2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Plasebo Etkisi
YAZI #3337 © Yazan Psk.Sevgi ÇELİK | Yayın Mart 2017
Birçok kişiden dinlemişsinizdir, “babaanneme bonibon verdim baş ağrısı filan kalmadı”. Bir şeyi yoktu da ondan diyebilirsiniz. Kendilerinden başka kim bilebilir bunu? Kendi aramızda masumca yapılan bu deney plasebo etkisini kanıtlamaktadır. Peki ya nedir bu plasebo etkisi?
Plasebo etkisi, farmakolojik olarak etkisiz bir ilacın telkine dayalı bir etki çıkarma halidir. Yani aslında verilen ilacın (maddenin) vücuda iyileştirici herhangi bir etkisi yoktur. Hasta yalnızca işe yarayacak olduğundan o kadar emindir ki verilen ilaç beklenen etkiyi gösterir. İnsan psikolojisi bu noktada kendini iyi hissetmeye o kadar odaklanır ve ilaç (plasebo) işe yarar. Aynı çocuklarda ve yaşlılarda sık sık olduğu gibi. İnsan beyni kendi kendini onarma konusunda tahmin edilenden çok daha güçlüdür.
Sevgilerimle.
Uzman Psikolog Sevgi ÇELİK
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sevgi ÇELİK Fotoğraf
Psk.Sevgi ÇELİK
İçel (Mersin)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sevgi ÇELİK'in Yazıları
► Kelebek Etkisi Psk.Süleyman ÇOKAY
► Düşüncelerin Pranga Etkisi Psk.Şule SABIR TANRIÖVER
► Boşanmalarda Kaynana Etkisi Psk.Mehmet CAN
► Ebeveyn Tutumlarının Etkisi Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Plasebo Etkisi' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Kayık İki Kürek Eylül 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:18
Top