2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Stres Altında Sakin Kalma Nasıl Başarılabilinir
YAZI #3477 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Nisan 2017
Her zaman stresli durumlarla karşılaşırız. Birçok kişi stres altında sakin kalma yerine öfkelenerek kontrolü kaybeder ya da içine kapanıp surat asar. Suçu birinde ya da bir şeyde görme eğilimi gösterirler. Kendilerini mağdur hissederler. Her durumda, sonuç mutsuzluktur. Ama başka bir yol daha var: Stres altında dengeli ve sakin davranmak. İşte stres altında sakin kalmanın yolları.

Öfke ve Surat Asma Sınırlarda Sorun Olduğunu Gösterir

Öncelikle sorunu güzelce tanımlayalım. Öfkelenerek kontrolü kaybetmek çaresizlik belirtisidir. Bir kişinin en çok yaşadığı (ya da bir ailede en çok yaşanan) duygu öfke ise, büyük olasılıkla sınırlarda bir sorun vardır.
Eğer anne babanızın rollerinin gereğini yerine getiremediğini düşünüyorsanız kendinizi kardeşinize bakma durumunda bulma ihtimaliniz vardır. Sonuçta da size düşmeyen bir sorumluluğu üstlenmiş olursunuz, çabuk sinirlenmenizin açıklaması bu olabilir.

Annenizin size “Sen hiç değişmeyeceksin, adam olamadın,” demesi sizi öfkelendiriyorsa, annenizin geçmişteki davranışlarınıza dayalı sözlerinin seçim yapabilme yeteneğinizi sınırlamasına izin vermiş olursunuz.
Surat asmak, kızdığınızı göstermenin pasif bir yöntemidir; bu bakımdan aynı madalyonun öbür yüzü gibidir. Bu tepkilerin her ikisi de sınırlarda sızıntı olmasından kaynaklanır.

Stres Altında Sağlıklı Sınırları Koruma

Stres altında sakin kalma yolunda, sizinle paylaşmak istediğim sağlıklı sınırlarla ilgili iki imge var.
Çevrenizi saran şeffaf bir koruyucu tabaka olduğunu hayal edin. Bu tabaka, vücut hücreleriniz gibi yarı geçirgen olsun. Hücre sistemimiz gibi biz de, bizi besleyen, faydalı bilgilerin geçişine izin verip zehirli, sağlıksız yorumları dışarıda tutabiliriz. Anneniz “Sen adam olmazsın, hiç değişmeyeceksin,” dediğinde faydalı bir yorum yapmadığını anlayabilirsiniz. Yapabileceğiniz en iyi şey duyduğunuz bu yorumu koruyucu tabakanızın dışında bırakmaktır.

Sağlıklı bir sınırın nasıl bir şey olduğunu iyi ifade ettiğini hissettiğim diğer bir imge ise “Kaplan Bakışlarıyla Gücünüzü Gösterme” denen bir Chifusion hareketi. Sınırlarınıza yönelik bir tehdit olduğunda yumruğunuzu çok ciddi ve sert bir yüz ifadesiyle gösterin. Hemen ardından normale dönün. Sınırlarınız çiğnenmeden tavrınızı ortaya koyun. Böylece çoğu kez gücünüzü kullanmanıza, mesela öfkelenmenize, gerek kalmaz.

Sisteminize yalnızca yararlı mesajların girmesine izin vererek ve sınırlarınızı birisi bu sınırları ihlal etmeden önce göstererek stres altında sakin kalmayı başarabilirsiniz.

Sınırlarınız çiğnenmeden önce harekete geçmenize yardımcı olabilecek araç ve teknikler var. Daha sonraki videolarımda bu tekniklerden bazılarını sizinle paylaşabilirim.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Stres ile Nasıl Başa Çıkarız? Psk.Gözde EMİK AKSOY
► Genç Kalma İsteği (Yaşlanma Korkusu) Psikolojisi Psk.Yasemin UÇAL SALİHOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Stres Altında Sakin Kalma Nasıl Başarılabilinir' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:53
Top