2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eşli Okuma
YAZI #3316 © Yazan Psk.Dnş.Eylem Metin ÖZKURAL | Yayın Şubat 2017
Eşli okuma, öğrenci ile birlikte öğretmenin eş zamanlı ve sesli olarak okumasıdır. Bu özel olarak yapılandırılacak bir tekniktir.

Öğrenci bir kitap seçer. Sonra hem öğretmen hem de öğrenci sesli olarak tüm sözcükleri birlikte okurlar. Bu sırada öğretmen, sözcükleri doğru bir şekilde telaffuz ederek doğru okuma örneği oluştururken, okuma hızını öğrenciye uyacak şekilde ayarlar. Öğrenci her sözcüğü okumalıdır, bir sözcüğü hatalı söylediğinde yetişkin doğrusunu söyleyerek düzeltir. Sonra öğrenci sözcüğü düzelterek tekrar eder ve birlikte okumaya devam ederler. ‘hayır' demek veya sesle ilgili veya diğer hatırlatmalarda bulunmak yasaktır. Öğretmen hiçbir şekilde öğrenciyi düzeltmeye kalkmaz. Kural, öğretmenin dört beş saniye bekleyerek öğrencinin kendisinin hatasını fark etmesine fırsat vermesidir.

Eşli okumada dikkat edilecek konular şunlardır:

• Okuma parçasını öğrenci seçer.
• Öğretmen ve öğrenci aynı anda okur.
• Okuma uyumlu bir şekilde sürdürülür.
• Dikkat dağıtacak unsurlar en aza indirilir.
• Teşvik için övgü yapılır.
• Okuma sonunda öykü ve resimler tartışılır.

Eşli okumanın iki temel aşaması birlikte okuma ve yalnız okumadır.

Birlikte okuma: Öğretmen veya veli öğrenci ile tüm sözcükleri sesli okurken, uyum içinde okuyabilmek için hızını ayarlar. Öğretmen, öğrencinin bir sözcükte takılıp kalmasına izin vermez ve öğrenci sözcüğü okuyamadığında kısa bir süre bekledikten sonra doğrusunu söyler. Sonunda yapılan tartışma kısmıyla birlikte bu çalışma, metinde anlam konusunda öğrenciye yardımcı olur.

Yalnız okuma: Öğrencinin sesli okuma konusunda kendine güveni arttıktan sonra bu çalışmaya yer verilir. Öğrenci sesli okurken öğretmen kısık sesle okumayı sürdürebilir veya tamamen sessiz kalabilir. Öğrencinin kendine güvenini arttırmak için bu aşamaya yavaş geçilmelidir. Öğrenci bir sözcüğe takıldığında , öğretmen hemen o sözcüğü söyler yine öğrenci ile birlikte okumaya devam eder. Öğretmen başladığı cümleyi öğrenci ile birlikte bitirdiğinde tekrar kısık sese veya suskunluğa ger döner. Öğrenci tekrar takılırsa aynı şey tekrarlanır.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eylem Metin ÖZKURAL Fotoğraf
Psk.Dnş.Eylem Metin ÖZKURAL
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi41 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Eylem Metin ÖZKURAL'ın Makaleleri
► Okuma Güçlüğü Disleksi Şeref BAYSAL
► Çocukta Okuma Alışkanlığı Psk.Barış ÜLKÜMEN
► Disleksi ve Akıcı Okuma Gökhan KARATEPE
► Okuma Bozukluğu/ Güçlüğü Psk.Hatice ÇETİNKAYA ŞAHİN
► Disleksi - Okuma Bozukluğu Psk.Dnş.Eylem Metin ÖZKURAL
► Okuma Yazma Zorlukları Gökhan KARATEPE
► Okuma Yazma Sorunu Hanife TETİK
► Zihin Okuma ve Otizm Psk.Metin KARAKOL
► Okuma ve Okuduğunu Anlama Nedir? Psk.Dnş.Ömer CİMEM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Eşli Okuma' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Disleksi Nedir Ağustos 2012
► Yetişkinlerde Görülen Disleksi Belirtileri ÇOK OKUNUYOR Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:51
Top