2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Papağanlarda Hastalık Belirtileri Nelerdir İzmir Papağan Hastanesi Kuş Veterineri , Kuş Veteriner
YAZI #3452 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Nisan 2017 ÇOK OKUNUYOR
Papağanlarda Hastalık Belirtileri Nelerdir.?
İçgüdüsel olarak papağanlar zayıf ve kuvvetsiz görünmemek için hastalıklarını saklarlar.. zayıf ve güçsüz bir kuş yırtıcı kuşlar ve hayvanlar için çok kolay hedeftir. evimizdeki papağanlarımızın sağlık durumlarını çok geç olmadan,hastalık işaretlerinden, belirtilerinden az çok anlayabiliriz. herhangi iki kuşun aynı şekilde davranmayacağı gibi, Bazı hastalık belirtilerinide farklı olarak gösterebilirler. hangi davranışın normal olup olmadığını gerek sitemizden gerek çeşitli kaynaklardan araştırarak öğrenebiliriz.. en azından temel bilgimiz olur.. fakat unutulmamalıdırki yukarıda da bahsettiğim gibi bu hastalık belirtileri genel olup kuşlarda değişiklik gösterebilir.. Bu yüzden herhangi bir hastalık durumunda veteriner ilk tercihimiz olsun..


Ağırlık: hastalık işaretlerinin gözle gürlebilir ilk belirtisi ağırlık yitimi, kilo kaybıdır..

kuşlarımızı mümkünse hergün değilse en azından haftada 1 tartıp kilo kaybı var ise gözlemleyebiliriz.

böylece ortalama ağırlığına alışıp herhangi bir kayıpta erkenden farkına varabiliriz.

genel olarak %10 - 15 ağırlık kaybı veterinere ihtiyacımız oldğunun göstergesi olabilir.

papağanınızın göğsüne dokunarak göğüs kemiğini hissedin. daha sonra parmaklarınızı bu kemiğin sağında ve solunda göğsünde gezdirin.. bu esnada hissedeceğiniz göğsünün dolgunluğu olmalıdır. ortadaki göğüs kemiği hariç elinize herhangibir sertlik (kemik sertliği) gelmemelidir.. eğer böyle bir his yani göğüs sağında ve solunda kaburga kemikleri sertliği gelirse bu bir ağırlık kaybı sonucu olabilir. veteriner yardımı gereklidir.. (ağırlık ölçme konusunda mutfakda hanımların kullandığı pasta, börek için olan tartılardan yararlanabiliriz.. tabiki uygun şartları sağlayarak)

Dışkı: Papağanlarda dışkı 3 bölümdür: ürat (ürik asidin tuzu), ürin (çiş), ve kaka. hergün dışkıyı kontrol etmeliyiz. renk değişimlerine, hacmine, dışkılama sayısına dikkat etmeliyiz. temiz ve beyaz kağıtı kafes altına yerleştirerek papağanımızın dışkısını gözlemleybiliriz. gazete kağıdıda olabilir fakat gazete kağıdında tüm değişiklikleri net olarak göremeyebiliriz.papağanın beslenmesi aynı şekilde dışkısına yansır. beslenmesinin değişmesi ile birlikte dışkısıda değişir.. rutin halinde olmaz. eğer beslenmesi değişmediği halde son 12 saatde anormal değişiklikler varsa ve düzelme yoksa

mutlaka veteriner yardımı gereklidir.

ÜRAT: Ürat beyaz olmalı ve her dışkılamada hacmi değişmelidir. dışkıdaki üratın yarım günden fazla olmaması veteriner yardımı gerektirir. bu esnada ürat daki herhangi bir renk değişikliğinide veterinerimize bildirmemiz lazımdır. sarı ürat karaciğer problemi, böbrek problemi veya karın zarı iltihabının göstergesi olabilir.

ÜRİN: temiz şeffaf su gibi olan sıvı ürin (çiş) dir. miktarı her dışkıda değişiktir. sürekli çok miktardaki ürin stress veya sindirim sistemi rahatsızlığından ileri gelir. veteriner yardımı gereklidir. ayrıca çok miktarlarda sebze meyve yemesi ürin miktarını arttırır.

KAKA: kaka papağanımızın dışkısındaki katı kısımdır. rengi, yeşil, sarı veya kahverengi olabilir. kırmızı veya siyah kaka ciddi problemlerin işaretidir. (taiki eğer yediğiyle ilgili değilse.mesela kira ve çilek de kırmızı kaka gibi) acil veteriner yardımı gereklidir. çok açık yeşil kaka psittakoz belirtisi olabilir. veterinere danışmakta fayda vardır.

yedikleri de renk değişikliğine nedendir. tane besinler yemler kahverengi kaka rengine neden olabilir.

