2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bilgisayarlı Tomografi Zararlı mı?
YAZI #3408 © Yazan Prof.Dr.Atilla İLHAN | Yayın Mart 2017
BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ ZARARLI MI?
Günümüzde teknoloji baş döndürücü bir hızla ilerlemektedir. Bu ilerleme özellikle tıp alanında da olmakta ve daha önceden kullanılan yöntemler hızla demode olup yerini yeni, daha az zararlı, kolay uygulananlara bırakmaktadır. Artık açık ameliyatlar zorda kalmayınca yapılmamakta, endoskopik yöntemler hızla yaygınlaşmaktadır. Kullanılan tıbbi cihazlarda da aynı durum söz konusudur. Özellikle bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans (MR)’ın kullanıma girmesiyle hastalıklar daha kolay ve erken dönemde tanınabilir hale gelmiştir.
Ancak radyasyon yayması nedeniyle BT kullanımı ile ilgili son zamanlarda oldukça ciddi endişeler oluşmaktadır. Bu nedenle geçtiğimiz yıllarda İngiltere Sağlık Bakanlığı sağlıklı kişilere tarama amaçlı tüm vücut BT incelemesi yapılmasını yasakladı. 2009 yılında California Üniversitesi’nde görevli Prof. Rebecca Smith-Bindman’ın 1119 kişiyi inceleyerek yürüttüğü araştırmada, tek bir tomografinin 442 göğüs röntgenine ve 74 mamografiye (meme röntgeni) eş oranda radyasyon yaydığı rapor edilmiştir. Tüm bu bilgiler gerçekten de korkutucu görünmektedir. Radyasyona olan duyarlılığın artması ve teknolojide ki gelişmelerin sağladığı imkânlar neticesinde, yeni BT cihazlarında radyasyon dozları azaltıldı. 2006 yılı verilerine göre bir akciğer BT için ortalama radyasyon maruziyeti 4 mSv iken, günümüzde bu inceleme 1,5 mSv ve hatta daha düşük dozlarda yapılabilmektedir.
Bu değerler, ortamda bulunan radyasyon miktarı ile kıyaslanınca çok ta abartılı görünmemektedir. Şöyle ki; Türkiye Atom Enerjisi Kurumu verilerine göre, bir yılda İstanbul’da 0.66 mSv, Ankara’da 0,9 mSv dozda radyasyona maruz kalınıyor. Bu değer Sivrihisar'da 3.74 mSv/yıl’dır. Dünyanın belli yerleri, radyoaktif kayaçların yoğun bulunması nedeniyle adeta açık hava radyoloji üniteleri gibidir. Rio de Janerio kumsallarında 1 yıl geçirirseniz yaklaşık 6 mSv radyasyona maruz kalırsınız ki bu İstanbul’daki değerin yaklaşık 9 katıdır. İran’ın ormanlarla çevrili Ramsar kentinde yılda maruz kalınan doz 148 mSv’dir. Brezilya Guarapari kumsallarında maruz kalınan doz 788 mSv/yıl’dır. Burada geçirilecek 5 günlük tatil ortalama 10 mSv doz maruziyetine yol açar. Bu değer yaklaşık 250 akciğer filmi ya da 10 düşük doz akciğer BT ile eşdeğerdir.
Ayrıca günde 10 sigara içen kişi 3,4 mSv/yıl, 20 sigara içen 6,1 mSv/yıl, 40 sigara içen 11,4 mSv/yıl ve 40 üzerinde sigara içenin ise 14,1 mSv/yıl radyasyon aldığı bildirilmiştir.
Yine de BT incelemesi gerekli olmadığı takdirde yapılmamalı, fayda-zarar oranı daima göz önünde bulundurulmalıdır.
http://dratillailhan.com
https://www.facebook.com/dratillailhan/
https://www.instagram.com/dratillailhan/
https://www.twitter.com/dratillailhan
http://www.youtube.com/watch?v=ttfduDHke7U
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Atilla İLHAN Fotoğraf
Prof.Dr.Atilla İLHAN
Ankara
Doktor "Nöroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Atilla İLHAN'ın Yazıları
► Gebelikte Zararlı Beslenme Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
► Gebelikte Ultrason Zararlı Mıdır? Prof.Op.Dr. Yeşim BÜLBÜL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bilgisayarlı Tomografi Zararlı mı?' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Alzheimer Hastaları Mart 2020
◊ Temporal Lob Epilepsi Aralık 2017
◊ Strese Dikkat!!! Kasım 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:56
Top