2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Başarının Sırrı
YAZI #3383 © Yazan Uzm.Psk.Begüm ŞİŞMAN TUFAN | Yayın Mart 2017
Bireylerin hayatta başarılı olup olamayacağı erken dönem yaşlarda kendini belli ediyor. Bu durum sosyal statü ve annenin babanın geliriyle ya da çocuğun ne kadar açıkgöz olduğu gibi şeylerle ilgili değildir. Bunun cevabı; çocuğun daha çok şekerlemelerle başa çıkmak gibi basit şeylerle ilgili sağlam bir iradaye sahip olmak ve duygusal zekasındadır.
Amerikali bilim adamları bununla ilgili olarak bir deney yaptılar. O dönemde 4 yaş grubunun bulunduğu bir anaokulunu ziyaret edip baştan çıkartıcı bir teklifte bulundular. Çocukların her birine şekerleme olan marshmallow verildi. Çocuklar bunu hemen yiyebilir ya da önerilerine göre deneyi yöneten kişi tekrar gelene kadar bekleyip, ikinci marshmallow alabilirlerdi. Çocuklardan bazıları deneyi geçemedi ve şekerlemeleri hemen yediler. Diğerleri tüm fiziksel ve ruhsal güçleriyle sakin bir şekilde bekledi, şekerlemeyi kokladı, oynadı ama ısırmaktan kendini alıkoydu ve sonunda ikinci şekerle ödüllendirildi.
Deney bununla bitmedi. 14 yıl sonra aynı öğrenciler üzerinde gözlem yapıldı. Sabırlı olanlar özgüvenli, empati kurabilen kişiliklere sahip olmuşlardı, problemlerle başa çıkabiliyorlar onları amaçlarından uzaklaştıracak ödülleri reddedebiliyorlardı. Şekeri hemen yiyenler ise duygusal olarak tutarsız, değişken, kararsız kişiler olmuşlardı. Ayrıca okulda ki notları düşüktü ve bu zekalarından tamamen bağımsız bir durumdu.
Görüldüğü üzere ödülü erteleme yeteneği sadece sağlam bir iradenin işareti değil, başarı özelliğidir. Aynı zamanda yüksek bir zeka kat sayısı başarı ve hayatta mutlu olmak için kesinlikle garanti değildir. Hayatta ki mutluluğun anahtarı duygu ve arzularla başa çıkabilmektir. Çocuklarımızın güçlü karakter özelliklerine sahip olmasını istiyorsak ; Oto kontrol mekanizmasını kullanmalarını sağlamalı, içgüdülerine göre davranmayıp uyarımlara karşı akılcı bir tepki vermelerini kazandırmalıyız. Ayrıca, güçlerinin farkında olmalarını sağlamak ve özgüvenleri sayesinde çözüm bulacaklarından emin olmaları için cesaretlendirmek, iletişim yanlısı olmaları için yol göstermek ve gerçekçi hedefler belirlemelerini sağlamaktır. Böylece hayatta karşılaşacakları geçici olumsuzluklar ve dönüm noktaları karşısında dengelerini korumayı öğrenirler.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Begüm ŞİŞMAN TUFAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Begüm ŞİŞMAN TUFAN
Tekirdağ (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Begüm ŞİŞMAN TUFAN'ın Makaleleri
► Başarının Formülü Çalışmaktır. Psk.Dnş.Alpaslan YURTSEVER
► Ders Başarının Anahtarı Sabır Psk.Dnş.Onur AKKOCA
► Uyku: Genel Başarının Temel Taşı Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
► Terbiyenin Sırrı Psk.Dnş.Kerim CANDAN
► Mutluluğun Sırrı Sol Cebinizde Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Mutlu Birlikteliğin Sırrı Psk.Seda BİRCAN
► Mutlu ve Sevgi Dolu Olmanın Üç Sırrı Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Başarının Sırrı' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:22
Top