cevizi yağındaki doymuş yağlar Alzheimer hastalarında beyin fonksiyonlarının iyileştirilmesine yardımcıdır. Araştırmalar, Hindistan cevizinin sindirildikten sonra ortaya çıkan keton cisimlerinin beyine enerji verdiği ve ketonların hasarlı hücrelere enerji sağlayarak Alzheimer semptomlarını giderebileceklerini göstermektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nursena AKKAYA'nın Makale ve Yazıları
► Krıll Yağı mı? Balık Yağı mı? Prof.Dr.Dyt.Barış ÖZTÜRK
► Pikan Cevizi ve Keten Tohumu Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Avokado Yağı Dyt.Nursena AKKAYA
► Krill Yağı ve Sağlık Üzerine Etkileri Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hindistan Cevizi Yağı' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obezite ve D Vitamini Şubat 2017
► Avokado Yağı Şubat 2017
► Helikobakter Pilori ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Şubat 2017
◊ Matcha Çayı Mart 2017
◊ Gentestdiet Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:11
Top