2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Nöroplastisite ve Bilişsel Beceri Eğitimi
YAZI #3604 © Yazan Psk.Özge SEZEN | Yayın Mayıs 2017
Çocukluk, gençlik ve genç yetişkinlik yılları beynin gelişim gösterdiği, yetişkinlik ve yaşlılık yıllarının ise beynin gelişiminin yavaşladığı yıllar olarak bilinmekteydi. Ayrıca unutkanlık, konsantrasyon sorunu gibi kişiyi olumsuz etkileyen durumların yaşlılıkta ortaya çıktığı ve bu durumları önlemenin mümkün olmadığı düşünülmekteydi. Fakat, beyin üzerine yapılan araştırmaların ışığında, beynin yetişkinlikte ve yaşlılıkta dahi değişme, kendini geliştirme kapasitesine sahip olduğunu biliyoruz. Bu değişim ve gelişim, nöroplastisite denen kavram sayesinde olmaktadır.

Nöroplastisite; beynin çevre ile olan etkileşiminin ve öğrenme deneyiminin sonucunda, değişme ve yeniden yapılanma kapasitesine sahip olması demektir.
Peki bu değişim nasıl meydana gelmekte?

Nöroplastisite ile hem fiziksel (beynin yapısı) hem de fonksiyonel (bilişsel kapasite) değişim meydana gelmektedir. Plastisite sonucunda meydana gelen fiziksel değişim, bilişsel becerilerimizdeki değişimler olarak açığa çıkmaktadır. Örneğin, yeni bir müzik aleti öğrenirken kat ettiğimiz her adımın beynimizde fiziksel olarak bir karşılığı vardır: yeni ve daha güçlü nöron ağları. Bu nöron ağları, bize müzik aletini nasıl çalacağımızın yönergesini veren yapılardır. Yaptığımız pratik sayesinde nöronlar arasındaki ağlar güçlenir ve bu ağlar ne kadar güçlü olursa bizim performansımız da o kadar iyi olacaktır.

Nöroplastisitenin meydana gelmesini sağlayan ilaç yoktur, oluşması için tek yol davranışlarımızdır. Bilişsel Beceri Eğitimi ile beyin, yoğun ve artan zorluk dereceleri olan aktiviteler ile uyarılır ve bu şekilde nöroplastisite gerçekleşir.

Bilişsel beceri eğitiminde akademik performansa değil, akademik performansın yetersiz olmasına sebep olan bilişsel becerilerin iyileştirilmesine odaklanılır. Yani problemin semptomları değil, problemin altında yatan nedenler iyileştirilir. Bir veya birden fazla bilişsel becerinin yetersiz olması durumunda çaba sarf etmeden gerçekleşmesi gereken öğrenme uzun zamanda, yetersiz ve zor bir şekilde gerçekleşir. Bu durum öğrenme motivasyonunu ve benlik saygısını olumsuz yönde etkiler. Bilişsel Beceri Eğitimi ile hem bilişsel hem de psikososyal gelişim sağlanmış olur.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özge SEZEN Fotoğraf
Psk.Özge SEZEN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Özge SEZEN'in Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Nöroplastisite ve Bilişsel Beceri Eğitimi' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sınav Kaygısı Ocak 2018
◊ Nasıl Öğreniyoruz? Mayıs 2017
◊ Depresyon Nedir? Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:46
Top