2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyona Turşu
YAZI #3748 © Yazan Psk.Dnş.Münire POLAT | Yayın Temmuz 2017
DEPRESYONA TURŞU
Depresyona turşu fikri biraz tuhaf geliyor aslında insana. Ben ilk defa duyduğumda şaşkınlıkla karşılamış; herhangi bir bağlantı kuramamıştım. Ancak zaman içerisinde araştırmalarımla ve çalıştığım danışanlarımla birlikte depresyonun ve çeşitli rahatsızlıkların da beslenme biçimimizle ilişkili olduğunu gördüm.
İçinde bulunduğumuz çağın en sık rastlanan psikolojik rahatsızlıklarından bir tanesinin “depresyon” olduğu yapılan araştırmalarca gösteriliyor. Öyle ki: istatistikler bu tanıyı alanların sayısının çığ gibi büyüdüğünü gözler önüne sermekte. Türkiye’ de Psikotrop İlaç Tüketimi ve Mevcut Uygulamaların Tıbbi, Etik ve Ekonomik Sonuçları Raporu’ nda depresyon için kullanılan antidepresan tüketiminin 2003 yılından 2012 yılına kadar kullanımı 2,5 kat artmış olduğu görülüyor. Bir diğer istatistikte ise Türkiye’ de 2014 yılında 8 milyon 179 bin kişinin antidepresan kullandığını, antidepresan kullanımında ise kadınların erkekleri ikiye katladığı ortaya çıkıyor.
Rakamlardan da anlaşılacağı üzere gelinen sonuç ne yazık ki çok iç açıcı görünmüyor. Çünkü takip edilen hastaların tedavisinin iyi biçimde sonlandırılması yerine hastaların aldığı ilaç dozunun gittikçe arttığı gözleniyor. Bu da antidepresan kullanımının yeterli ve etkili bir işlevi olmadığını düşündürüyor.
Gelelim yazının başlığına;
Bir psikolog olarak bana gelen danışanlarımla çalışırken beden-beyin-ruh üçlemesini çok önemsiyorum. Yani danışanlarımla çalışırken, onların bir yandan düşüncelerini bir yandan ruhsal anlamda dengesini bir yandan da beslenme ve yaşam alışkanlıklarını değerlendiriyorum. Özellikle sağlıklı beslenmeyi hayatımıza yerleştirdiğimizde bağırsaklarımızda “Serotonin” hormonu salgılanıyor ve beyne “Mutlusun her şey yolunda!” sinyali gidiyor. “Mutlusun her şey yolunda!” sinyalinin daha güçlü iletilmesini sağlayan yiyeceklerden birisi ev yapımı turşudur. “Bunu, turşu nasıl sağlıyor ki?” dediğinizi duyar gibiyim. Turşu, içeriğindeki probiyotikler sayesinde bağırsak floramızı düzenleyip sağlıklı bakterilerin varlığını sürdürmesine destek oluyor.
Probiyotikler, bağırsaklarımızda bulunan yararlı bakterilerdir. Dışarıdan aldığımız besinlerle artıp azabilmektedir. Arttığında bağırsakları koruyan yararlı bakterilerde de artış görülmektedir ve bu sayede kendimizi daha sağlıklı daha enerjik ve daha mutlu hissetmemizi sağlamaktadır.
Peki neler probiyotik kaynağıdır ve ne tür yiyecekleri tüketmemiz gerekir?
Evde yapılan yoğurt, peynir, kefir, turşu, nar ekşisi, sirke zengin probiyotik kaynakları olarak görülüp tüketilmesi tavsiye edilirken; eczanede satılan bağırsakta çözünen probiyotikler de doktor tavsiyesiyle kullanılabilinir.
Hayatınıza probiyotikleri katıp, sağlıklı beslenip, düzenli uyku uyuduktan ve egzersiz yaptıktan sonra hala kendinizi iyi hissetmiyorsanız, bir psikolog desteği ile hayatınıza radikal değişiklikler katabilirsiniz. Bu sayede kendinizi daha mutlu, huzurlu sağlıklı ve tatmin hissedebilirsiniz. Herkese probiyotiği bol, huzurlu zamanlar dilerim.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Münire POLAT Fotoğraf
Psk.Dnş.Münire POLAT
Gaziantep
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Münire POLAT'ın Yazıları
► Depresyona Karşı 10 Öneri Psk.Burçak ÖZDEMİR
► Mevsimsel Depresyona Dikkat! Psk.Gizem ANLAMA
► Çocuklar da Depresyona Girer Psk.Yasemin EYİGÜN
► Gençlerde Depresyona Bakış Psk.Merve MAMACI
► Çocuklar Depresyona Girer mi? Psk.Gülten İKİZOĞLU
► Melankolik Depresyona Kısa Bir Bakış Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Depresyona Turşu' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Acının Kokusu Temmuz 2017
◊ Çocuklukta Yeme Problemi Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:04
Top