2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bayram Demek Sevgi Demek
YAZI #3421 © Yazan Psk.Şenel KARAMAN | Yayın Mart 2017
Bayram demek Sevgi demek

Şenel Karaman
Psikolog
Bayramların hatırlanmak, kutlanmak, sosyal bağları güçlendirmek gibi bir rolü vardır. Sosyal bağları güçlendirmek için her kültür kendine özgü fırsatlar yaratmıştır. Biz insanların bir şeyleri kutlama ihtiyacı vardır. “Bayramın kutlu olsun deriz” Bunu ister ev ziyareti yaparak, ister sosyal medyada, isterse telefonla nasıl kutlarsak kutlayalım herkes de bir gülümseme olur. Kutlayanda kutlananda kendini iyi hisseder; olumlu duygular oluşturur. Hayatımız için en temel koruyucu duygu olan “sevgi”yi hissederiz. Dini inancı ne olursa olsun bayram kutlamasına herkes katılır.
Bayramlar birbirlerine en çok ihtiyacı olan insanları yakınlaştırır. Bizim kültürümüzde bayram denildiğinde akla en çok “küslerin, dargınların barışması” gelir. Çünkü birinin neyini kutlarsak kutlayalım içimizde sevgi oluşur. Sevgi güçlü bir duygudur. Küs ve dargın olanların hissettikleri öfke ve kırgınlıktır. Ancak sevgi ve öfke karşılaştığında her zaman sevgi kazanır. Bayramda hissedilen bu sevginin yoğunluğu küslerin birbirlerini affetmelerini sağlar. Bu yönüyle bayramlar barışmak için hem bir fırsat yaratır hem de kolaylaştırıcı bir rol oynar.
Bayramlar bizim sadece sevdiklerimize değil, komşularımıza, mahallemize, akrabalarımıza, sokakta tanımadığımız insanlara sevgimizi göstermenin fırsatını yaratır. Birbirini hiç tanımayan insanlar karşılaştıklarında bayramlarını kutlarlar. Bu muhteşem bir sinerjidir.
Bayramların aileler için koruyucu bir etkisi vardır. Bayramlarda geleneksel seremoniler; küçükler büyüklerin ellerinden öperler, büyükler harçlık verirler… Bu gerçekten muhteşem bir görüntüdür ve aile içindeki sağlıklı hiyerarşiyi, saygıyı, aile değerlerini güçlendirir. Ebeveynler kendilerini önemli hissederler. Bu harika bir duygudur, çocuğunun annesi babası olduğunu hissederler. Saygının sevgiyle gösterildiği karşılıklı benzer duyguların hissedildiği bir andır. Çocuklar sadece çocuk oldukları için, sadece küçük oldukları için harçlık alırlar ve ödüllendirilirler. Herhangi bir davranışından, başarısından dolayı değil sadece çocuk olduğun için ödüllendirilmek çocukların kendilerini değerli hissetmelerini sağlar. Bu her yıl iki kez yaşanan özel bir duygudur.
Ülkemizde birçok sorun var ve bayram hepimize nefes almamızı sağlar. Bu psikolojik olarak koskoca evrende yalnız olmadığımızı büyük bir topluluğun üyesi olduğumuzu hissettirir. Ne kadar az kişiyle bayramlaşıyorsak o kadar yalnız olduğumuzu, ne kadar çok kişiyle bayramlaşırsak o kadar zengin olduğumuzu gösterir. Bayramlar, zengin, fakir, doğulu batılı gibi ayrımlar arasındaki sınırı zayıflatır, gerçekten değerli olanın “sevmek” olduğunu hatırlatır.
Bayramlar yüzyıllardır süren harika geleneklerdir. Günümüzde bir çok aile evlerinde oturmak yerine tatile gitmek için fırsat olarak görüyorlar. Tatile çıkanlar oranın keyfini çıkartırken ulaşabilecekleri her yolla, ulaşabildikleri her kişiye telefonda internette bayram kutlamasına katılmalıdır. Her kutlamada sevgiyi hissedecekler. Bayram geleneğini kaybedenler çok şeyi kaybettiklerini unutmamalılar. Çünkü hayatın başka hiçbir yeri bu kadar kitlesel bir sevgiyi sunmuyor….
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenel KARAMAN Fotoğraf
Psk.Şenel KARAMAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Şenel KARAMAN'ın Makale ve Yazıları
► Öz-Yeterlik Ne Demek? Psk.Selime GENÇAL YAZICI
► Narsizm Ne Demek?Narsist Kimdir? Psk.Dnş.Nurullah SARI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bayram Demek Sevgi Demek' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Travma ve Çocuk Mart 2013
◊ Baba Faktörü Mart 2017
◊ Boşanan Eşler Mart 2017
◊ Spor Bağımlılığı Mart 2017
◊ Kendini İhmal Etme Mart 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:01
Top