2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Antalya İntihar Güncesi
YAZI #3637 © Yazan Psk.Ali BIÇAK | Yayın Haziran 2017
Antalya intihar Güncesi

Antalya psikolog sitesinde, psikoloji ve psikolojik sorunlar hakkında bilgilendirici yazılar kaleme alıyoruz. Antalya intihar Güncesi başlıklı bu yazımızda, intihar olgusunu psikolojik açıdan değerlendirmeye çalıştık. Antalya intihar güncesi başlığında, intihar eğilimi ve intihar teşebbüsünde bulunan kişiler ve yakınlarının intiharla ilgili bir çok noktayı fark ettireceğine inanıyoruz. Bu yüzden yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz. Böylece, intihar şüphesi gördüğünüz kişiye nasıl yardım edebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

İnsanlar Niçin İntihar Ederler?

Antalya intihar güncesi başlıklı yazımızda, insanlar çoğunlukla baş edemedikleri duygular ve dayanmakta güçlük çektiği acılarını durdurmak için intihara başvurabileceklerini söylüyoruz. Ancak bütün bunlardan kurtulmanın başka bir yolu kalmadığında, intiharı bir çözüm olarak düşünebilirler. İntihara kalkışan kişi, acılardan ve duygulardan kurtulmanın tek yolunun intihar olduğuna inanır.

İntiharın çekiciliği, acı çeken kişinin bütün acılarının ölümle biteceği inancında saklıdır. İntihar olayının trajedisi başka seçeneklerin her zaman mevcut olmasına rağmen, kişinin bu seçenekleri görmesini engelleyecek şekilde istem dışı kör olmasıdır.

İntihar Eğiliminin Sebepleri

Antalya intihar güncesi yazımıza devam ederken, zaman zaman hepimiz, yalnızlık, depresyon, çaresizlik, umutsuzluk ve suçluluk psikolojisi gibi duygularla yüzleştiğimizi söyleyebiliriz. Aile üyelerinden birinin ölümü, önemli bir ilişkinin sonlanması, öz benliğimizi altüst edebilir. Böylesi olaylar, bizde değersizlik duygusu yaşatabilir. İflas ve sahip olunan bir pozisyonun kaybı gibi önemli olaylar herkesin başına gelebilir. Her birimizin duygusal yapısı farklı olduğundan, her duruma farklı tepki veririz. Birinin intihar eğilimi olup olmadığını göz önüne alırken, yaşanılan krizin o kişinin bakış açısından değerlendirilmesi son derece önemlidir. Sizin için önemsiz gelen bir olay, durum ve yaşantı, başkası için dayanılmaz ve zor gelebilir. Yaşanılan kriz ne olursa olsun, eğer kişi kendini bozguna uğramış gibi hissediyorsa, ona intihar çekici bir çözüm gibi gelebilir. Antalya intihar başlıklı yazımızı okumaya devam edin.

İntiharın İp Uçları ve Tehlike Sinyalleri

Antalya intihar eğilimi yüksek illerden birisidir. Bu yüzden intihar eğiliminde olan kişinin verdiği ip uçlarını dikkate almalıyız. Çünkü, intihar girişiminde bulunan insanların %70’i, girişimde bulunmadan önce niyetlerini belli eden bazı ipuçları verirler. Bu ipuçlarının ve sorununun ciddiyetinin farkına varmak bu trajediyi önlemeye yardımcı olabilir.

Tanıdığınız birinin intihar eğilimde olup olmadığını anlamak için aşağıdaki ip uçlarını dikkate almanızı öneririz.

Her hangi bir streste, çevresi ile ilişkileri hemen bozuluyorsa,
Hedeflerine ulaşmada sürekli başarısızlık gösteriyorsa,
Çok önemli bir sınavda, giriştiği bir projede başarısız olup fiyasko yaşamışsa
Böylesi kişilerin çevresine verdiği sinyallerin çok iyi izlenmesi ve yorumlanması intihar riskini azaltmak adına oldukça önemlidir.

Bir çok kişi intihar niyetini doğrudan şöyle ifade ederler:

▪ “Kendimi öldürecek gibi hissediyorum”

▪ “Bu duruma daha ne kadar dayanabileceğimi bilmiyorum”

Bazıları, her hangi bir kriz anında üstü örtülü biçimde intihar planlarını şu cümlelerle ifade edebilirler:

▪ “Gerçekten durumlar daha da kötüye gidebilir diye haplarımı biriktiriyorum”

▪ “Son zamanlarda, arabamı kullanırken gerçekten ne olacağını hiç umursamıyorum.”

