2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hafızamızı Güçlü Kılmanın Pratik İpuçları
YAZI #3411 © Yazan Prof.Dr.Atilla İLHAN | Yayın Mart 2017
HAFIZAMIZI GÜÇLÜ KILMANIN PRATİK İPUÇLARI
İlerleyen yaşlarda öğrenmenin zor hatta mümkün olmadığına dair halk arasında güçlü bir kanaat vardır. Halbuki yapılan çalışmalar bunun doğru olmadığını, ilerleyen yıllarda da yapılabilecek çok şeylerin olduğunu gösteriyor. Henüz öğrenmenin biyolojik anlamda nasıl gerçekleştiğini net olarak bilmiyoruz. Öğrenme ile ilgili en tutarlı görüş; beyinde yeni yolların-devrelerin oluşmasıdır. Açıklamak gerekirse, beynimizde bulunan hücreler arasında pek çok bağlantılar var. Bu bağlantıların sayısı yeni bilgi öğrenildiğinde artmakta ve kısa bağlantılarla desteklenmektedir. Böylece bu yollardan trafik akışı kolaylaşmakta, ara bağlantılarla da hızlanmaktadır. Her yeni bilgi yeni yollara neden olmakta böylece beyin içinde son derece karmaşık yol ağları oluşmaktadır.
İşte bu yeni yolların oluşumunda en önemli faktörlerden birisi kişinin konusuna odaklanmasıdır. Modern hayatta genellikle en önemli sorun, pek çok etkenle başa çıkma koşturmacasında yaşanılan zihin karmaşıklığıdır. Özellikle yaşam stresi odaklanamamada en önemli etkenlerdendir. Bilinç altında geleceğini, yarın ne olacağını düşünen beyin yorgun düşmekte ve yeni yollar oluşturamadığı gibi eski yollarını da kaybetmektedir. Beyni dinlendirmenin en önemli yollarından biri şüphesiz olaylara iyimser yönden bakabilmektir. Her olayı güzel taraflarını görebilmek, güzel düşünebilmek ve böylece hayatından lezzet almak şeklinde özetlenebilir. Bir diğer kural az da olsa sürekli olarak zihin egzersizleri, tekrarlar ile hafızayı canlı tutmak. Bunu günümüz teknolojisinde bilgisayarların ön belleğine benzetebiliriz. Yeni öğrenilenler ön bellekte kısa süreli olarak kalmaktadır. Bunlar sık tekrarlar ile pekiştirilmekte ve kalıcı belleğe kaydedilmektedir. Böylece bilgisayarı yıllar sonra da açsak o bilgiye yeniden ulaşabilmekteyiz. Bu arada fiziksel egzersizin yerini de zihin gelişimi için vurgulamadan geçmek yanlış olur. Yapılan çalışmalarda aktif egzersize tabi tutulan farelerde, kafeste kısıtlananlara göre problem çözme yeteneklerinin daha iyi geliştiği görülmüştür.
Her yaşın kendine göre güzelliklerini görmek, gelecek kaygısı ile hayatı zehir etme yerine elindekinin kıymetini bilmek, daima ümitvar olmak en güzeli olsa gerek. Bu konuda birkaç güzel söz:
“Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım” Hz. Mevlana
“Dökülmüş sütün arkasından ağlanmaz” İngiliz Atasözü
“Güçlük kolaylıkla beraberdir, kendine gel, ümidi bırakma! Akıllı insan bilir ki, ölümün arkasında bile daha güçlü bir hayat beklemektedir” Mevlana
“Hayat dardır, doğru, ama umut da geniş” Goethe
“Her şeyin yok olduğu anda bile ümit vardır” Thales
http://dratillailhan.com
https://www.facebook.com/dratillailhan/
https://www.instagram.com/dratillailhan/
https://www.twitter.com/dratillailhan
http://www.youtube.com/watch?v=ttfduDHke7U#profdratillailhan #prof #dr #atilla #ilhan #nöroloji #algoloji #ms #alzheimer #bunama #parkinson #migren #başağrısı #epilepsi #sara #felç #inme #hekimcenter #ankara
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Atilla İLHAN Fotoğraf
Prof.Dr.Atilla İLHAN
Ankara
Doktor "Nöroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Atilla İLHAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hafızamızı Güçlü Kılmanın Pratik İpuçları' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Alzheimer Hastaları Mart 2020
◊ Temporal Lob Epilepsi Aralık 2017
◊ Strese Dikkat!!! Kasım 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:18
Top