2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



El Titremesi
YAZI #3413 © Yazan Prof.Dr.Atilla İLHAN | Yayın Mart 2017
EL TİTREMESİ
El titremesi hemen herkesin yaşamış olduğu rahatsız edici bir durumdur. Özellikle kalabalık bir ortamda konuşma yaparken, sınav öncesinde soru kitapçığını beklerken, aşırı sinirlendiğimizde, kritik bir maç seyrederken sadece ellerimizin değil tüm vücudumuzun “zangır zangır” titrediğini hissederiz. Bu durum aslında normaldir. Çünkü aşırı stresli ortamlarda, bol miktarda kana salınan stres hormonları nedeniyle vücudumuz durum ile baş etmek için hazırlanmaya çalışılır. Böylece dikkatte artış, göz bebeklerinde büyüme, kalpte çarpıntı, soluk alıp vermemizde artma, soğuk soğuk terleme ve tüm vücutta- ellerde bir titreme hali gözlenir. Ancak bazı kişilerde ellerdeki titreme stres, heyecanla artmakla birlikte her zaman olmaktadır. Hatta bu nedenle günlük işlerini yapmakta zorlanabilmektedir. İşte bu tarz titremeler bazı hastalıkların belirtisi olabilmeleri nedeniyle önemlidir.
Özellikle alenin diğer bireylerinde veya akrabalarda da titremelerin olması yapısal titreme (esansiyel) için önemlidir. Yine tiroid bezi hormonlarının aşırı salgılanmasında olduğu gibi bazı hormonal hastalıklar, kan şekerinin aşırı düşmesi, bazı psikiyatrik ilaçlar da ellerde titremeye yol açabilmektedir. Ayrıca beyinciği etkileyen hastalıklarda (multipl skleroz-MS, inme gibi) özellikle bir iş yaparken hedefe yaklaşılınca artan tarzda şiddetli el titremesi görülür.
El titremesi denilince aslında çoğumuzun aklına Parkinson hastalığı gelmektedir. Bu hastalıkta el titremesi özel olarak tek taraflı olmaktadır. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki tek başına el titremesi ile Parkinson teşhisi düşünülmez. Olmazsa olmaz belirti hareketlerde yavaşlamadır.
Eğer:
-zamanla giderek artan ve işlerimizi zorlaştıran el titremelerimiz oluyor ise,
-özellikle titreme tek taraflıysa,
-son zamanlarda hareketlerimizde bir yavaşlama var, eskisi kadar seri hareket edemiyorsak,
-el yazımız giderek bozuluyor, titreme nedeniyle düğme ilikleme, ayakkabı bağlama gibi ince işlerde zorlanıyorsak
Mutlaka bunun nedeninin araştırılması ve tedavisi için bir nöroloji uzmanına müracaat etmek GEREKLİDİR!

http://dratillailhan.com
https://www.facebook.com/dratillailhan/
https://www.instagram.com/dratillailhan/
https://www.twitter.com/dratillailhan
http://www.youtube.com/watch?v=ttfduDHke7U

#profdratillailhan #atillailhan #nöroloji #algoloji #doktor #prof #dr #hekim #eltitremesi #tremor #guatır #tiroid #parkinson #epilepsi #sara #alzheimer #ms #multiplskleroz #başağrısı #ağrı #kriz #inme #felç #beyinkanaması #kansızlık #uykubozukluğu #hekimcenter #ankara
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Atilla İLHAN Fotoğraf
Prof.Dr.Atilla İLHAN
Ankara
Doktor "Nöroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Atilla İLHAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'El Titremesi' başlığıyla benzeşen toplam 1 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Alzheimer Hastaları Mart 2020
◊ Temporal Lob Epilepsi Aralık 2017
◊ Strese Dikkat!!! Kasım 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:55
Top