çilekler, kiraz v.s. kırmızımsı morumsu kaka ya sebep olur. kakanın aşırı sıvı olup katı şekilde olmaması ishal veya bakteriyel bir sorunun nedeni olabilir. eğer kaka çok kuruysa bu da susuzluk belirtisidir.

iştah kaybı: bu birçok hastalığın belirtilerindendir. anlaşılması zor olmakla beraber eğer sık sık

yemini ve kafes dibindekileri kontrol ederseniz az çok iştah seviyesini anlayabilirsiniz.

eğer yemeyi tamamen bıraktıysa çok ciddi sorundur. ve acil veteriner yardımı gereklidir.

Soluma: zor nefes alma, nefes kesilmesi, hırıltılı nefes, ve diğer solunum sistemi şikayetleri çok acil
veteriner yardımı gerektirir..
kabarık tüyler: eğer papağanınız tüneğinde kabarık bir şekildeyse onu sıcak tutup veterinere başvurmalısınız.

burun akıntısı/hapşırık: temiz bir burun akıntısı basit sinüs problemi yani toz veya polen kaçması olabilir.

sürekli akıntılıysa veya yeşil ve sarı renkli ise bu akıntı daha ciddi bi solunum yolu probleminin işaretidir.

kuşlar birçok sebepten hapşırabilir. bi çoğu toz kaçması gibi basit problemlerdendir. ama sürekli hapşırmak normal değildir.

veteriner yardımı gerekir.

uyuşukluk: hareketsizlik, düzensiz uyku en ciddi uyuşukluk problemidir. kuşunuzun normal davranışlarını inceleyin. Eğer 3 - 4 saat sürekli hareketsiz ise veterinerinize danışın.

tüyler: donuk mat tüyler, anormal tüy büyümesi, veya tüy değişimi nedeni ile olmayan tüy dökülmesi,

beslenmesindeki vitamin ve mineral eksikliğindendir. güneş ışığı azlığındanda olabilir. daha ciddi nedenleri ise hayati organlarını etkileyen bir neden veya gaga ve tüy yolma problemi olabilir. anormal tüy değişiklikleri de bu ciddi sorunların belirtisi olabilir. bu halde de veterinere danışmalısınız.


GAGA: anormal gaga büyümesi, renginin değişmesi, veya yumuşaklık beslenmesindeki vitamin mineral eksikliğindendir. Daha ciddi sorunlarda, veterinere mutlaka danışın.


sessizleşme: hasta kuşlar da en çok görülen beirti sessizleşmesidir. birdenbire olan sürekli sessizleşme
hastalıkla ilişiklendirilebilir..

davranış değişiklikleri: birdenbire değişen davranışlara genellikle, tüy değişimi sezon, stres, cinsel erişkinliğe girme, veya hastalıklar sebep olur. virüsler, çeşitli hastalık tedavileri, nemsizlik de bunun nedenlerindendir.



ASPERGILLOSIS: en önemli belirtisi soluk alıp verirken gürültülü ve hırıltılı olmasıdır.


GIARDIA: bir sindirim yolu parazitidir. ishal ve tüy yolmaya sebebiyet verir.

CHLAMYDIOSIS ( PSITTACOSIS): ağırlık kaybı, yeşil ürat, ve uyuşukluk belirtileridir.


POLYOMA: genç kuşlarda günlük ağırlık kaybı, depresyon, uyuşukluk, su kaybı, ve tüy dökülmesi belirtileridir. erişkin kuşlarda çok çok nadir dir.

kursak genişleme ve yetmezlik sendromu: ağırlık kaybıyla birlikte, dışkıda öğütülmemiş tohumlar, kusma,kursk büyümesi ve felç görülür.

PSITTACINE POX virs enfeksiyonu: üst solunum yolu enfeksiyonu, boğazsal akıntılar, kusma,depresyon, aşırı zayıflama, ishal, kanlı dışkı belirtileridir.. diğer birçok kuş türünde de görülür.. çok tehlikelidir.

Africa Grileri (jako) sık sık evlerimizdeki tehlikeler yüzünden yaralanıyor veya ölüyorlar. Aşağıdaki listede evlerimizde yaralanmalar ve ölümlere yol açan en çok bilinen sebepler listelenmiştir.

