2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Premenstrual Sendromda Beslenme
YAZI #3471 © Yazan Dyt.Nursena AKKAYA | Yayın Nisan 2017
PREMENSTRUAL DÖNEMDE BESLENME
Premenstrual sendrom (PMS) üereme çağındaki kadınlarda adet öncesi dönemde , adetten yaklaşık 1 hafta önce başlayan ruhsal ya da fiziksel birtakım sıkıntılara ve gerginliklere verilen isimdir. Bu belirtiler genellikle adetin başlamasına bir hafta kala ortaya çıkar ve birkaç gün içinde kaybolur.
PMS ‘NİN BELİRTİLERİ NELERDİR ?
-Abdominal (karın bölgesinde) kramplar
-Cilt bozukluğu (Akne,uçuk)
-İştah artışı (tatlı veya tuzluya düşkünlük)
-Bel ağrısı
-Kabızlık veya ishal
-Vücutta gerginlik
-Eklem ağrıları
-Enerji azalması
-Hafif depresyon
-Uyku bozuklukları
-Göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet
-Ödem
-Kilo artışı (2 kg ya kadar)
PMS DÖNEMİNDE NEDEN KİLO ALIRIZ ?
Bu dönemde alınan kiloların sebebi ödem (sıvı tutulumu)dur.Vücutta su birikmesine , progesteron hormonu neden olmaktadır. Su tutulumu bazen belirli organ ve bölgelerde yoğunlaşmakta ; yüzde , ayak bileklerinde, göğüslerde ya da karında şişkinlikle kendini gösterebilmektedir.
Bu dönemde yine , hormonal değişimler sonucu, sindirim sisteminin olumsuz etkilenmesi sonucu görülen kabızlık da, vücuda şişkinlik hissi verir. Adet döneminin bitmesi ile , bağırsakların normal çalışma durumuna dönmesi sonucu , kabızlık sona erer ve aynı zamanda hormonların normal dengeye ulaşması ile birlikte vücutta biriken fazla sıvı da atılır.
Bu dönemde vücuttaki ödeme karşılık günde 1.5 – 2 litre su mutlaka tüketilmelidir. Protein ağırlıklı beslenmek hem vücuttaki su tutulumunu azaltır, hem de gelişen karın, bel ,eklem ağrılarını hafifletir. Yine bu dönemde tuz , tuzlanmış gıdalar, alkol, kafeinden uzak durulmalıdır.
PMS DÖNEMİNDE YAŞANAN ‘ TATLI KRİZİ’NİN SEBEBİ NEDİR ?
Birçok kadın , adet dönemi öncesinde ‘tatlı krizi’ yaşar. Çikolata ve bunun gibi tatlı, şekerli yiyecekleri yemek isteğinin nedeni , östrojen hormonunun vücutta dolaşımının azalmasıdır. Östrojen, kadınlar için ‘uyarıcı’ bir hormon niteliğindedir. Östrojen hormonunun azalması ile , kan şekerindeki düşme eğilimi artar ve tatlı yeme ihtiyacı gelişir.
Tatlı yeme eğiliminde ağır , şerbetli , hamur tatlılar yerine daha hafif, daha az kalorili ve besleyici özellikteki sütlü tatlıları veya meyve tatlılarını tercih edebilirsiniz. Meyve tüketerek de tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz . Meyvelerin içerdiği fruktoz (meyve şekeri) sayesinde kan şekeriniz yükselecek ve tatlıya olan eğiliminize çözüm olacaktır.
Magnezyum seviyelerinde azalmada PMS semptomlarını arttıran bir durumdur. Bu dönemde beslenme de koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller (mercimek, bezelye, nohut, fasulye .. vb) tam tahıllı besinler , yağlı tohumlar( ceviz,badem,fındık) gibi magnezyumdan zengin besinlere yer verilmelidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nursena AKKAYA'nın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Premenstrual Sendromda Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obezite ve D Vitamini Şubat 2017
► Avokado Yağı Şubat 2017
► Helikobakter Pilori ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Şubat 2017
◊ Matcha Çayı Mart 2017
◊ Hindistan Cevizi Yağı Şubat 2017
◊ Gentestdiet Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:36
Top