2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yas Sürecinde Destek
YAZI #3377 © Yazan Psk.Dnş.Cansu VAROL | Yayın Mart 2017
Kaybedilen insanın ardından yas tutmak en doğal duygulardan biridir, bu sürece eşlik eden keder de sevgi gibi mutluluk gibi insana ait bir duygudur. Kederin en zor taraflarından biri de, bu duyguyu yaşayan birine karşı nasıl davranacağımız bilememek, acısını hafifletmek için çaresizce çırpınmamız olabilir mi? Özellikle bir insanın ölümü ardından yaşanan yas sürecini dayanılabilir hale getiren en önemli faktör çevremizdeki insanlardır, bu destek süresinde birkaç noktaya dikkat edilirse yas tutan insana sağlayacağımız psikolojik destek daha da verimli hale gelebilir.

1-Öncelikle yas tutan insan karşısında ne yapacağınızı bilememeniz çok normal. Açık olun, endişelerinizi ve hatta ne söyleyeceğinizi bilemediğinizi ifade etmekten çekinmeyin. Duygularınızı açıkça dile getirin ve bunu yaparken ‘ölmek’ kelimesini kullanmaktan kaçmayın. ‘… öldü ve bu durum karşısında ne söyleyeceğimi bilemiyorum, çok üzgün hissediyorum’. Siz karşınızdaki insana dürüst olunca o da kendini daha rahat hissedecektir.

2-Destek teklif edin. Yas sürecindeki insan sizin yardım etme çabasında olduğunuzu açıkça anlamayabilir veya bunu duymaya ihtiyacı olabilir. ‘Sana nasıl destek olabilirim?’ gibi direkt bir soru ile yardım teklif edebilirsiniz. Ama bazen hiçbir şey yapmayarak da sadece varlığınızla olan destek olabilirsiniz.

3-Nasıl hissettiğini sorun ve sessizce dinleyin. ‘Nasıl hissediyorsun?’ sorusu karşısınızdakinin size açılmasını sağlamak için bir fırsattır, karşınızdakinin nasıl hissettiğini sorun ve sonra yargılamadan dinleyin.

Yas gibi hassas bir konuda yapmanız gereken birçok nokta olduğu gibi yapmamanız gereken noktalar da var. Öncelikle asla ‘Nasıl hissettiğini biliyorum’ dememelisiniz. Karşınızdaki insanı ne kadar tanıyor olsanız da hislerini bilemezsiniz, keder karşısında yaşanan güçlü duygular tarif edilmesi zor ve kişiye özel duygulardır. Bırakın o size nasıl hissettiğini anlatsın.

Söylememeniz gereken bir diğer cümle de ‘Bak sahip olduğun ve şükredeceğin ne kadar çok şey var’. İnsanın sahiden şükredeceği şeyler fazla olabilir fakat büyük bir kayıp yaşamış insan, kaybettiği kişinin yerine halihazırda var olan diğer insanları veya değerleri koyamaz. Bu kaybedilen kişiyi o an hemen ‘unutmak’ gibi bir şeydir ve yas tutan insan tarafından kabul edilemez. Örneğin bir babanın ve bir oğlun yeri ayrıdır, babasını kaybetmiş anneye ‘Bak oğlun var!’ demek o kişi tarafından babasının anısına saygısızlık olarak kabul edilebilir.

Son olarak yas sürecindeki kişiyi dikkatle takip etmeniz çok önemlidir. Bu kişiler yoğun keder duygusunun sebep olabileceği kronik depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara karşı daha hassastır. Yas sürecinin kişiyi nasıl etkilediğini dikkatle takip ederek desteğinizi uzun vadede sürdürebilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cansu VAROL Fotoğraf
Psk.Dnş.Cansu VAROL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Cansu VAROL'un Yazıları
► Yas Sürecinde İyileşme Psk.Atakan ŞAHİN
► Affetme Sürecinde İnsan Psk.Emre ŞENGÜR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Yas Sürecinde Destek' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bende Panik Atak Var Temmuz 2017
◊ Yas Tutmak Mart 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:10
Top