2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yedi Adımda Can Sıkıntısı ile Başa Çıkma
YAZI #3745 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Temmuz 2017
Can sıkıntısı, işlevsel bir duygudur! Ortamınızda ilgi çekici, doyurucu ve zevkli bir şey kalmadığını gösterir. Sizi yenilik aramaya sevk eder. Burada bahsedeceğim stratejiler, can sıkıntısı ile başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Can sıkıntısı hissetme eğiliminizi değerlendirmek isterseniz aşağıda can sıkıntısı ile ilişkinizi ölçecek bir test bulabilirsiniz.
Can Sıkıntısı İle Başa Çıkma

İnsanlar can sıkıntısı ile başa çıkmak için çoğu kez bağımlılık oluşturan davranışlara yönelirler. Bir içki içmek, bir sigara yakmak, televizyonu açıp ya da İnternet’e girip açık saçık program ya da videolar izlemek bunlardan birkaçıdır. Bağımlılık can sıkıntısı ile karşılaştırdığımızda çok daha büyük bir sorundur. Bildiğimiz gibi bütün bağımlılıklarda kontrol kaybı duygusu vardır. İçten içe hayatımızı boşa harcadığımızı ve değerli ilişkilerimize zarar verdiğimizi biliriz.

Sıkılmanın iyi tarafı, bunu kendinizi daha iyi anlamak için kullanmayı öğrenebilmeniz ve can sıkıntısı ile başa çıkma becerinizi çalışarak geliştirebilecek olmanızdır. Kendinizi gözlemleme ve farkındalığın bu konuda önemli bir rol oynadığını göreceksiniz. İşte yedi strateji:

1) Üç liste yapın, birine geçmişte yapmaktan zevk aldığınız şeyleri, diğerine şimdi zevk aldığınız şeyleri, üçüncüsüne de gelecekte yapmaktan hoşlanabileceğiniz şeyleri yazın. Bu listeleri her gün gözden geçirin ve her birine tepkinizin nasıl değiştiğini kaydedin. Her gün bu listelerden üç madde seçip yapın.

2) Bir liste daha hazırlayın. Bu seferki de üzerinde hayal kurmaktan hoşlanacağınız, ilginizi çeken konularla ilgili olsun. Sıkıldığınız zaman bilerek hayal kurmaya başlayın; böylece sıkıcı bir durumda planlı bir şekilde ara verip kısa bir süre hayallere daldıktan sonra tekrar işinize dönebilirsiniz. Bu konular arasında Olimpiyatlarda madalya kazanmak, Hoolywood yıldızı olmak, dünya turuna çıkmak, ölmeden önce yapmayı öğrenmek istediğiniz şeyler olabilir.

3) Bu listedeki maddelerden bazılarını gerçekleştirmek için harekete geçin ama yine bu listedeki maddelere tepkinizin zamanla nasıl değiştiğini de kaydedin.

4) Dışarı çıkıp gerçek dünyada insanlarla zaman geçirin, yeni insanlarla tanışın. Tabii ki bir mağarada ya da bir petrol kulesinde yaşıyorsanız bu mümkün olmayabilir. İnternet’te geçirdiğiniz süreyi sınırlayın. Sosyal medya kullanımı kısa vadede sıkıntıya çözüm olsa bile bağımlılık yapan bir etkinliktir ve gerçek arkadaşlığın yerini tutmaz.

5) Spor yapmaya ya da izlemeye başlayın. Paten yapmak, resim çizmek, kilden heykel ya da çömlek yapmak, fotoğrafçılık, yapboz yapmak ya da film seyretmek gibi size çekici gelen hobilere odaklanın.Doğada vakit geçirin, ilham almak için doğayı gözlemleyin.

6) Eğlenmek için kitap okuyun.

7) Hayallerinizi, fikirlerinizi, gün boyu yaşadığınız olayları yazdığınız bir günlük tutun, sıkıcı olayları bile yazın. Arzularınızı, amaçlarınızı, duygularınızı kaydedin. İsterseniz, bir blog ya da vlog oluştup kendinizi dünya ile paylaşın.

Sıkılıyorsanız Bu Testi Yapın

Ne kadar can sıkıntısı hissetme eğiliminiz olduğunu öğrenmek ister misiniz? Teste gitmek için buraya tıklayın.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Stresle Başa Çıkma Psk.Fundem ECE
► Takıntılarla Başa Çıkma Psk.Handan ERDOĞAN
► Öfke ve Başa Çıkma Psk.Seçil YİKAR
► Stres ve Başa Çıkma Yolları Psk.Fahri ŞAHİN
► İlişkilerde Stresle Başa Çıkma Psk.Dnş.Aslı DENİZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Yedi Adımda Can Sıkıntısı ile Başa Çıkma' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:22
Top