2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bariatrik Cerrahi
YAZI #3736 © Yazan Dyt.Rabia ÖZSAYGIN | Yayın Temmuz 2017
Obezitede kullanılan tedavi yöntemlerinden biri olan cerrahi tedavi kısaca kilo verdirmeye yönelik yapılan ameliyatlardır. Obezite temelde ömür boyu süren kronik bir hastalıkken, obezite cerrahisi yeni bir hayat yolculuğunun başlangıcını oluşturur. Cerrahi ameliyat sonrasında ömür boyu sürdürülecek sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri sayesinde uzun süreli fayda sağlanabilir. Ameliyat sonrasında hızlı bir zayıflama süreci gerçekleşirken, zayıflamak kadar sağlıklı kalabilmek de çok önemlidir.Tüm bu nedenlerden dolayı obezite cerrahisi hastaları büyük bir hassasiyetle takip edilmektedir.
Cerrahi tedaviyi kabul eden hasta operasyondan önce diyet polikliniğine getirilerek analiz cihazından geçirilir. Hastanın ameliyat öncesi kilosu, vücut yağ, su, yağsız kitle, mineral, protein ağırlığı, vücut yağının bölgesel dağılımı, bel çevresi – kalça çevresi oranı ve vücut yaşı ölçülerek kayıt altına alınır. Hastaya mevcut beslenme alışkanlıkları sorulur. Hastanın besin tüketim sıklığı ve 24 saatlik besin tüketim kaydı alınır. Hastanın ağırlık kaybı denemelerindeki başarısızlık nedenleri, beslenmeyle ilintili hastalıkları, besin alerjileri sorgulanır.
Ardından hastaya ameliyat sonrası beslenme programının nasıl olacağı genel hatlarıyla anlatılır ve ameliyat sonrası hedeflerden bahsedilir. Cerrahi müdahale sonrası sık karşılaşılan sorunlar( dehidrasyon, bulantı- kusma , ishal, dumping , tıkanma vb. ) ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri anlatılır.
Hasta ameliyat olduğu günden itibaren klinikte takip edilir. Hastaya uygun menü çıkartılır ve hastanın her gün bu menüden ne kadar tükettiği kontrol edilir. İlk gün tamamen sıvı diyet başlanır. Daha sonra hastanın tolerasyon durumuna göre yumuşak, püre edilmiş besinlere ardından katı besinlere geçiş yapılır.
Hasta taburcu olmadan önce eve gittiğinde nasıl beslenmesi gerektiği detaylı bir şekilde anlatılır ve evde uygulayacağı beslenme programı hazırlanıp hastaya verilir.
Taburcu olduktan sonra sağlıklı beslenme bilincine sahip ve değişen beslenme düzenini benimsemiş olan hasta iki haftalık periyotlarla takibe alınır. Bu dönemde hasta her geldiğinde analiz cihazından geçirilir, kilo kaybediyor mu, verilen kilo korunuyor mu, dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı oturtuldu mu, vitamin- mineral eksikliği var mı gibi durumları değerlendirilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Rabia ÖZSAYGIN'ın Makaleleri
► Bariatrik Cerrahi Ameliyatlar Nelerdir? Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
► Morbid Obezite ve Bariatrik Cerrahi Diyetleri Dr.Dyt.Nihal Zekiye ERDEM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bariatrik Cerrahi' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:38
Top