2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kimler Terapi Yapabilir? Psikoterapiden Ne Beklemeli/Ne Beklenmemeli?
YAZI #3640 © Yazan Psk.Sevgi ÇELİK | Yayın Haziran 2017
Kimler Terapi Yapabilir? Psikoterapiden ne beklemeli/ne beklenmemeli?
Psikolog diyince akıllara terapi yapan, bütün psikiyatrik hastalıkların nedenlerini ve tedavilerini bilen/tedavi sürecini yönetebilen sükut ve huzur içindeki insanlar gelmektedir. Ancak neyse ki durum böyle değildir. Kimler terapi yapabilir, kimler yapamaz?
► Dört yıllık psikoloji bölümlerinin lisanslarından mezun olmak kimseye terapi yapma becerisi vermez. Lisans, yalnızca temel eğitim dönemidir. Lisansı psikoloji ve psikolojik danışmanlık ve rehberlik olmayan kişiler ise terapi sürecine giremezler.
►Lisansı psikoloji/psikolojik danışmanlık ve rehberlik olup belirli bir psikoterapi yaklaşımıyla (kognitif terapi, şema terapi, EMDR terapisi..) ilgili teorik ve süpervizyon eğitimlerini tamamlamış, terapist olmaya hak kazanmış kişiler terapi yapabilir.
Peki psikoterapi sürecinden neler beklenmeli/neler beklenmemeli?
►Terapistlerin sihirli değnekleri olmadığından sihirli bir dokunuşla hemen ilk seansta kendinizi iyi hissetmeyi beklemeyin.
►Psikoterapi ucu açık bir süreçtir. Sizin ego gücünüz, var olan sorunun derinliği, baş etme yöntemleriniz terapi sürecini etkiler.
►Terapistiniz size akıl veren, ne yapmanız gerektiğini söyleyen kişi değildir. Siz her ne kadar terapistinizi bu çembere girmeye zorlasanız da terapistiniz sizinle aynı çembere girmeyecektir.
►Terapi odası dertleşme odası değildir. Gidip anlatıp anlatıp rahatlayıp çıkmayı beklemeyin.
►Terapi dediğimiz süreç bireyin kendi sorunları karşısında çözüm yolları bulabilme, ego gücünü yükseltmesinde kişiye yardımcı olmaktır.
►Terapi sürecinde bireyin sorunlarının kökenini bulmada kişiye yardımcı olmaktır amaç.
►Terapi; kişinin her geçen seansta kendi içsel benliğine bir adım daha yakınlaşmasına katkı sağlamaktır.
►Psikoterapiye başladığınızda terapistinizle bir hedef belirlersiniz ve süreç sonlandığında hedeflediğiniz noktaya ulaşmış olursunuz. Ancak bu uzun ve zahmetli bir yolculuğun sonuna ulaşabilmek için seanslarınıza düzenli devam etmeli ve verilen ödevleri yerine getirmelisiniz.
 Eğer sorunlarınız kendi kendinize çözümleyemeyeceğiniz kadar zor ve karmaşıksa bir terapist ile çalışmakta fayda vardır.
Sağlıkla kalın.
Sevgilerimle.
Uzman Psikolog Sevgi ÇELİK
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sevgi ÇELİK Fotoğraf
Psk.Sevgi ÇELİK
İçel (Mersin)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sevgi ÇELİK'in Yazıları
► Romantik Yorgunluk Cinsel İsteksizlik Yapabilir! Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Sınav Kaygısı Nedir? Aileler Neler Yapabilir? Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Kimler Manüplasyon Yapar Psk.Tuğba DEMİRÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kimler Terapi Yapabilir? Psikoterapiden Ne Beklemeli/Ne Beklenmemeli?' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Kayık İki Kürek Eylül 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:50
Top