2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarınızla Cinselliği Konuşun!
YAZI #3518 © Yazan Psk.Funda ARPAGUŞ | Yayın Nisan 2017
Cinsellik eğitimi çocuk gelişiminde önemli bir safhadır. Ülkemizde cinselliğin bir tabu olarak görülmesinden ve konuşulmasının dahi ayıp günah olarak karşılanmasından dolayı verilen yetersiz ve yanlış eğitim kötü sonuçlar doğurabiliyor. Aşağı yukarı çocuğun tuvalet eğitimiyle başlayan cinsellikle ilgili sorularını geçiştirmeyin.Ona bu eğitimin yararlı ve doğru bir şekilde verilmesi çocuğunuzun bütün bir hayatını etkilemekte , Ama ebeveynler çocuklarına 3- 5 yaş arasında bu gelişen cinselliği kendi kafalarında algıladıkları cinsellikle karıştırarak , bu sorulardan kaçmakta ve cinsellik içerikli yaklaşımlarda bulunmamaktadır.Günümüzde aileler bu konuyu konuşamamakta ve ani gelişen bir panik havası yaratmaktadırlar.Sakin olun ve çocuklarınızı bu konuda bilinçlendirin..!


Gelelim ebeveynlerin yaptığı yanlış öğretilere;

Çocuğunuz size cinsellikle ilgili bir soru sorduğunda; sakin olun , bu onun gelişiminin en doğal evresi.Çocuğunuz size cinsellikle ilgili soru sorduğunda bu sorulardan kaçmayın , cevapsız bırakmayın bu durum çocuğunuzda kafa karışıklığına sebep olmaktan başka bir şey yapmıyor.Derin nefes almanıza , onun aklını karıştıracak cevaplar vermeye yada uzun soluklu tıp bilgileriyle çocuğunuzu buhrana sokmanıza gerek yok.
Ebeveynlerin yine en çok yaptığı hatalardan birisi , bu tip sorularla karşılastıkların da topu bir birlerine attıklarını Git Annen anlatsın , babanla konuşmalısın gibi durumlardan kaçının.Çocuğunuzun cinsellik anlayışı sizin kafanızda kurduğunuzdan çok farklı.Topu birbirinize atmak çocukta güvensizliğe hatta anne/baba iletişimine balta vurmaktan başka bir şey yapmaz . Bunu unutmayın..!
Peki çocuklarının mastürbasyon yaptığına şahit olan ebeveynler nasıl davranıyor ? Bu durum karşısında ne yapacaklarını bilememekte , yanlış ve ani tepkiler vermekteler.Çocuğun masturbasyon anlayışı, tıpkı çikolata, şekerin tadına ilk vardığında nasıl haz alıyorsa , çocuk kendi vücudunu keşfederken de o kadar haz alıyor .Onun yaptığı bu davranış kafanızda Eyvah çocuğum mastürbasyon yaptı , şimdi ne yapacağım gibi soru işaretlerine sebep olmasın .Bırakın çocuğunuz vücudunu keşfetsin.Bunun yanı sıra ona bu durumla karşılaştığınızda ŞŞŞTTT çok ayıp, günah, yasak gibi yaklaşımınız çocuğunuzun ilerde ki hayatını hem sizinle olan hemde kendisiyle yaşadığı özel alanları etkileyebilir.Yani çocuğunuz mastürbasyonla ilgilenmiyor bırakın kendini keşfetsin.Aman Dikkat..
Yine yapılan en büyük yanlışlardan bahsedecek olursak çocuğunuzun cinsel organına isim takmaktan vazgeçin.Bir çok ebeveyn cinsel organlara isim takmakta ve çocuğun kafasının daha fazla karışmasına sebep olmaktadır.Bu yanlış davranış çocuğunuzun gelişimini hayli etkilemekte ve çıkılamaz bir enkaz yaratmaktadır.Bilimsel isimlerle çocuğunuza açıklama getirmek bu konuda en doğrusudur.
Cinselliği keşfeden çocuğunuza yaptığınız en büyük kötülük, ona ayıp, günah, kötü, pis vb. şekillerde öğretmektir. Bu tavrı bırakmanızı, çocuğunuzun gelişimi için bunun en doğal evre olduğunu ona anlatmalısınız.
Bazende yine karşılaştığımız bir durum bizim çocuğumuzun böyle bir derdi yok, bu evreyi çok rahat atlattık.Hayır çocuğunuzun cinselliği merak etmemesi hiç doğal değil.Merak etmeyen çocuklarda ya dikkat dağınıklığı, algı eksikliği, yada sizinle anlamlı bir bağ kurmuyor demektir.
Yine bu tip sorularla karşılaştığında aileler cevap vermeyip, çocuğun unutması adına bir sürü şey yapıyor.Hayır çocuğunuzun evrede unuttuğu bir şey yok.Siz unuttu sansanız da vermediğiniz cevapları çocuğunuz başka kanallardan öğrenmek için elinden geleni yapacaktır. Bu durumda daha yanlış bilgilere sebebiyet vermektedir.
Erkeklerde 8-9 yaşa kadar(ıslak rüyalar), kızlarda ise regli dönemine kadar bu bilgilerini aileleri tarafından almalılar ve eğitim süreçleri devam etmelidir.
Yine ailelerin çocuklarının yanında iç çamaşırlarıyla dolaşmaları, belli bir yaştan sonra birlikte duşa girmeleri yapılan en büyük yanlışlardan.Çocuğa bu dönemde mahremiyeti öğretmeli .'' Vücudunun ona özel'' olduğunu vurgulamalısınız.
Kapısını çalmadan çocuğunuzun odasına giriyor musunuz.? Bu davranışı artık kesmelisiniz ona onun özeli olduğunu , özel alanlarımıza izin almadan girmemeyi ve vücudumuza biz istemeden kimsenin dokunamayacağını öğretmelisiniz.
Çocuğunuzun yanında sünnet,doğum- ilk gece vb konuları konuşmaktan vazgeçin. O daha çocuk ne anlayacak düşüncesi tamamen yanlıştır.Gelişim evresinde çocukların algılayış açısı ebeveynlere göre daha yüksek.Lütfen Unutmayın..
Babasının oğlu, erkek adam gibi kelimeler çocuğun cinsellik anlayışını bozmakta ve cinsiyetçi yaklaşıma sebep olmaktadır.Bu kelimelerden uzak durun.

