2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayatın Anlamı Üzerine Bir Değerlendirme
YAZI #3321 © Yazan Psk.Mesut AZKUL | Yayın Şubat 2017
Hayatınıza anlam katan değerler nedir ?yada hayatımızın amacı nedir?diye sorsak hepimiz standart cevaplar veririz sanırım .
Vereceğimiz tipik cevaplardan bir kaçını sıralarsak
• Daha çok para sahibi olmak
• Çok yüksek statüye,mesleğe sahip olmayı istemek veya amaç edinmek
• Daha çok popülerlik ,beğenilmek ,onaylanmak gibi gibi hayatımıza anlam katacağını düşünürüz ve tüm bunlara sahip olmadığımızda eksiklik duygusuna kapılır çoğu kez üzüntü ve acı duyarız.
Mevlana derki: neyi arıyorsan o’sundur öyle ki aradığımız şeyde kendimizi bulmak anlamlandırmak ve bütünleşmek isteriz . Neden acı duygusu üzerinden hayatımıza anlam katmaya çalışırız ?Yapılan bir çok araştırmaya göre acı duygusu ruhsal bir gereksinim olarak görülmesiyle birlikte kişinin olaylar ve durumlar kaşısın'da verdiği fiziksel ve duygusal tepki olarak değerlendiriliyor.
Hayatımızda acı olayları kalıcı hale getirmek yaşanılan durumları atlatamamak kısacası etkisinde kalmak dünya sağlık örgütüne göre(world healty organization ) posttravmatik stres bozukluğu olarak tanımlanıyor tabi bunun daha geniş bir tanı kriteri var kısacası buna yaşamımızdaki motivasyonumuzu düşürmekte sıkıcı ve çekilmez kılmaktadır. ACI bir olayla karşılaştığımızda ruhumuzda derin bir sancı hissederiz o an sanki o anın geçmeyeceğini düşünürüz ,içinden çıkılmaz bir haldeymişiz gibi hissederiz ,çoğu kez çaresiz ,karamsar düşünceler içerisinde oluruz ,acı karşında verdiğimiz duygusal tepkiler gerçek duygularımızın bir sonucudur böylesi durumlar karşısında şunun farkında olmalıyız ki yaşadığımız her ne ise hayatımızın her dönemine etki etmesine izin vermemek gerektiğinin bilincinde ve yaşamın tek bir andan ibaret olmadığının farkında olmak gerekir çükü yaşam tıpkı doğa gibi sürekli değişimler ,yenilikler içerisinde kendini yeniden var eder ve güçlü kılmaya çalışır şunu itiraf etmeliyiz ki yaşamın iyileştirici tarafları yaralayıcı ve üzüntü veren durumlarından daha çoktur.Bence hayat güzeldir ve değerlidir elinden geldiğince onu mutlu yaşamaya bak ve gerçek mutluluğa huzura erişmeye çalış herkesi hatalarıyla hoş görmeyi bilmek gerek çünkü hiç kimse mükemmel değildir ve sanırım mükemmel olan hiç kimse yoktur kendimiz bile mükemmel değilken.öyle ise gerçekçi beklentiler içersinde olalım
Hayatı güzel yaşamanın ve anlam yaratmanın birincil koşulu iç huzuru yakalamaktır insan kendi kendisinin terapisti olabilmedir mutluluğu aramak hayatımızı yeterince mütevazi yaşamak gerek daha çok öğrenmek, okumak kişisel gelişimimizde katkıda bulunmak,kendiniz tanımak,öz benliğiniz hakkında fikirlerde bulunmak küçük ve gerçekçi amaçlar edinmek ve olabildiğince hayatı mutlu yaşamayı öğrenmek gerek ,mutluluk öğrenilebilir bir duygudur çünkü hoşumuza giden bir durum karşında hemen hemen hepimiz aynı duygusal tepkiyi veriyoruz aslında yaşadığımız olaylar kaşısın da verdiğimiz tepkiler nasıl düşündüğümüz ve yorumladığımızla ilgilidir .
Daha çok pozitif düşüncelere sahip olmak dileğiyle ,bu hayat bizim o halde tadını çıkaralım.
Psk.Mesut Azkul
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Mesut AZKUL'un Yazıları
► Hayatın Anlamı Psk.Beria Bilge ŞENER
► Acılar ve Hayatın Anlamı Psk.Bengisu Nehir AYDIN
► Hayatın Anlamı Nedir? Psk.Nur GEZEK
► Annem ve Ben Yada Hayatın Anlamı Psk.Sinem MALKOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Hayatın Anlamı Üzerine Bir Değerlendirme' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Majör Depresyon Nisan 2018
◊ Narsisizm(Özseverlik) Aralık 2017
◊ Anne -Baba Tutumları Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:43
Top