2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanma Kararını Çocuğa Açıklama
YAZI #3754 © Yazan Uzm.Psk.Gözde ALPER | Yayın Temmuz 2017
Boşanma kararınızı çocuğunuza açıklamadan önce, onda oluşabilecek kaygılar ve soru işaretlerine yanıtlarınız var mı, yok mu iyice tartmalısınız. Tüm ailenin geleceği için belirsizlik getirecek olan bu karar karşısında yaş grubuna bağlı olarak çocukta oluşabilecek kaygı temelli sorular olacaktır: Neden ayrılıyorlar? Annem/babam bizi bir daha görmeyecek mi? Bana ne olacak? Benim yüzümden mi? Annem/babam artık nerede yaşayacak?
Çocuğunuzun kaygılarını azaltacak şekilde açıklamaları eşiniz ile birlikte yapmalısınız. Okul öncesi çocukların geleceğe dair beklentileri daha belirsizdir, dolayısıyla onların kaygılarını azaltacak şekilde davranmanızda fayda var. Çocuklarda en belirgin yaşanan kaygı ise kendilerine yönelik suçluluk hissi olarak döner; bu suçluluğu azaltmak için artık birbirinizle yaşamak istemediğinizi ama anne ve baba olarak kalmaya devam edeceğinizi sıkça vurgulamalısınız. Çocuğunuzun rtık sevilmeme ya da terk edilme kaygılarına kapılmaması oldukça önemlidir.
Boşanma kararını çocuğa açıklarken yanında duygusal diyaloglara girmemekte fayda var. Örneğin; eşlerden biri boşanmak istemiyor olabilir, eşlerden biri diğerine yoğun öfke duyuyor olabilir fakat bu belirsizlikler çocuğun yanında asla yaşanmamalıdır; yani eşler bu kararda yeterince emin olduklarında ve kendi kafalarında oluşan soru işaretlerine yanıt bulabildiklerinde çocukları ile konuşmalılardır. Evlilik içinde yaşanan sıkıntılar çocuğa yansıtılmamalıdır. Artık evli olmanın doğru olmadığını düşünebilirsiniz fakat çocuğunuza anne/babasını kötüleyerek onu romantik ilişki sürecine dahil etmek onu anne/babasından koparmaya çalışmak ise kesinlikle yanlıştır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gözde ALPER Fotoğraf
Uzm.Psk.Gözde ALPER
İzmir
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gözde ALPER'in Makale ve Yazıları
► Boşanma Kararının Çocuğa Açıklanması Psk.Gökçe NUHPAŞAOĞLU KAYALAR
► Boşanma Çocuğa Nasıl Açıklanmalıdır? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Evlenme Kararını Önemi Psk.Dnş.Duygu AYHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Boşanma Kararını Çocuğa Açıklama' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tuvalet Eğitimi Temmuz 2017
► Çocuk ve Ölüm Kavramı Temmuz 2017
◊ Benim Olmadı, Onun Olsun Eylül 2017
◊ Aile Terapisi Nedir? Temmuz 2017
◊ "2 Yaş Sendromu" Nedir? Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:19
Top