Depresyon belirtileri, çaresizlik, yapayalnızlık veya umutsuzluk hakkında duygularını ifade ederken de kişi intihar düşüncesinden söz edebilir. Bütün bun intihar sözlerini “yardım çığlıkları” olarak duyabilmek çok önemlidir. Çünkü bu kişi umutsuzca “beni anlayın, bana yardım edin” diye seslenmektedir.

Eğilimi Olan Birinin Hangi Davranışları Değişir

İntihar eğilimi olan birinin davranışlarında gözle görülür bir değişim yaşanır.

Sahip olduğu önemli şeyleri yakın çevresine adeta miras bırakır gibi dağıtır
Yakınları ne istemişse canla başla yerine getirmeye çalışır
İşlerini listeler ve sırası ile yerine getirmeye çalışır
Çevresindeki herkesten uzaklaşıp, içine kapanır
Yemek yeme ve uykusu düzeni değişir
Önemli etkinliklere ve ilişkilerine ilgisini iyice kaybedip kendi kabuğuna çekilir
Beklenmedik ve aşırı coşkunluk gösterir (En tehlikeli sinyal)
Bu türden girişimler, o kişinin bütün problemlerinin nihai bir şekilde son bulacağı inancının ortaya çıkardığı rahatlamanın bir göstergesi olarak görülmelidir.

İntihar Hakkında Yaygın Mitler (Bilinen Yanlışlar)

Antalya intihar Güncesi

İntihar hakkında doğru bildiğimizi sandığımız bir çok yanlış düşünce vardır.

Mit: “İntiharı düşünebilecek kadar çıldırmış olmalısın”.


Gerçek: Bir çok insan zaman zaman intihar düşüncesinde olabilir. Bir çok intihar girişimi ve gerçekleşmiş intihar vakasındaki kişiler normal zeka düzeyine sahip, özellikle krizin ortasında ve sonrasında kendisini aşırı dinleyen, geçici olarak duygusal karmaşıklık içindeki normal kişilerdir.

Mit: “Eğer bir kişi çok ciddi bir intihar girişiminde bulunmuşsa, kesinlikle tekrar intihar etmez.”


Gerçek:Araştırmalar genellikle bunun tersini doğrulanmıştır. Daha önce intihar girişiminde bulunmuş bir kişi, hiç girişimde bulunmamış birisine göre daha fazla risk taşır. Bu kişiler için ikinci, üçüncü defa girişimde bulunmak ilk defadan daha kolay olmaktadır.

Mit: “Eğer birisi intiharı çok ciddi bir şekilde düşünüyorsa, yapılacak hiçbir şey yoktur.”

Gerçek: Çoğu intihar krizi zamanla sınırlıdır ve kafa bulanıklığının sonucudur ve geçici bir süreçtir. Kişi intihar girişiminde bulunurken, arzusu sorunlarından kurtulmaktır. Kişinin sorunları ile doğrudan yüzleşerek, farklı çözüm alternatiflerini görebilmesi, ilişkideki önemli kimselerden destek alarak, krizi daha hafif atlatıp, daha net düşünce kapasitesine erişmesi ve sağlıklı kararlar alabilmesi oldukça mümkündür.

Mit: “İntihar hakkında konuşmak kişinin aklına intiharı getirir.”


Gerçek: Kriz ve neticesinde ortaya çıkan duygusal stres kişiyi savunmasız bir hale getirir. Sizin intihar eğilimindeki birisiyle intihar hakkında konuşmanız bu kişiye acıları ve sorunları hakkında konuşma fırsatı verecek, böylelikle kişinin kaygısı azalacaktır. İntihar hakkında konuşmak, kişinin kendini daha az yalnız ve daha az izole hissetmesine yararı olur.

İntihar Düşünen, Girişimde Bulunan Birine Nasıl Yardım Edebilirsiniz?

