2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk İstismarı ve Yetişkinliğe Etkisi
YAZI #3333 © Yazan Psk.Dnş.Aysel KESKİN | Yayın Mart 2017
Çocuk cinsel istismarı özellikle son günlerde sıklıkla duyduğumuz, konuşulması rahatsızlık veren ve öfke uyandıran bir konu. Küçük yaşlarda istismara uğramış bir çocuğun yetişkinlik döneminde psikolojik sorun yaşamama ihtimali yok. Bu yazıda çocuk istismarının hem çocuklukta hem de yetişkinlikte hangi psikolojik rahatsızlıklara yol açabileceğine ve tedavi yöntemlerine değineceğim.

Çocukluk dönemi istismarları hangi sorunlara yol açar?

Çocuklar genelde yaşadıklarını ifade edemez, korkarlar ve utanırlar. İçe kapanabilirler ya da iç dünyalarında bu sorun devam etmesine rağmen okulda ve sosyal çevrede çok başarılı olabilirler. Bunlar çocuğun yaşadığı istismarın ve bunun sonuçlarının fark edilmesini engelleyebilir. Cinsel istismar genellikle büyükler tarafından fark edilemez. Çocuk bu konudan bahsetse bile etraf tarafından duyulmasın diye konunun kapatılması, hiç olmamış gibi davranılması, hatta çocuğun bundan dolayı suçlanması ve cezalandırılması istismarın travmatik etkisini kat kat artırır. Tacizi yapanın yakınlık derecesi, mağdurun yaşı ve maruz kalınan süre ilerde ortaya çıkacak sıkıntının şiddetini belirler. Çocukken istismara uğrayan bir yetişkinin yaşayabileceği psikolojik sorunlar şöyledir:

- TSSB (Travma Sonrası Stres Bozukluğu)
- Takıntı
- Depresyon
- Her türlü korku/fobi
- Obsesif Kompülsif Bozukluk
- Kaygı
- Panik atak
- Düşük benlik saygısı
- Sosyal fobi
- Güvensizlik duygusu
- Bağımlılıklar
- Başkalarına karşı güvensizlik
- Öfke
- Düşmanlık
- Suçluluk

Çocukluk Dönemi İstismarının Sonuçları Nasıl Tedavi Edilir?

Mağdurun bir uzmana bu olayları sadece anlatması yeterli değildir. Çocuklukta yaşanan istismarın travmatik etkilerini ortadan kaldırmak travma çalışmalarıyla mümkündür. Travma tedavisinde etkili yöntemlerin başında EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma) ve EFT (Duygusal Özgürleşme Tekniği) gelmektedir. Şu araştırmalar Duygusal Özgürleşme Tekniğinin çocukluk travmaları üzerindeki etkisini göstermektedir:

http://psycnet.apa.org/journals/trm/18/3/73/ https://www.hindawi.com/journals/drt/2012/257172/abs/
http://www.lifescriptcounseling.com/research/eft_vets_study.pdf

Bu yöntemlerin travmalarda etkili olmasının temel nedeni, yaşanan olayın başı ve sonu belli yani spesifik olması ve yıllar geçmiş olmasına rağmen mağdura acı ve çaresizlik hissettirmesidir. Ancak şunu bilmek önemlidir ki, bu tekniklerle yapılan tedaviler sorunun yaşanmışlığını ortadan kaldırmaz, ama danışan üzerindeki etkilerini ortadan kaldırabilir. Yani danışan artık bu olayları hatırladığında acı ve çaresizlik duymayacaktır.

Çocuklar için güvenli bir dünya dileğiyle.

AYSEL KESKİN
PSİKOLOJİK DANIŞMAN & EFT MASTER
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysel KESKİN Fotoğraf
Psk.Dnş.Aysel KESKİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
Psikoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in Makaleleri
► Çocuk İstismarı Psk.Sinem ERUSTA
► Çocuk İstismarı Psk.Dnş.İdem TONOZ
► Çocuk İstismarı Psk.Yasemin EYİGÜN
► Çocuk İstismarı Psk.Neslihan DURATEYMUR
► Çocuk İstismarı Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Çocuk İstismarı ve İhmali Psk.Dnş.Tuğçe SOYLU
► Çocuk İhmal ve İstismarı Psk.Fatma Nihal ADA
► Çocuk İstismarı Suçtur! Pdg.Onur CAN ÖNCÜL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuk İstismarı ve Yetişkinliğe Etkisi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:17
Top