Gıda Zehirlenmeleri: Papağanınızı %100 emin olmadığınız gıdalar ile beslemeyiniz. Lüten hatırlayınız; avakado, ravent *(ışgın), çikolata ve türevleri, Alkol ve kafein içeren gıdalar kesinlikle papağanlar için ölümcüldür.. ani ölümlere yol açabilirler.
Kimyasal böcek ilaçları ve temizlik malzemeleri
Duman veya zehirli buhar yapıcı madeler, yanan plastikler veya kauçuklar ve yapışmaz tavalar..(teflon vs.), direk sıkılan oda sprayi ve parfümler çok tehlikelidir.
Zehirli bitkiler. Kuşlar için evimizde yetiştirdiğimiz çok fazla zehirli bitkiler vardır.
Kötü dizayn edilmiş kafesler. Paslı kafesler. Kafesin içersindeki kuşunuza saplanabilecek rahatsız edici nesneler
Diğer petler. Papağanınızı asla köpeğiniz veya kedinizle yada onu yaralayabilecek diğer evcillerle birlikte yalnız bırakmayınız.. Birbirlerine çok alışık olsalar bile !!
Camlı kapılar. Eğer kanat ayarı yapılmamış uçabilen bir papağanınız varsa kapı camlarından veya pencerelerden uzak durmasını sağlayıcı önlemler alınız.. (perde vs..)
Açık kapı ve pencereler.. Ne kadar alışık ve sosyal olursa olsun özgürlük çağrısına yenik düşecektir. Papağanınızı kaybetmenin en bilinen yolu budur.
İçine düştüğü zaman çıkamayacağı derinlikteki kaplardaki su (temizlik kovası, leğen vs..) , tuvaletler (Papağanınız evde serbestse banyo ve wc kapılarının her ihtimale karşı kapalı olduklarından emin olun), küvetler ve akvaryumlar.. Unutmayın papağanlar yüzemez!!!
Elektrik kabloları. Papağanlar herzaman herşeyi kemirmeyi severler..

Ayrıca, papağanınız için aldığınız oyuncakların önerilen güvenlikte olduğundan emin olun. . nontoxic materyallerden yapılmış, uygun ebatlarda ve tarafınızdan kontrol edilmiş olmalılardır. Papağanınızın yaşama alanını, kafesini dikkatlice gözlemleyin. onu yaralayabilecek şeyleri ortamından uzaklaştırın. Önlemi alınabilecek şeylerin papağanınızı kaybetmenize eden olmasından daha kötü birşey olamaz..
Işgın yapraklari zehirli maddeler icerir. Yapraklarinda pek cok bitkide bulunan oldurucu ve asindirici etkisi olan oksalik asit bulunur. Saf oksalik asidin oldurucu dozajinin her bir kilo vucut agirligi icin 375mg oldugu yahut 65kg bir insan icin 25gr oldugu tahmin edilmektedir. Yapraklardaki oksalik asit miktari degiskenlik gostermesine ragmen bunun 0.5% oraninda oldugu soylenebilir. Yani oldurucu dozajda oksalik asit alabilmek icin asagi yukari 5kg yaprak yenilmesi gerekmektedir ki bu da pratikte pek mumkun degildir. Ancak yapraklar oksalik asit yaninda bilinmeyen bir baska toksini de icermektedir.

Kökleri yaklasik 5000 yildir kuvvetli bir laksatif olarak kullanilmaktadir. Kökler ve govde emodin ve rein gibi antrakinonlar bakimindan zengindir. Bu maddeler ishal yapici ve bosaltimi hizlandirici etkileriyle bilinmektedir

İzmir kuş Hastanesi,
İzmir muhabbet kuşundan anlayan veteriner,
İzmir sultan papağanından anlayan veteriner,
İzmir papağandan anlayan veteriner
Manisa muhabbet kuşundan anlayan veteriner,
İzmir jako papağandan anlayan veteriner,
İzmir maymundan anlayan veteriner,
İzmir Şahin'den anlayan veteriner,
İzmir tavşandan anlayan veteriner,
İzmir hamsterdan anlayan veteriner,
İzmir kuştan anlayan veteriner,
İzmir iguanadan anlayan veteriner,
İzmir su kaplumbağasından anlayan veteriner,
Kuş veterineri,
Türkiye kuş veterineri,
İzmir su kaplumbağasından anlayan veteriner,
İzmir en iyi veteriner
Ali Tolgay Aytar
Avian veterinian
Öz-Vet veteriner Pet Kuş Hastanesi ve Egzotik Veteriner Cerrahi Merkezi
(Muhabbet kuşu,papağan,tavşan,iguana,hamster,Şahin,maymun,yaban hayvanı)
Öz-Vet Line Hizmette 25. Yıl
02323881764
02323881770
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
► Kuşlarda Hastalık Belirtileri Vet.Hek.Ozan Ezgi BERBEROĞLU
► Papağanlarda Rutin Bakım Vet.Hek.Akif DEMİREL
► Veteriner Kardiyoloji Vet.Hek.Gökhan ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Papağanlarda Hastalık Belirtileri Nelerdir İzmir Papağan Hastanesi Kuş Veterineri , Kuş Veteriner' başlığıyla benzeşen toplam 71 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:32
Top