2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sesiniz Karizmanızdır.
YAZI #3729 © Yazan Neşe ÖZTÜRK | Yayın Temmuz 2017
Kimi sesler vardır, ilgiyi üzerine çeker, dinledikçe dinlemek istersiniz. Kimi sesler de vardır kulak tırmalar, dinleyeni rahatsız eder. Aslında sesi doğru kullanarak daha dinlenilir, hoş bir sese sahip olmak mümkündür.
Sesi Doğru Kullanmak,
Ses, akciğerden gelen havayla ses tellerinde üretilir. Ses telleri mukozal (nemli) bir yapıya sahiptir. Yani bol su içerek ses tellerinin nemli kalmasını sağlamak ses sağlığını ve kalitesini korumak için oldukça önemlidir. Solunan havanın nemli olması da aynı ölçüde önem taşır bu nedenle sigara içenlerde sesin çatallanması ve bozulması daha sık gerçekleşir.
Ses tellerinin birbirine çarpmasıyla oluşan ses, ses yolundan, ağız boşluklarından ve nazal boşluklardan da titreşerek geçerek hoş bir sese dönüşür. Bunun için basit bir deneme yapabilirsiniz. Dik oturur durumdayken rahat bir nefes alın ve nefes verirken hımmmm sesiyle nefesinizi verin. ‘mmmmmm’ sesi çıkarken burun ve çevresine hafifçe dokunarak buradaki titreşimi hissedebilirsiniz. Bu titreşimi kullanarak konuşmak hoş bir sese sahip olmanın anahtarıdır ve bu beceriyi geliştirmek için pek çok egzersiz vardır.
Konuşurken bedeninizi izleyin, boğazınızda gerginlik ve zorlanmayla mı konuşuyorsunuz yoksa boğazınız rahat, yüz kaslarınız gevşek ve titreşimi de nazal boşluklarda hissederek mi konuşuyorsunuz?
Hatalı Ses Kullanımları,
Uzun süre konuşmak, yüksek sesle konuşmak, sigara nargile içmek veya dumanına maruz kalmak, çay kahve kola gibi vücuttan sıvı tüketimini artıran ürünleri fazlaca tüketmek, sese zarar verir. Reflü, alerji, geniz akıntısı, uzun süreli ses kısıklığı gibi sorunlar yaşıyorsanız mutlaka çözüm için doktorunuza danışın. Ses kısıklığı ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Sesinizi kaliteli kullanmayı öğrenmek için de bir dil ve konuşma terapistine danışabilirsiniz.
Uzm. Dil ve Konuşma Terapisti
Neşe Öztürk
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Neşe ÖZTÜRK Fotoğraf
Neşe ÖZTÜRK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Dil ve Konuşma Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Neşe ÖZTÜRK'ün Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sesiniz Karizmanızdır.' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Teleterapi Temmuz 2020
► Kekemelik Aralık 2015
► Sesletim Nedir? Eylül 2015
► Afazi Mart 2015
◊ Mutasyonel Falsetto Eylül 2019
◊ R Sesi Kabusu Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:09
Top