2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Birlikte Çalışan Çiftler İçin 7 Öneri
YAZI #3702 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Haziran 2017
Aile şirketleri farklı tiplerde olabilir. Çoğunlukla ailenin birkaç üyesi beraber bir iş kurar. Başarılı olurlarsa doğal olarak genç nesli ve diğer akrabalar da katılırlar. Bu yazımda aile şirketlerinin özel bir türünden bahsetmek istiyorum: Birlikte çalışan çiftler ve hem çift hem iş ortağı ya da arkadaşı olmayı en iyi şekilde yürütme yollarından bahsedeceğim.
Eşler Arasındaki Uyum Mucizeler Yaratır

Sık sık söylediğim gibi, bir kadın ve bir erkek gerçek bir uyum içinde birlikte olduklarında mucizeler yaratırlar. Sistem kuramında; bütünün, parçaların toplamından daha büyük olduğundan söz ederiz. Örneğin bebek yapmak; yaygın bir durum olduğu için ne büyük bir mucize olduğunu fark edemesekte, büyk bir mucize. Bir üst aşama ise çift olarak birlikte çalışmayı başarmak. Birlikte çalışan bir çift olarak da uyum sağlayabilirseniz hayatınızın nasıl değişebileceğini hayal bile edemezsiniz…

Çift Olarak Birlikte Çalışmada 20 Yıllık Deneyim

Sık sık birlikte çalışan çiftlerin sorunlarını çözmelerine yardım etsem de bu yazıyı yazarken en önemli kaynağım kendi deneyimlerim oldu. Harika eşim Stephen’la 1996 yılına evlendik ve ben 1997’de Londra Üniversitesi, Psikiyatri Enstitüsü’nden mezun olduğumdan beri birlikte çalışıyoruz.

İşte birlikte çalışan çiftler için 7 önerim:

Birbirinizin bireyselliğine saygı gösterin, birbirinize kendi ifade etme alanı tanıyın.
Zayıf ve güçlü yönlerinizi anlayın, birbirinizden yeteneklerinizin ötesinde performans beklemek yerine birbirinizin gelişmesine destek olun. Gerçekçi olmayan beklentiler hayal kırıklığı yaratır ve bir eleştiri döngüsü doğurur.
İşle ilgili ve kişisel hayallerinizi geliştirin ve koşullar değiştikçe gözden geçirin.
Başarıya giden yolda başarısızlıklarla karşılaşmak istisna değil kuralın ta kendisidir. Dolayısıyla hayallerinizden vazgeçmeyin.
Tek tek ve birlikte sağlıklı alışkanlıklar edinin. Bir çift olarak aranızdaki bağa, sağlığınıza ve çocuklarınıza iyi bakın. Birlikte eğlenip gülmek bunlardan biri olsun.
İş dışında insanlarla birlikte olun.
Bir çift olarak paylaştığınız, işten, çocuklardan, sorumluluklardan uzak zaman ve mekânlar yaratın.
Beklenmedik Zorluklar

Eşimle son iki yılımız oldukça zorlu geçti. İngiltere Sınır Makamları, benim gidip sürekli olarak İngiltere’ye yerleşmeye çalışacağımı düşünerek İngiltere’deki ailemi ziyaret etmeme engel oldu.

Ama bu birlikte çalışabilmemizi engellemedi. Hatta işimizi büyüttük ve İnternet kullanarak sahamızı genişletip yeni alanlara el attık.

Stephen yeni kurduğu Stephen Bray ve Ortakları şirketiyle, eskiden yalnızca benim işimin arka planını yürütürken, şimdi benim dışımda ki kişi ve kuruluşlara da danışmanlık sunmaya başladı. Böylece deneyim alanı ve çevresi genişlediği için bu durum benim işime de yararlı oluyor.

İngiltere merkezli bir şirketimiz olması kızımıza farklı bir eğitim standardı sunabilmemizi ve bizim de yılın hemen hemen yarısını beraberce Türkiye’de geçirebilmemizi sağlıyor.

İngiltere Sınır Makamlarının aile olarak üzerimizde yarattığı baskı karşısında pes etmek gayet doğal bir tepki olurdu. Ama yukarıda saydığım öneriler sayesinde bu yeni zorluklara hazırlıklıydık. Bu sorunlar bizi geri adım atmak yerine ilerlemeye yöneltti.

Bugün Stephen’la her zaman aynı ülkede olmasak da tüm zamanımızı aynı çatı altında geçirirken hayal edebileceğimizden çok daha yetkiniz. Birçok ülkede iş bağlantıları olan uluslararası bir aile olduk.

Ayrı yerlerde olduğumuz halde hayatlarımızda ilginç benzerlikler olduğunu görüyoruz. İki ayrı ülkedeki evlerimizin su tesisatı aynı hafta onarım istedi. Hava durumu bazen esrarengiz bir şekilde paralellik gösteriyor, tabii ki ikimize de benzer şeyler ilham veriyor.

Her ailenin ara sıra beklenmedik zorluklarla başa çıkması gerekir. Hatta belki bunlara beklenmedik zorluk demek bile doğru olmaz.

Bunlar sağlık sorunları, sadakatsizlik, zorunlu ayrılıklar veya doğum, ölüm gibi hayat döngüsünün iniş çıkışları olabilir.

Birlikte çalışan çiftler iş ortağı olarak bunun dışında farklı stresler de yaşarlar. Başta her şey masal gibi olsa da bir aile işinde birlikte çalışmak bütün yumurtaları aynı sepete koymayı gerektirir. Maaşlı işlerde çalışan çiftlerde eşlerden biri işten atılsa bile diğeri evi geçindirebilir, ama aile şirketlerinin iflası herkes için çok yıkıcı olur ve bütün aile sıkıntı çeker.

Bu baskı bazen baştaki hayallerin gözden kaybolmasına yol açabilir. Böyle olunca eşler zamanlarının çoğunu iş konuşarak geçirir, hayattan zevk almaya yeterince zaman ayıramazlar.

Siz de bu tür zorluklar yaşadınızsa, hatta belki başkalarına önerebileceğiniz şeyler varsa, birlikte çalışan çiftler konusunda sizin deneyimlerinizi de öğrenmek beni çok sevindirir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Mutlu Evlilik İçin 50 Öneri! Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Birlikte Çalışan Çiftler İçin 7 Öneri' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:57
Top