2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mr, Tomografi, Kan Tahlilleri, Her Şeyim Normal. Peki Benim Neyim Var Doktor?
YAZI #3783 © Yazan Prof.Dr.Atilla İLHAN | Yayın Ağustos 2017
Biz doktorlar bu soruyu oldukça sık duyarız. Şikayetleri nedeniyle tetkikler istenen ve tüm tetkiklerin normal gelmesi karşısında bir yandan tedirginlik bir yandan çaresizlik hissi duyan hastanın öfkesinin dışa vurumudur bu soru aslında. Bu sorunun bilinç altında tetkiklerin her şeyi ortaya çıkaracağı beklentisi yatmaktadır. Zannediliyor ki laboratuvar aletleri neyin varsa söyleyen sihirli birer robot. Halbuki laboratuvar ancak dışardan görülebilen veya ölçülebilen şeyleri gösterebilir. Yani sınırları oldukça dar olan yöntemlerdir. Örneğin biz rutin beyin MR’ında yalnızca beynin dış yapısını değerlendirebiliriz. Onun fonksiyonel problemlerini, hücresel düzeyde olan bozukluklarını göremeyiz. Sara hastasında aşırı uyarı çıkaran hücrelerin anormal aktivitesini göremeyiz. Bu hastalıkta rutin MR veya tomografi normaldir. Ancak bu durum hastanın hiçbir şeyinin olmadığı anlamına gelmez. Yine migren baş ağrısı olan kişide MR-tomografi normaldir. Bu normallik migren olmaması demek değildir. Başka bir şekliyle; bazen hasta doktor benim MR’ıma baktı “sende migren var” dedi der. Bu teşhis tarzı da çok yanlış. Çünkü migrenin teşhisi MR’a bakılarak konulmaz. MR, sadece baş ağrısına yol açan yapısal bir durumun olmadığını gösterir. Bu söylediklerimiz elbette tüm nörolojik hastalıklar için geçerli değil. Multipl skleroz hastasında MR’da plak adı verilen hasarları görürüz. Beyin suyu incelemesinde birtakım bozukluklar bulabiliriz. Beyin kanamasında veya damar tıkanıklıklarında aynı şekilde MR-tomografide değişiklikler görürüz.

Sonuç olarak, laboratuvar tetkiklerinin normal olması hiçbir şeyin olmadığı anlamına gelmez. Hastaların laboratuvar sonuçlarını kendi başlarına veya başkalarının yardımlarıyla yorumlamaya çalışması doğru olmadığı gibi pek çok ciddi sorunlara da yol açabilir. En doğrusu doktoru ile aklına takılanları paylaşmasıdır. Tabi biz doktorlara düşen görev de bu soruları sabırla dinleyip hastanın anlayabileceği bir dille (latince laf kalabalıklığı yapmadan) anlatmaktır. Hastanın hastalığı hakkında bilgi edinmek istemesi en doğal hakkıdır. Karşılıklı iyi bir iletişimin olmamasında hem zaman ve maddi kayıp hem de daha önemlisi sağlık sorununun ciddiyetin artması mümkündür. Bu iletişimin olmaması nedeniyle her hastanın dolabında, doktorunun yazdığı ama belki birkaç tanesi kullanılmış yada hiç kullanılmamış, poşetler dolusu ilaçları vardır.

http://dratillailhan.com
https://www.instagram.com/dratillailhan/
https://www.twitter.com/dratillailhan

#profdratillailhan #dratillailhan #prof #dr #atillailhan #nöroloji #algoloji #kuruiğnetedavisi #hacamat #ms #multipleskleroz #multiplsclerosis #epilepsi #başağrısı #migren #inme #felç #parkinson #demans #doktor #hekim #hekimcenter #çukurambar #ankara
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Atilla İLHAN Fotoğraf
Prof.Dr.Atilla İLHAN
Ankara
Doktor "Nöroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Atilla İLHAN'ın Yazıları
► Kürtaj Kararı ve Doktor Seçimi Op.Dr.Volkan Serhat DEDE
► Normal Vajinal Doğum Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Normal Doğum ve Seyri Op.Dr.Ayşe DARAMA
► Ağrısız Normal Doğum Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR
► Normal Doğum mu? Sezeryan mı? Dr.Hasan YILDIZ
► Normal Doğum mu Sezaryen mi ? Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Normal Doğum ve Sezaryen Dr.Orkun ÇETİN
► Normal Doğumun Evreleri Op.Dr.Şerife Şeniz SÜPÜRTÜLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Mr, Tomografi, Kan Tahlilleri, Her Şeyim Normal. Peki Benim Neyim Var Doktor?' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Alzheimer Hastaları Mart 2020
◊ Temporal Lob Epilepsi Aralık 2017
◊ Strese Dikkat!!! Kasım 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:24
Top