2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Karaciğer Yağlanması
YAZI #3466 © Yazan Dyt.Selma AĞALAR | Yayın Nisan 2017
KARACİĞER YAĞLANMASI

Karaciğer yağlanması, şişman kişilerde ve alkol alanlarda sıklıkla görülen bir durumdur. 30 yıl öncesinde sadece çok şişmanlarda ve alkoliklerde görülürken şimdilerde durum değişti yağlı karaciğer durumu tehdit oluşturmaya başladı. İstatistiklere göre özellikle gelişmiş toplumlarda dört yetişkinden birinin karaciğer yağlanması ile karşı karşıya olduğunu göstermektedir.
Peki ne oldu da bu problem her geçen gün artmaya başladı. Bu problemin en başında insülin direnci bulunuyor. Yağlı karaciğer ve insülin direnci birleşince dolaylı olarak şeker hastalığı, damar sertliği, bel kalınlaşması, göbekte yağlanma ve ürik asit fazlalığı gibi pek çok problem oluşmasına zemin hazırlıyor.
Yağlı karaciğerin nedenleri;
*Obezite: bel çevresi 100 cm i geçen erkeklerde 90 cm i geçen kadınlarda bel kalınlaşması ile birlikte karaciğer yağlanması da görülmektedir.
*İnsülin direnci: Kişinin obez olmasına gerek yok bazı durumlarda obez olmadan da insülin direnci oluşabiliyor bu da karaciğer yağlanmasına ortam hazırlamaktadır.
*Hatalı beslenme: Şeker, un, nişasta zengini besinler, tatlılar, tatlı içecekler, fastfood ürünler, paketlenmiş gıdalar, bisküvi, gofret, cips gibi rafine edilmiş karbonhidratlar aşırı meyve tüketimi, şeker içeren gazlı, kolalı içecekler, soğuk çaylar ve meyve suları tüketimi olduğu takdirde karaciğer yağlanması kaçınılmaz olmaktadır.
*Hareket azlığı: Maalesef teknolojinin gelişmesi ile birlikte hareket kısıtlılığımız oluşmaktadır. Bu durum da yediğimiz fazla şekeri yada kaloriyi yakamıyoruz dolaylı olarak karaciğerimizin yağlanmasına zemin hazırlıyoruz.
Yağlı karaciğerin aşamaları bulunmaktadır. Hafif, orta ve ileri düzeyde yağlanma görülebilir. İleri düzeyin bir üst aşaması çok önemlidir hastaların yüzde 28 inde ilerleme ve sirozla sonuçlanabilir.
Karaciğer hastalığının tedavisi için kilo verilmeli ve buna uygun bir diyet programı yapılmalıdır. Temel önlem, beslenme yanlışlarından vazgeçmek bunun yanı sıra egzersiz yaparak hareketimizi artırmaktan ibarettir.
Karın yağlarımız azaldıkça karaciğerimizdeki yağlanmada azalmaktadır. Diyet yaparken, karaciğeri yağlı olanların yavaş kilo vermeleri çok önemlidir. Haftada 500gr ile 1000gr arası kilo verimi en uygun rakamlardır.
Beslenme programınızda, karbonhidratları özellikle rafine olanları hayatınızdan çıkararak dengeli ve yeterli bir beslenme planı uygulanmalıdır. Alkolden tamamen uzak durulmalı, sebze ve protein ağırlıklı bir menü oluşturulmalıdır.
Her gün ya da gün aşırı bir saatlik yürüyüşleri de hayatınızda hiç eksik etmemelisiniz.
Bol hareketli ve sağlıklı yiyeceklerle geçireceğiniz günler diliyorum.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Selma AĞALAR Fotoğraf
Dyt.Selma AĞALAR
Balıkesir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Selma AĞALAR'ın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Karaciğer Yağlanması' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dost Probiyotikler Eylül 2016
◊ Chia Nisan 2017
◊ Sınavda Beslenme Nisan 2017
◊ Gebelikte Diabet Nisan 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:02
Top