Çoğu intihar girişimi, çevredeki kişilerin duyarlı tepkisiyle durdurulabilir. Kriz yaşayan kişinin yaşamı kurtarılabilir. Eğer sizin çevrenizde her hangi birisi intihar eğilimindeyse;

▪ Öncelikle sakin olun. Bu durumda acele edip kişinin endişesini artırmayın. Onun yanına, yakınına oturun ve ne söylediğini gerçekten dinlemeye çalışın. Onu anladığınızı ve duygusal yönden desteklediğinizi hissettirin.

▪ İntihar konusunda doğrudan konuşmaktan çekinmeyin. Bir çok kişinin ölüm ve ölme konusunda endişeleri vardır ve bu konuda yardıma her zaman açıktırlar. İntihar üzerine soru sormaktan, konuşmaktan asla çekinmeyin.

▪ Sorunların çözümü ve atılacak olumlu adımlar hakkında kişiyi cesaretlendirin. Duygusal krizdeki bir kimse asla açık ve net bir şekilde düşünemez, doğru ve anlamlı kararlar alamaz. Bu yüzden intihar eğilimi olan kişiyi her hangi ani, radikal ve dönüşü olmayacak bir karar almaması yönünde ikna etmeye çalışın. ” Bu krizdir, geçer, daha net düşününce daha iyi kararlar alabilirsin” vb. gibi. Gelecek konusunda daha olumlu düşünmesini teşvik edin.

▪ Yardım İsteyin. Her ne kadar yardım etmek isteseniz de, bu durumdaki birinin tüm sorumluluğunu siz alamazsınız. Antalya intihar girişiminde bulunanlar için psikoterapi ve ruh sağlığı merkezleri açısından oldukça zengindir. Antalya uzman psikolog, psikoterapist, psikolojik danışman ve psikiyatrist sayısı yüksek bir şehirdir.

Antalya intihar eğilimde bulunan için doğrudan psikoloğa yönlendirmeye çalışmayın. Ona baskı yaparsanız, aranızdaki güven bozulabilir. Ancak onu, Antalya ‘da uzman psikolog yardımına yönlendirirken, onu ne kadar ciddiye aldığınızı, kendisinin ne kadar önemli olduğunu, böylece onun iyiliğini düşündüğünüzü belirtin. Ona sevginizi belli edin.

İntihar hakkında bilgiler verdiğimiz, intihar girişimlerini durdurmanın yollarını yazmış olduğumuz Antalya İntihar Güncesi başlıklı yazımızın sonuna geldik. Eğer depresyon ve intihar eğilimi taşıyan yakınlarınız varsa, onlar için aşağıdaki anlayışımız aklınızda kalsın.

▪ İntiharı önlemek mümkündür.

▪ İntihar eğilimi geçici bir krizdir.

▪ Dayanılmaz gibi gelen acılar da iyileşebilir.

▪ Yardım elini her zaman ve her yerde bulabilirsiniz.

▪ Yeter ki siz isteyin.

▪ Hiçbir zaman yalnız değilsiniz.

İntihar edecek olan ip uçlarını size gösterir. Görmek isteyin yeter. Vakit kaybetmeden uzman desteğine ulaşmanız dileğiyle.

İntihar ve depresyon hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz diye düşündük:

Antalya Depresyon Döngüsü

Antalya Depresyon Nasıl Geçer

Antalya İntihar Güncesi

Ali Bıçak

Uzman Klinik Psikolog
Psikoterapist
Antalya Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık
www.antalyapsikoloji.net
0242 742 66 42

05324570574

Antalya Psikolog
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali BIÇAK Fotoğraf
Psk.Ali BIÇAK
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ali BIÇAK'ın Makaleleri
► Panik Atak Güncesi Psk.Ali BIÇAK
► İntihar ve İntihar Girişimleri Psk.Seliyha DOLAŞIR
► İntihar ve Tedavisi Psk.Betül ÖZDEMİR
► Depresyon ve İntihar Psk.Sena TUNÇ
► Ergenlik Döneminde İntihar Psk.Esra BÜYÜKKURT
► İntihar Düşünceleriyle Baş Etme Dr.Psk.Beyza ÜNAL
► Ergenlik Döneminde İntihar Psk.Dnş.Melis AKDEMİR
► İntihar ve Toplum Etkisi Nazlı ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Antalya İntihar Güncesi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak Güncesi Haziran 2020
► Emdr Terapisi Nedir? Kasım 2018
► Aşkın Psikolojisi Mayıs 2016
► Kadın Cinayeti ve Öfke Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:03
Top