Unutmayalım ki çocuklarımızın cinsellik anlayışına siz boyut veriyorsunuz . Vereceğiniz cinsel eğitimle sizi her zaman temsil ediyor ve ilerideki hayatını daha sağlıklı geçirmesine sebep oluyorsunuz.Kaçmak çözüm değil , doğruyu anlatmanız sizin görevinizdir.Bu görevi yerine getirmek gelişim evresinde çocuğunuzla olan bağı güçlendirir ve güven duygusunu artırır.Çocuklarınızla cinsellgi konuşmaktan kaçmayın..!

Firdevs Funda Arpaguş
http://birtutampisikoloji.blogspot.com.tr/?zx=fed6601e0ddaef
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Funda ARPAGUŞ'un Makale ve Yazıları
► Kadın Cinselliği Psk.Meltem BİLGİCİ
► Cinselliği Konuşmak Dr.Psk.Dilek AKGÜL
► Ergen Cinselliği Psk.Dnş.Barışcan ÖZTÜRK
► Erkeklik ve Erkek Cinselliği Psk.Dila HOTLAR
► Çocuklarla Cinselliği Konuşmak Psk.Başak TANRIVERDİ
► Erkek Cinselliği Reddederse Psk.Gülüm BACANAK
► Çocuklara Cinselliği Anlatmak Psk.Serap DUYGULU
► Çocuk ve Ergen Cinselliği Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarınızla Cinselliği Konuşun!' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ölüm ve Yas Süreci Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:24
Top