2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bu da Bir Akrep Macerası
YAZI #3645 © Yazan Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU | Yayın Haziran 2017
Akrep sokması deneyimini sizlere fikir vermesi ve basit gibi görünen ama belkide bir başkası için ciddi sonuçlar doğurabilecek bir tehlikeye neden olabileceği için sizinle paylaşmak istedim. Yazımın sonunda kendi bilgim ve tecrübemle dikkat etmeniz gereken konuları da sıraladım. Tavsiyelerimde hata gören veya eklemek istediği bilgisi olan eğitimli veya tecrübeli dostlarımın yapıcı düşüncelerini de yazmasını rica ediyorum.
Pazar akşamı evimin bahçesinde ''eldivensiz'' çalışırken sağ elim işaret parmağımın üst kısmında bir anda dayanılmaz bir acı hissettim. Önce şokla ne olduğunu anlayamadım. Hemen 2 saniye sonra acının çeşidini tecrübemle algılayınca eşek arısı soktu diye düşündüm. Elimle çiçek diktiğim ve acı hissettiğim yere bakınca orada hala daha sinirle çevresine kuyruğundaki iğnesini batırmaya devam eden fotoğraftaki akrebi gördüm. Hah! dedim bu sefer yandın Kutlu! ;-)
Daha önce engerek yılanı tarafından ısırılmıştım ve 6 gün hastanede yatıp çok ciddi ölümden dönmüştüm ama akrep ilk defa soktuğu için nasıl bir deneyim olduğunu hiç bilmiyordum.
Hemen akrebi içinden çıkamayacağını umduğum bir kaseye koydum (Her zamanki gibi öldürmeyi hiç düşünmedim!) , telaşlanmasın, hemen hastaneye gidelim demesin diye Yeşime çaktırmadan buzluktan bir buz termosu alıp parmağımın üstüne tutarak bir süre ufak tefek işime devam ettim. Ama ağrı gittikçe artınca ve sonrasında ummadığım bir anaflaktik şok vb oluşur düşüncesi ile Yeşime olayı anlattım. Bu arada Manisa'dan eski Doktor arkadaşım Eser Yapıcıyı arayıp onun akrep konusundaki deneyim ve tavsiyelerini dinledim. Aklınızda olsun bildiğim kadarıyla yılan veya akrep sokmasında başvuracağınız uygun yer Devlet Hastaneleri! Çünkü bu tip zehirlenmelere karşı uygun serum bu hastanelerde var. (Bu bilgim yanlışsa düzeltmenizi rica ediyorum.) Neyse uzun lafın kısası en sonunda Menemen Devlet Hastanesine vardık. Son derece kibar, sakin ve güven veren nöbetçi doktorun talimatları ile önce akrebin soktuğu parmağıma 3 yerinden iğne ile lokal anestezik yapılarak ağrım azaltıldı ve sonra son derece kaba, terbiyesiz ve anlayışsız bir hemşirenin hem beni hem de eşimi azarlamalarına ve kötü davranışlarına sabredip kan alma, EKG, ateş, nabız vb kontrollerinin yapılması sonrasında tüm sonuçlar normal çıktığı için taburcu edilip evimize geldik. Doktor ile diyalogumuzda veteriner hekim olduğumu ve daha önce de engerek yılanı tarafından ısırılıp zehirlendiğimi ve bu olayda hastanede ısırılan elime yılan serumu enjekte edildiğini ayrıca antihistaminik ve kortizon yapıldığını söyledim. Doktor gayet sakin egosuz bir şekilde sabırla bana açıklama yaptı. Akrep serumunun da alerjik olabileceğini o yüzden ancak gerekli görülürse hasta kötü duruma gelirse uyguladıklarını söyledi. Biraz söylediği mantıklı geldiği için , genel durumum iyi olduğu ve tekrar parmağıma bir iğne daha yaptırmaya niyetim olmadığı için açıklamasını kabul ettim.
Neyse eve gelene kadar en baştan beri yaptığım buz-soğuk kompres uygulamasına devam ettim. Eve gelince benim kendi hazırladığım ve hayvanlarda çok ciddi kokuşmuş vb yaralarda kullandığım antibiyotik ve sikatrizan da içeren karışım pomadım ile parmağımı sarıp yattım. Tabi sabaha kadar ağrı içinde yarı uyuyabildiğim bir gece geçirdikten sonra kalkıp 2. gün akşama kadar sürede sanki parmağım uyuşmuş da çözünüyormuş gibi yoğun karıncalanmalar ve sertlik ile devam eden bir süreçten sonra saat 17.00 olduğu neredeyse 24 saate varan sürenin geçtiği acı ve karıncalanmanın geçtiği sadece parmağımı katladığımda eklemde sertleşme ve zorlanma hissettiğim ve genel olarak parmağımın uyuşuk olduğu duruma geldim. Sadece lokal anesteziğin enjekte edildiği 3 iğne yarası ağrıyordu.
