2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evliliğinize İyi Bakma Yolları
YAZI #3507 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Nisan 2017
Bir çift olmanın hayatta en büyük tatmin sebebi olabileceği gibi en derin umutsuzlukların kaynağı da olabileceğini söylesem sanırım çoğu kişi hak verir. Danışanlarım arasında ilişkilerinin farklı aşamalarında bulunan pek çok çift bulunuyor. Çoğu çiftin evliliklerine bakım vermede bilgi ve beceri eksikliği dikkatimi çekti. Bu yazımda çok önemli bazı araştırma sonuçlarını paylaşmak ve çiftler açısından mutlulukla umutsuzluk arasındaki farkı oluşturabilecek bazı önerilerde bulunmak istiyorum. Umarım bu bilgilerin evliliğinize iyi bakma konusunda aranızdan bazıları için yararı olur.
Evliliğinize İyi Bakma Yolları İle İlgili Araştırmalar

Dr. Gottman ve ekibi, 3000 çifti incelemiş , hatta bazılarını 20 yıl boyunca izlemiş. Bu kapsamlı araştırmadan çıkan önemli sonuçlardan birkaçını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Ortalama bir çift evlilik sorunlarıyla ilgili olarak yardım almaya karar vermeden önce 6 yıl bekliyor.
Boşanmayla sonuçlanan evliliklerin yarısı ilk 7 yıl içinde bitiyor.
Anlaşmazlık sırasında küçümseme, duygusal kapanma ve uzaklaşma, eleştirme ve savunmaya geçme davranışları sergilediği gözlenen çiftlerin yüzde 90’ı 5 ila 6 yıl içinde boşanıyor.
İlişki sorunlarının yüzde 69’u kişilik farklarından ileri gelen ve sürekli tekrarlanan sorunlar oluyor.
Bu sorunlardan söz açan yüzde 80 kadınlar oluyor (buna karşılık duygusal olarak kapanıp uzaklaşan da yüzde 85 erkekler oluyor).
Dinleyen tarafın nabzı fizyolojik bir tepki olarak belli bir düzeyin üzerine çıktığında duygusal kapanma ortaya çıkıyor.
Dengeli evliliklerde anlaşmazlık sırasında gözlenen olumlu davranışların olumsuz davranışlara oranı 5’e 1’ken, dengesiz evliliklerde bu oran 0,8’e 1’e düşüyor.
Yeni çocuk sahibi olmuş çiftlerin yüzde 67’si, bebek 3 yaşına gelene kadar evlilik memnuniyetinde ani bir düşüş yaşıyorlar.
Evliliğine Değer Verenlerin Odaklanması Gereken Beş Şey

Neye odaklanırsanız onu büyütür ve geliştirirsiniz. Dolayısıyla, evliliğinize iyi bakmak istiyorsanız otomatik alışkanlıklarınızdan ve tepkilerinizden sıyrılıp odaklanacağınız şeyleri bilinçli zihninizle seçmelisiniz.

Gelin yukarıda bahsettiğimiz bulguları uygulanabilir eylem ve tavırlara dönüştürelim:

Anlaşmazlık sırasında neler yaptığınızın evliliğinizi sürdürebilmenizde büyük önemi olduğu anlaşılıyor. Anlaşmazlıkların bazılarının çözülmesinin mümkün olmadığını bildiğimize göre bu olasılığı baştan kabullenmek en iyisi. Siz ve eşinizin her zaman aynı şekilde düşünmeniz ve davranmanız gerekmez. Fikri bile rahatlatmıyor mu?
Söylediğiniz şeylerin ve tepkilerinizin olumlu kategoriye mi olumsuz kategoriye mi girdiğine dikkat edin.
Olumlu/olumsuz ifade ve davranış oranınız 5’e 1 olmalı. Yani basitleştirirsek ,olumlu söz ve davranışlarınız olumsuzlardan 5 kat daha fazla olsun.
Duygusal olarak kapanma, küçümseme, eleştirme ve savunmaya geçme, boşanma ihtimali yüksek olan çiftlerin anlaşmazlık sırasında sergilediği davranışlar, ve bu davranışların dördü de limbik sistemimizin verdiği otomatik tepkiler. Limbik sistem, insan türünü binlerce yıldır koruyan bir içsel alarm sistemi. Bu sistem harekete geçince kalbimiz daha hızlı atmaya başlıyor, vücudumuz kaçmaya ya da çarpışmaya hazırlık yapmak için kanı kol ve bacaklarımıza pompaladığından düşünme kapasitemiz düşüyor. Bu uyarılma durumunun belirtilerini tanımanız ve kendinizi ve birbirinizi sakinleştirmeyi öğrenmeniz gerek. Empati ve esprili yaklaşımın uyarılma durumunu hızla normale döndürebildiğini biliyor muydunuz?
Yeni bebek sahibi olduğunuzda kendinize bir çift olarak geçirebileceğiniz bebeksiz zamanlar ayırmanız çok önemli. Neden derseniz, hem annesi hem de babası kendilerinden ve birbirlerinden memnunsalar bebeğiniz de mutlu olur. Eğer evliliğinize iyi bakmazsanız evlilik memnuniyetiniz azalır, geçimsizlik, depresyon ve boşanma riski yükselir. Sonuç olarak da bebeğinize iyi bakabilmeniz zorlaşır.
Boşanmalar ilk 7 yılda gerçekleştiğine göre aklınızı kullanın, uzman yardımı almak için 6 yıl evliliğinizin yıpranmasını beklemeyin.
Evlilik memnuniyetinin ruh ve beden sağlığının en önemli göstergelerinden biri olduğunu biliyoruz. Evliliğinize iyi bakmak için harcadığınız çabaya değer. Bir testle evlilik memnuniyet derecenizi ölçmeye ne dersiniz? Testi yapmak için buraya tıklayın.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Stres ile Baş Etme Yolları Psk.Elçin KAYA KARATAŞ
► Ruh Sağlığınızı Korumanın Yolları Psk.A. Sinem ÖZKAYA ALP
► Fobiler ve Baş Etme Yolları Psk.Sinem GÜN
► Kaygı ile Baş Etme Yolları Psk.İclal ESKİOĞLU AYDIN
► Anksiyete ve Başetme Yolları Psk.Atakan ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Evliliğinize İyi Bakma Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:22
Top