2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Milliyet Gazetesi--Yaratıcı Çocuk Gelişir mi Geliştirilir mi?
YAZI #345 © Yazan Şenay YILMAZ | Yayın Nisan 2009
Yaratıcı çocuk gelişir mi geliştirilir mi?

Yaratıcılık, çocuklar için en mutlulukla yaptıkları bir beceridir. Yaratıcılık tek yönüyle bakıldığında sadece sanat ve edebiyat alanında değil bilim, iş dünyası, hukuk gibi birçok alanda gereklidir.
Çocuklar yaratıcılığını ne kadar erken yaşlardan itibaren kullanmaya başlarsa ileriki yaşlarında bu becrilerini daha aktif kullanarak mesleki anlamda daha başarılı ve üretken olabilir. Yaratıcılık becerisi için olmazsa olmaz 4 etken vardır. 1. Çevreyle sürekli etkileşim içinde olmak 2. yaratıcılığın her şeklinin desteklenip onare edilmesi 3. gelişimine uygun hareket edebilmesi 4. yaratıcılığı her alanda değil belirli alanlarda gösterebilme..

Araştırma ve yazılar gösteriyorki bazı davranışların yoğun olması yaratıcılığın kuvvetli olduğunun göstergesi..
Bunlar neler?
• Sözel ifadenin güçlü olması
• Karşılaştığı sorunlar karşısında bir çok çözüm üretmeye çalışması,
• Çok soru srma
• Yeni ve ilginç buluşlar yaparak kendinden bir şeyler katma
• Öğrenmeyi sevmek
• Kendine güvenmek
• Araştırma
• Zorluklar karşısında ısrarla devam etme
• Risk almayı sevme
• Maceraya atılabilme
Yukarıda bir kaçını saydığımız özellikleri yoğun olan çocukların yaratıcılık yönünün geliştirilmesine fayda vardır.
Pozitif Gelişim Özel Eğitim Ve Aile Danışmanlığı Merkezi Çocuk Gelişim Uzmanı Şenay Yılmaz’a göre;
Peki ama anne babalar neler yapmalı?
Kesinlikle yaratıcılık isteyen her türlü fikri dinlenerek destek olunmalı.. Yemek yerken, yada okula giderken söylediği değişik fikirler ve projeler dinlenmeli ertelenmemeli ve susturulmamalıdır. Önemli olan önce imkan vermek.
Farklı görme tekniklerini kullanın.. Mesela bir hikaye anlatırken yarıda kesin.. Hikayenin sonu ne olabilir? Karakter yerine sen neyle yer değiştirirdin? Sence bu cümlenin yerine başka hangi cümleleri kullanırdın. Gibi hikâyeye farklı bakış açılarından görmesini sağlayın.
Bir anahtar, bardak yada basit bir çizgi çizin. Ve bunlardan aslından farklı olacak yeni şeyler çizmesini üretmesini isteyin.Her yaptığı çalışmayı ve ürettiği fikirleri ön yargı olmadan eleştirmeden dinleyin ve onaylayın.. Teşvik edin.. Cesaretlendirin..
Sessiz sinema oynayın.
Birçok artık materyalleri kullanarak yeni bir şeyler üretmesini isteyin. Düğmeler, kibrit çubukları, pirinç yada köpük.. Bunları bir karton yada zemin üzerinde değişik şeyler üretmesi için teşvik edin. Sonuçta ne yaparsa yapsın yargılamayın övün..
Kolleksiyon yapması konusunda yönlendirin.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenay YILMAZ
İstanbul
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Şenay YILMAZ'ın Makale ve Yazıları
► Özgüven Nasıl Geliştirilir? Psk.Dilara ZEYBEK
► Bebeklerin Zekası Nasıl Geliştirilir? Psk.Dnş.Gürkan YAŞAR
► Yaratıcı Dramanın Tanımı ve Önemi Psk.Dnş.Barışcan ÖZTÜRK
► Yaratıcı Dramanın Tanımı ve Önemi Psk.Dnş.Hicran KAYNAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Milliyet Gazetesi--Yaratıcı Çocuk Gelişir mi Geliştirilir mi?' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeni Nesil Okulları Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:19
Top