2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bağımlılık Hakkında
YAZI #3663 © Yazan Uzm.Psk.Handan ERDOĞAN | Yayın Haziran 2017
Bağımlılık nedir?
Bağımlılık kişinin fiziksel, ruhsal ve sosyal hayatını olumsuz etkileyen, biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörlerin rol oynadığı bir hastalıktır.
Bağımlılık bir hastalık mıdır?
Evet, bağımlılık bir beyin hastalığıdır. Bağımlı olan kişinin beyin yapısı ve işleyişi değişir. Uyuşturucu madde kullanan kişi bundan keyif alır ve kullanmaya devam eder. Ancak bunun zararlarını sonradan görmeye başlar. Giderek maddenin dozunu artırır, maddeyi temin etmek için çevresinden para ister, bulamazsa yasa dışı yollara başvurur. Bu kadar zarara rağmen kişi, madde kullanımını kontrol edememeye başlar. Kullanıcı maddeyi değil, madde kullanıcıyı kontrol eder bir süre sonra. Bu nedenle tedavi edilmesi gerekir.
Bağımlılık tedavi edilebilir mi?
Bağımlılık tedavi edilebilir bir hastalıktır. İlaç tedavileri, psikoterapi ve gerektiğinde yatarak tedavi edilir. Tedavi süresi başlanılan yaşa, kullanılan süreye, miktara ve daha önce tedavi olup olmadığına göre değişmektedir. Bağımlılık iyileşebilir, ancak ortadan kalkmaz. Bağımlı bir kişinin her zaman bağımlı olma riski vardır ve bu risk tüm hayat boyu devam edecektir. Bu nedenle kişinin, bağımlılık riskini ortaya çıkaracak ortamlardan uzak durması tedavide en önemli unsurlardan birisidir.
Bağımlılık denilince alkol kullanan, damardan eroini enjekte eden kişiler gelir aklımıza, başka ne tür bağımlılıklar mevcuttur?
Kumar bağımlılığı, bahis oyunları, teknoloji bağımlılığı, seks bağımlılığı, yeme bağımlılığı, insan bağımlılığı, spor bağımlılığı bazı bağımlılık türlerindendir. Bu bağımlılık türleri son yıllarda karşımıza daha sık çıkmakta olup tedavi edilmesi gereken rahatsızlıklardır.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Handan ERDOĞAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Handan ERDOĞAN
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Handan ERDOĞAN'ın Makaleleri
► Bağımlılık Hakkında Bilgiler Psk.Yeşim SELÇUK
► Bağımlılık Psk.Beyza ÇETİN
► Bağımlılık Psk.Erol AKDAĞ
► Bağımlılık Psk.Arzu GÜNEŞ
► Cinsel Bağımlılık Psk.Ali BIÇAK
► Bağımlılık Nedir? Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bağımlılık Hakkında' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Duygusal Yeme Kasım 2017
► Kanserin Psikolojisi Ağustos 2017
► Sessizliğin Ruhu Ağustos 2017
► Takıntılarla Başa Çıkma Ağustos 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:57
Top