2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erken Çocukluk Döneminde Cinsel Eğitim
YAZI #3753 © Yazan Uzm.Psk.Gözde ALPER | Yayın Temmuz 2017
Cinsel eğitimde amaç çocuğa cinsellik ile ilgili doğru bilgileri öğretmek ve olumlu duygular kazanmasını sağlamaktır. Doğru ve özenli verilen cinsel eğitim sayesinde çocuk cinsel bölgesi hakkında olumlu düşünceler geliştirir; bedeninin normal olduğu duygusunu hisseder; kendisine güvenir; cinsiyetine uygun kişilik gelişimi içerisine girer; cinsellik ile ilgili konularda “hayır” diyebilmeyi öğrenir; cinsel konularda rahatça konuşabilir ve değer yargılarını içselleştirebilir.
Cinsel Eğitimde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Eğitime başlama zamanı: Cinsel gelişim ile ilgili çocukların bilgilendirilmesi gereken en “ideal” ya da “kesin” bir yaş ya da dönem yoktur. Uygun görüldüğü zaman başlanılan cinsel eğitimin içeriğinin çocuğun gelişim düzeyine göre düzenlenmesi gerekir.
Eğitim verecek kişi: Çocuklara cinsel eğitimi onlarla yakın temasta bulunan, gelişim düzeylerini bilen kişiler vermelidir. Anne ve babanın tutarlı bilgilerle çocuğu aydınlatmaları ilk tercih edilen eğitim türüdür. Kız çocuk ile anne, erkek çocuk ile babanın bilgilendirme amacıyla konuşma zorunluluğu yoktur.
Ortam: Sessiz, rahat ve yalnızca bu konuda konuşacak yetişkinler ile çocuğun olduğu ortamın tercih edilmesi önemlidir.
Beden dili ve yüz ifadesi: Cinsel eğitim verilen çocuk ile mutlaka göz kontağı kurulmalı, başka bir şeyle ilgilenilmemeli, durumdan rahatsız ya da utanmış hissini yansıtan yüz ifadesinden kaçınılmalıdır.
Cinsel terminoloji: Cinsel organların doğru isimlerinin kullanılması gerekmektedir, lakaplar takılması uygun değildir. Cinsellik eğitimi sırasında da haricinde de cinselliği çağrıştıran herhangi bir davranış ya da sözel ifadeye “pis/ayıp/kötü” gibi kelimelerle yaklaşılmamalıdır.
-İçerik: Cinsel eğitim kapsamında sunulacak bilgiler, çocuğun seviyesine göre sade ve açık olacak şekilde sunulmalıdır. Verilen bilgi ya da cevaplarda ebeveynler dürüst olmalıdır.
Yönlendirme: .Çocuktan yöneltilecek herhangi bir soruya verecek cevap bulunamıyor ise dahi duymamazlığa gelinmemelidir; “bunun cevabını bilmiyorum, en kısa zamanda öğrenip sana bilgi vereceğim” şeklinde bir yanıtlama en doğru olandır. Doğru bilgiyi öğrenince yanıtlamak yerine resimli kitaplar, seviyesine göre düzenlenmiş vidyolar da tercih edilebilir.
Sınırlılıklar: Cinsel eğitim konusunda belki de en önemli noktalardan biri çocuğun kendi vücudunun özel olduğunu fark edebilmesi ve vücuduna yöneltilecek iyi ve kötü dokunuşları biliyor olmasıdır; kötü dokunuşu fark ettiğinde “hayır” diyebilmesi konusunda cesaretlendirilmeli, sınırları hatırlatılmalıdır.
Tutarlılık: Çocuk eğitimindeki hemen her konuda olduğu gibi cinsel eğitimde de çocuklara verilen bilgilerin yakın ilişki içerisinde olduğu yetişkinler tarafından tutarlı olarak verilmesi gerekmektedir aksi halde çocuk kafa karışıklığı yaşayabilir ya da kandırılmış hissedebilir.

Kitap Tavsiyesi
Çocuklar için Cinsel Eğitim Öyküleri / Yaşam Yanardağ Çelik

“Anne Babalara...

'Ben nereden geldim?', 'Nasıl oldum?', 'Benim neden pipim yok?', 'Erkekler de çocuk doğurabilir mi?' gibi yüzünüzü kızartan bu sorularla karşılaşmayanınız yoktur.

Çocuklarımızın artık leylek masallarına veya üstünkörü verilmiş cevaplara inanmadığını hepimiz biliyoruz. Doğru bilgiyi yaşına uygun bir şekilde vermek sağlıklı kuşaklar yetiştirmenin doğru ve olması gereken yoludur.“
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gözde ALPER Fotoğraf
Uzm.Psk.Gözde ALPER
İzmir
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gözde ALPER'in Makale ve Yazıları
► Çocukluk Döneminde Cinsel Merak Psk.Dnş.Fatih UYUMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Erken Çocukluk Döneminde Cinsel Eğitim' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tuvalet Eğitimi Temmuz 2017
► Çocuk ve Ölüm Kavramı Temmuz 2017
◊ Benim Olmadı, Onun Olsun Eylül 2017
◊ Aile Terapisi Nedir? Temmuz 2017
◊ "2 Yaş Sendromu" Nedir? Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:45
Top