2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Chia
YAZI #3468 © Yazan Dyt.Selma AĞALAR | Yayın Nisan 2017
CHIA TOHUMU

Chıa tohumu, son dönemlerde adını sıkça duymaktayız, günümüzde birçok diyet menüsünde kullanılmaktadır, beyaz, siyah ve kırmızı renkleri mevcuttur. Renkleri farklı olsada besin değerlerinden çok da farklı değildir. Tarihte Astek ve mayalar chia tohumunu savaşlardan önce güç ve dayanıklık kazandırması için kullanırlardı. Ekvator, güney Meksika, Arjantin, Guatemala, Bolivya da yetiştirilmektedir. Bu ülkelerde uzun mesafe koşucularında ve atletizm yapan sporcularda performans artırıcı olarak kullanılmaktadır.
Ülkemizde yeni yeni tanınan bu tahılın avrupada da son dönemlerde kullanımı artmıştır. Özellikle yağ örüntüsü, protein ve lif içeriği ve antoksidan olması nedeniyle chiayı sofralarımızda görmeye başladık diyebiliriz.
Chia tohumu vücut için esansiyel yağ asitlerinden alfa-linoleik asit içeriği yüksektir. Kolestrol düşürücü özelliği bulunduğu düşünülmektedir. İçerisindeki omega-3 den dolayı da kullanılması önerilmektedir.
Buğday, mısır ve diğer tahıllar ile karşılaştırıldığında protin içeriği daha yüksektir. Kaliteli bitkisel protein içerdiğinden vücut emilimi ve kullanımı yüksektir.
Posa içeriği yüksek olan bu tohum kolondaki toksinlerin atılmasında ve bağırsak hareketlerini artırmasında son derece faydalıdır. Günde 2 yemek kaşığı chia tüketimi ile günlük posa ihtiyacının üçte birini karşılamak mümkündür.
Chia tohumları ağırlığının 12 katı su tutma özelliği bulunmaktadır. Mide de çok fazla su tutarak jelleşir ve tokluk sağlar. Zayıflama diyetlerinde en çok karşılaştığımız sorun açlık hissinin oluşmasıdır. Bu özelliği sayesinde rejim listelerinde son günlerde chiayı çok sık görür olduk. Araştırmalar chia tüketiminden sonraki 2 saat boyunca iştahın kapandığı ve yemekten sonra meydana gelen ani şeker düşmelerini önlediği görülmüştür.
Chia gluten içermez çölyak, gluten hassasiyeti olanlar ve chron hastaları için besin allerjisi ve intoleransı olan kişilerin kullanımı uygundur alerjik özellik göstermez.
Antioksidan özelliği yüksek yüksek olan bu tohum aynı zamanda kalsiyum, B vitamini, fosfor ve mangandan zengindir.
Chia tohumu tane olarak kullanıldığı gibi öğütülerek de kullanılmaktadır. Salatalarda, smoothie, yoğurt, sütlede kullanılmaktadır. Daha çok puding yapımında kullanmaktayız.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Selma AĞALAR Fotoğraf
Dyt.Selma AĞALAR
Balıkesir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Selma AĞALAR'ın Makale ve Yazıları
► Chia Tohumu Mucize mi? Dyt.Tuğba BALDEDE
► Chia Tohumu Nedir? Dyt.Yunus Emre UZUN
► Chia Tohumu Hakkında Bilmedikleriniz Dyt.Yunus Emre UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Chia' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dost Probiyotikler Eylül 2016
◊ Sınavda Beslenme Nisan 2017
◊ Karaciğer Yağlanması Nisan 2017
◊ Gebelikte Diabet Nisan 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:19
Top