2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Multipl Skleroz (Ms) Atak Belirtileri
YAZI #3720 © Yazan Prof.Dr.Atilla İLHAN | Yayın Temmuz 2017
Multipl skleroz (MS), sinir sisteminin değişik bölgelerini etkileyebildiği için çok farklı bulgular ile kendini gösterebilmektedir. Beyin ya da omurilikteki plak adı verilen hasarlı bölgenin etkilediği fonksiyona göre atak tablosu da farklılık göstermektedir. Bununla birlikte genel olarak bakıldığında hastalar çoğunlukla bir kol veya bacakta güç kaybı, uyuşma (parestezi), dengesizlik, yürüyüş bozukluğu, görmede bulanıklık, çift görme, konuşmada pelteklik (sarhoş gibi konuşma), idrar kaçırma gibi bulgular ile başvurmaktadır. Nadir olarak da sara nöbeti, işitme kaybı, hafıza kusurları ilk şikayetlerden olabilmektedir. Hastaların en büyük şanssızlığı bu şikayetler nedeni ile nöroloji dışında bir branşa müracaat ettiğinde yaşanmaktadır. Örneğin kol ya da bacaktaki uyuşma nedeni ile fizik tedavi-beyin cerrahisine gittiklerinde yanlışlıkla bel-boyun fıtığı tedavisi alabilmektedirler. Yine görme şikayetleri nedeni ile uzun süre göz takibinde olan hastalar da olabilmektedir. Bu durum atakların ağır seyretmesine ve hatta ciddi sekeller bırakmasına yol açabilmektedir. İlk MS atakları sıklık olarak %35 bir kol veya bacakta güç kaybı, %20 bir kol veya bacakta uyuşma, %20 bir gözde bulanık görme (optik nörit), %10 çift görme, %5 baş dönmesi-dengesizlik tarzında olabilmektedir. Bu şikayetlerin MS atağı olarak değerlendirilebilmesi için 24 saatten uzun süredir devam etmesi önemli bir kriterdir. Atak sırasında vücudun bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyonu nedeni ile sinir sisteminde hasar oluşmaktadır. Bu nedenle atak tablosunun erkenden tanınması ve uygun ilaçlar ile müdahele edilmesi son derece önemlidir. Aksi takdirde hasarın yaygınlaşması ve iz bırakması söz konusudur. Birkaç gün bekleyeyim, istirahatle, masajla geçer gibi yaklaşımlar yanlıştır. MS hastalarının atak bulgularını iyi bilmeleri ve doktorlarına erkenden müracaatları gerekir. Bu nedenle hasta-hekim diyaloğunun iyi olması, hastanın her zaman hekimine ulaşabilmesi önemlidir. Hastanelerde en büyük sorun hastanın aynı hekimi her gittiğinde bulamaması, farklı hekimlerle, asistanlar ile karşılaşmasıdır. Bu durum hastanın yeniden ele alınmasına yol açmakta ve istenmeden de olsa vakit kaybına hatta yanlışlıklara yol açabilmektedir. Hastaların daha önceden yapılmış tetkikleri ve epikrizlerini beraberinde götürmeleri kısmen faydalı olabilmektedir. Ataklara yol açabilecek yoğun stres, ağır diyet, ateşli hastalıklar, gripal enfeksiyonlar gibi durumlara karşı dikkatli olmak ve şayet koruyucu ilaç kullanılıyor ise düzenli kullanımına özen gösterilmelidir.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Atilla İLHAN Fotoğraf
Prof.Dr.Atilla İLHAN
Ankara
Doktor "Nöroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Atilla İLHAN'ın Yazıları
► Ms (Multiple Skleroz) Hastalığı Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Multipl Skleroz (Ms) Atak Belirtileri' başlığıyla benzeşen toplam 81 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Alzheimer Hastaları Mart 2020
◊ Temporal Lob Epilepsi Aralık 2017
◊ Strese Dikkat!!! Kasım 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:25
Top