2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öğretmenlik…
YAZI #3798 © Yazan Psk.Ali ORHAN | Yayın Ağustos 2017
“Hayattaki en büyük şansınız iyi bir öğretmene rastlamaktır” en sevdiğim sözler arasındadır. Hem öğretmenlik mesleğinin önemini hem de öğretmenliğin bireyin yaşamındaki önemini ifade eder. Herkesin hayatında hiç unutamadığı bir öğretmeni vardır. Kimisi ilkokuldaki anne-baba rolündeki öğretmenini, kimisi lisedeki babacan tavırlı öğretmenini, kimisi abi-abla rolüne geçmiş öğretmenini unutamaz. Tüm başarılı insanların hayatında olumlu bir öğretmen modeli vardır.

Ancak Hababam Sınıfındaki Mahmut Hoca tiplemesiyle özdeşleştirebileceğimiz bu unutulmayan öğretmen sayısı çok azdır. Araştırılması gereken konu da budur. Onlarca öğretmenimiz içinden neden bir iki tanesini hatırlarız yada önemseriz? Üstelik unutulmayan bu öğretmenlerin mesleki bilgilerinin çok iyi olup olmadığı konusunda yeterli bilgimizde yoktur. Çünkü öğrenci bakış açımızla onu değerlendirecek durumda değilizdir. Zaten öğretmenin mesleki bilgisi öğrenciyi de çok fazla ilgilendiren bir konu değildir. Aklımızda kalan insancıllığı, anlayışı, öğrenciye yaklaşımıdır. Önemli olan olumlu anlamda öğrencinin yaşamına dokunmasıdır. Eğitim sistemimiz incelenirken sorulması gereken önemli soruların başında bu gelmelidir. Neden iyi öğretmen yetiştiremiyoruz? İyi öğretmen yetiştirmenin koşulları nelerdir? Eğitim sisteminde fiziksel koşullarınız ne kadar iyi olursa olsun, en ileri teknolojiyi de kullansanız başarınız ancak öğretmeniniz kalitesi kadardır.

Öncelikle iyi öğretmenin özelliklerini tanımlamak gerekir. İyi öğretmen; alanında iyi yetişmiş, kendini sürekli geliştiren, çevresinde olup bitenlere karşı duyarlı, öğrenciye yaklaşım konusunda gelişim dönemlerine göre hareket eden, veli ile olumlu iletişim kurabilen, öğrenciyi yargılamaktan ziyade anlamaya çalışan, gerektiğinde model olabilen ve en önemlisi insani değerleri gelişmiş birisi olmalıdır.

Hepimiz iyi biliriz ki öğrenci öğretmene emanettir. Öğretmenin eğitim-öğretimin yanı sıra çok daha önemli bir görevi daha vardır. O da öğrencinin sağlıklı kişilik gelişimini desteklemek ve geliştirmektir. Öğrencinin hiçbir zaman öğretmenin rakibi olmadığının bilincinde olmalıdır. Bazı öğrenciler öğretmenden daha bilgili de olabilir. Bunu ukalalık olarak görmek yerine onun başarısını destekleyecek olgunluğa ve rehberlik anlayışına sahip olması gerekir. Dünyanın her yerinde öğretmenler orta performans seviyesine sahiptirler. Onun içindir ki öğretmenden daha zeki bir çok öğrencinin bulunması bunu göstermek istemesi gayet doğaldır. Önemli olan bu öğrencileri fark edip desteklemektir. Tüm bunları yaparken insani değerleri öğretmek en önemli ilke olmalıdır. Gerçek başarı insani değerlere sahip olarak yetişmektir. Dünyanın en zengin yada en ünlü kişisi olmak çok önemli değildir. Önemli olan bu başarı sırasında insan sevgisi ile yetişmiş olmak, doğayı korumak, bırakın insanları, yaralı bir hayvanın bile acısını hissedebilmektir. Örneğin yaşlı anne-babasına karşı sevgi saygı duymayan bir insanın başarılı yetişmesinden söz etmek mümkün değildir.

Öğretmen yetiştirme politikası gözden geçirilirken bazı teşvik edici tedbirler geliştirilmelidir. Maalesef Ülkemizde Öğretmenlik mesleği farklı nedenlerden dolayı tercih edilmektedir. Kadınlar için hem ev işlerini yapabileceği hem de çalışabileceği aynı zamanda iyi bir evlilik yapabileceği bir meslektir. Bir çok erkek, öğretmen eş aramaktadır. Çünkü hem ev kadını hem de çalışan kadın rolleri ve tatilinin çok olması kadın öğretmenleri eş olarak cazip kılmaktadır. Erkeklerin tercih etme nedenleri arasında iş bulma olasılığının yüksek olması, birçok mesleğe göre daha kolay ulaşılır olması tercih nedenidir. Genelde köy kökenlilerin tercih ettiği bir meslek olarak algılanması da öğretmenliğin çelişkilerinden biridir. Öğretmenin niteliği bu şekilde olunca doğal olarak eğitim yöneticilerinki de çok farklı olmamaktadır. Hele yönetici atama kriterleri içine siyasi tercih girdiğinde olan gelecek kuşaklara olmaktadır.

Öğretmenliğin ekonomik ve sosyal anlamda cazip hale getirilerek zeki bireylerlin de seçeceği bir meslek haline getirilmelidir. Meslek içinde objektif kurallara bağlı ödül ve kariyer sistemi oluşturulmalıdır. Öğretmenlik mesleği geliştirildiği oranda diğer mesleklerdeki kalite artacaktır. Çünkü hepsi öğretmenliğe bağlıdır. Bundan da Ülkemizin tüm insanları yarar sağlayacaktır. Tüm öğretmenlerin gününü kutluyorum.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ali ORHAN'ın Makale ve Yazıları
► Etkili Öğretmenlik Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Öğretmenlik…' başlığıyla benzeşen toplam 1 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Annemle Vedalaşırken Ağustos 2017
◊ Çocukları Korumak Ağustos 2017
◊ Kadınlar Ne İster? Ağustos 2017
◊ Ben Deli miyim? Ağustos 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:28
Top