Bu arada Akrep tarafından sokulduğumu duyan tanıdıklarım gerek facebookta gerek arayarak vb geçmiş olsun dilekleri ile birlikte değişik tavsiyelerde bulundular. Hepsine teşekkür ederim. Amonyak sürme, akrebi ezme ve yaranın üzerine sürme vb gibi bir çok tavsiye verildi. Ama ben hekimliğim ile bana en çok uyan yöntemleri doktorlarında tavsiyelerini dikkate alarak uyguladım ve sonuç aldığımı düşünüyorum.
Bir daha akrep sokarsa ki olmasa tabi ki sevinirim. Amonyağı mutlaka deneyeceğim. 3. defa olursa akrebi ezip yaraya sürmeyi deneyebilirim :-)
Bütün bu anlattıklarımdan sonra dostlarıma yine bazı tavsiyeler vermeden duramayacağım ;-)
1-Öncelikle siz, siz olun benim yaptığımı yapmayın doğru düzgün kalın bir eldiven giymeden evinizin bahçesinde bile olsanız bu şekilde kuytu akrep ve yılanların olabileceği alanlara elinizi sokmayın! Temizlik vb yapmayın!
2-Akrepler ve yılanlar insanları avlayan canlılar değildir! ama kendilerini koruma konusunda acımasızdırlar. Elle dokunulduklarında, sıkıştırıldıklarında bir basınç hissettiklerinde hiç acımadan ısırırlar veya sokarlar.
3-Bu canlılar aslında insanların olduğu yerlerde yaşamayı tercih etmezler ama bir şekilde bahçenizde fazlasıyla sıkı ot, çiçek ve çalılar hatta taşlarla kaplı alanlar var ise buraları doğal habitat olarak kabul edip bu hayvanların kısa veya devamlı yaşam alanı seçmesi mümkündür.
4-Yılanların çoğu zararsız türlerdir. Yılanlarla ilgili internette çok saçma veya yanlış bir çok bilgi olduğu gibi çok doğru bilgilerde mevcuttur. Bu bilgileri mantık süzgecinizden geçirdikten sonra dikkate almalısınız. Zehirli yılanlarla zehirsiz yılanları ayırmak düşünüldüğünden çok daha kolaydır. Ama bunu yapamayacağınızı düşünüyorsanız her yılana karşı dikkatli olmalısınız. Tabi zehirli zehirsiz yılanları ayıramıyorsunuz diye önünüze çıkan her yılanı da öldürmemelisiniz. Onlarda doğanın değerleridir.
5-Akreplerin bahçenize yaşamasını engellemek için uygun ilaçlamalar yapabilirsiniz ama unutmayın bilinçsiz ilaçlama-pestisid kullanımı bahçenizi zehirli bir hale getirebilir. Hem mevcut doğal korumacı böcek, kurbağa vb ne zarar verebilirsiniz hem de bahçenizde bulunan sebze meyveler bu ilaçlarla bulaşık olacağı için sizde bu ilaçlara maruz kalabilirsiniz. Sonuç olarak ilaçlama dediğimiz olay çok iyi düşünülüp, planlanıp doğru şekilde ve mecbur kalınınca yapılmalıdır. En doğrusu kimyasal ilaçlar yerine doğal, organik maddeler veya doğal böceklerin yerleşeceği bitkiler ve/veya böcek kaçırıcı bitkiler kullanmanızdır.Bu doğal korunma yöntemleri ile ilgili çok güzel ve ayrıntılı makale ve bilgilere internetten ulaşabilirsiniz.
6-Benim gibi tavuk beslemek akrep vb böceklere ,kenelere hatta yılanlara karşı bile iyi bir korunma yöntemidir. Tavuklar fazla sayıda olmazsa veya küçük münyatür süs tavuğu vb gibi türler olursa bahçenize fazla zarar vermeden her yeri kontrol eder, eşeler ve karıştırırlar. Buldukları akrep kendileri sokulmadan çok kolayca öldürür ve yerler. Yılanları da öldürebilir veya en iyi ihtimalle kaçırırlar. (Ben de tavuk besliyorum ama akrep tavukların hiç gezinmediği üst bahçemde çıktı!)
6-Evlerimizi kurduğumuz doğal alanların böcek, sürüngen, kuş, memeli ve bitkiler habitatlarını tanımanız yararlıdır. Günümüz insanının bu tür bilgilere ulaşmak için araştırma ve çalışma yapması biraz zor görünüyor. Ama yaşadığınız çevreyi tanımadan geçireceğiniz her gün benim başıma gelen durum gibi sürprizlerle karşılaşma ihtimaliniz vardır.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
A.Kutlu DAYIOĞLU Fotoğraf
Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi222 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'nun Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Bu da Bir Akrep Macerası' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Kedilerde Agresiflik-Saldırganlık ÇOK OKUNUYOR Nisan 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:36
Top