2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Papağanlarda Tüy Yolma ve Tedavisi Kuş Veteriner İzmir Papağan Hastanesi/ Öz-Vet İzmir Kuş Hastanesi
YAZI #3453 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Nisan 2017
AFRİKA GRİSİ PAPAĞANLARDA TÜY YOLMA ÇOK CİDDİ PROBLEMLERİN BİR GÖSTERGESİDİR.
Bugün hem papağan sahiplerini hem de veteriner hekimleri çileden çıkaran bir papağan hastalığı varsa o da papağanın kendi tüyünü yolma problemidir.

Tüy yolma ve aşırı kaşınma papağanınızda ciddi sorunların olduğunun bir göstergesidir. Bu problemle başa çıkabilmenizin tek yolu bu davranışın altında ne yattığını bulabilmek ve o problemi tedavi edebilmektir. Bizim tüm arzumuz bu davranışın altında yatan bir problemin olmasıdır.Çünkü bunu bilirsek tedavimizde başarı oranımız artacaktır.

Tüy yolmanın bir çok nedeni vardır.Papağanınızda bunlarda biri veya birkaçı birlikte olabilir.
Başlıca bilinen nedenler :

Sağlık problemleri : Tüy yolmaya neden olan sağlık problemleri arasında alerjiler , parazit enfeksiyonları , bakteri enfeksiyonları , iç hastalıkları , tüy folliküllerinde anormal yapılanmalar , vitamin noksanlıkları ve hormonlarla ilgili hastalıklar sayılabilir. Bu liste uzayıp gider.

Düşük nem oranı : Bir çok papağan aşırı nemli bölgelerden gelmektedir.Evinizdeki nem oranı düşükse bu hayvanlarda problemlere yol açabilmektedir.

Sıkıntı – Kafes içinde kapalı kalma : Kuşlar enerjik hayvanlardır.Uzun süre kafes içinde kapalı kalmaya gelemezler. Enerjilerini harcamak zorundadırlar . Kafesten çıkabilmeli , oyuncakları ile oynayabilmeli , kafesi yeteri kadar büyük olmalıdır.Aksi takdirde enerjisini kendi kendini yolmak için harcayacaklardır.

Obsesyon ( takıntı ) papağanlarda oldukça sık görülen psikolojik rahatsızlıktır.Durumun obsesyon olduğunu tayin etmeden evvel başka bir hastalık olup olmadığı araştırmalıdır.

Dikkat çekme : Papağan tüylerini yolmaya başlayınca kel olmasından korkan siz hemen kafesin yanına koşup yapma etme gibi ricalarda bulunuyorsanız , papağanınız sizin dikkatinizi çekmek istediğinde tüylerini yolmaya başlayacaktır.

Tüy yolan kuşlar için ne yapmalı : Davranış problemlerinden önce sağlık problemi olup olmadığı araştırılmalıdır.Yapılacak testler sonunda herhangi bir rahatsızlık bulunmuyor ise o zaman davranış problemi üzerine konsantre olunmalıdır. Ancak sağlık kontrolünde geç kalınması hayvanda tüy yolma alışkanlığı nın yerleşmesinde neden olacak ve tedavi güçleşecektir.

Bazı çevresel değişiklikler yapmaya başlayabilirsiniz. İlk kafesini büyütmek , kafes içerisine tırmanabileceği ve kemirebileceği ağaç , oyuncak koymak , çiçek sulama spreyi ile papağanınızı günde bir iki defa spreylemek , bulunduğu yere bir nemlendirici koymak , kafesin yerini değiştirmek , yanında radyo çalmak , uyurken kafesin üzerini örtmek, en az 12 saat uyumasını sağlamak için fazla gürültülü olmayan bir yere taşımak gibi önerilerde bulunabilirim.

Ne yazık ki tüy yolma problemi için kesin bir cevap yoktur.Sabırlı olmanız ve papağanınız hakkında veteriner hekiminizle birlikte kararlar almalı ve kuşunuzun görüntüsü ne olursa olsun onu sevmeye kararlı olmalısınız. Bazı kuşlarda ise problem ara sıra ortaya çıkar ve kaybolur.Bazen de tüyleri hiç geri gelmeyebilir.En kötüye kendinizi hazırlamalısınız.
İzmir papağan veterineri öz-vet
02323881764
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
► Papağanlarda Rutin Bakım Vet.Hek.Akif DEMİREL
► Veteriner Kardiyoloji Vet.Hek.Gökhan ÖZTÜRK
► Veteriner Hekim Anlamaz Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Veteriner Hekim Olmak Vet.Hek.Dr.Başak TUNÇER ULUKARTAL
► Avrupada Veteriner Hekimlik Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Papağanlarda Tüy Yolma ve Tedavisi Kuş Veteriner İzmir Papağan Hastanesi/ Öz-Vet İzmir Kuş Hastanesi' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:05
Top