2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Solaryum Hakkında Merak Ettikleriniz!
YAZI #38 © Yazan Op.Dr.Bülent CİHANTİMUR | Yayın Ağustos 2008
GÜNEŞ IŞINLARI ve SOLARYUM IŞINLARI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Güneş ışığı stratosfer ile atmosferden geçerek dünyaya ulaşır. Ozon tabakası en zararlı UV ışınlarını filtre eder. UV-C ve bazı UV-B filtre edilirken UV-A ışınları aynı kalır. Güneş ışığının etkisi mevsimlerine göre günden güne değişir.

Solaryum cihazları insanlar tarafından yapıldığı için ışınlar insan sağlığına en uygun şekilde kombine , filtre edilmiştir ve ten tipine göre ayarlanabilir. Solaryum cihazları güneşin aşırı ve zararlı ışınlarına maruz kalmaksızın güneşin yararlı etkilerinden faydalanmak isteyenler için kuvvetli bir alternatiftir.


İNSANLARIN TEN RENGİNİ BELİRLEYEN NEDİR?

Herkes doğduğu zaman genetik olarak ten rengine sahip olur. Afro - Carabian 'da doğan bebekler doğduklarında beyaz tenlidirler ta ki güneş ışını çıkana kadar tenleri beyaz kalır. Sonra zencileşirler.


SOLARYUMLA GÜNEŞ BROZLUĞU ARASINDA FARK VAR MIDIR?

Solaryum, kumsalda bronzlaşmayla eşit derecede doğal bronzlaşmayı sağlar. Tek fark ten tipine uygun makine ve kullanım süresi belirlenerek solaryum cihazlarında kişiye özel bronzlaşma planları uygulanır. Dolayısıyla güneşte oluşabilecek aşırı kızarma, soyulma, su toplama gibi durumlar solaryumda söz konusu değildir. Solaryum ile güneş bronzluğunun kalıcılık süreleri aynıdır. Bronzluğun kalıcılık süresini uzatmak ancak cildi iyi nemlendirme ile olur.

SOLARYUMA GİRMEDEN ÖNCE VE SONRA DUŞ YAPILIRMI?

Solaryuma girmeden önce yapılan duş ve solaryuma özel peeling jelleri kullanımı bronzlaşma öncesi iyi bir hazırlıktır. Solaryumdan sonra duş yapmakta tavsiye edilir.

DÖVMELER İÇİN ZARARLI MIDIR?

Alerjik reaksiyonlar oluşabiliceği için dövmeli bölgelerin korunması gerekir.

İLAÇ KULLANANLAR SOLARYUMA GİREBİLİR Mİ?

Bazı ilaçlar deriyi UV ışınlarına karşı hassaslaştırırlar. Bu ilaçlar fotototiks etkiye sahip olan içeriğe sahiptirler. Bu yüzden solaryuma girmeden önce ilaç kullanımı söz konusuysa , ilacın prospektüsünü okumak ve şüpheli durumlarda doktora danışmak gerekir. Herhangi bir etki 48 saat içinde belirir.

SOLARYUM HAMİLELİKTE ZARARLI MIDIR?

Kadınlarda hamilelik sırasında choloasma adında pigmentleri aktif hale getiren bir hormon üretimi olur. O yüzden bazı hamile kadınlar diğer kadınlara göre güneş ışınlarına farklı tepki verirler. Deri hassaslaşabilir. O yüzden kontrollü olarak ışınlarla temas etmek en doğrusudur. UV ışınlarının ana karnındaki bebeğe bir etkisi yoktur.

SOLARYUM IŞINLARININ BAYANLARIN EN BÜYÜK DERDİ OSTEOPOROZA KARŞI ETKİSİ NEDİR?

Osteoporoz kemik erimesidir. Doktor kontrolü altında hormon kaybı ilaçlar ile dengelenebilir. Fakat buna ek olarak kanın yeterli oranda D vitamini ile beslenmesi gerekir. D vitamini ilaç olarak yada güneş ışınlarından alınabilir. UV ışınları bu sırada özellikle tercih edilmelidir. Çünkü D vitamini tabletlerinin dozajına zararlı reaksiyonlara yol açmamak için dikkat etmek gereken UV ışınlarında aşırı üretim söz konusu değildir. Modern solaryumlar vücudun D vitamini üretebilmesine yeten %1-2 oranında kontrollü UV-B ışınları yaymaktadır.

GÜNEŞ IŞINLARININ METABOLİZMAMIZ ÜZERİNDE NE GİBİ ETKİLERİ VAR ?

Güneş ışınları, vücuttaki melatonin seviyesini ayarlıyor. Böylece zamanında uyuyup zamanında uyanabiliyoruz. Kış depresyonuna karşı ilaç etkisi gösteriyor. Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırarak oksijen alımını kolaylaştırıyor. Ciltte foto kimyasal bir reaksiyon sonucu kolesterol moleküllerinin oluşmasını sağlıyor. Bu moleküller de böbreklere ulaşıp orada vücudun kemik yapısı için gerekli olan D vitamini üretimini arttırıyor.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bülent CİHANTİMUR Fotoğraf
Op.Dr.Bülent CİHANTİMUR
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Bülent CİHANTİMUR'un Makale ve Yazıları
► Kızlık Zarı ve Merak Ettikleriniz Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
► Gebelikle İlgili Merak Ettikleriniz Dr.Lale Zeynep KANMAZ
► Varis Hakkında Merak Edilen Herşey Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Solaryum Hakkında Merak Ettikleriniz!' başlığıyla benzeşen toplam 85 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 18 Soruda Botox Ağustos 2008
◊ Örümcek Ağı Estetiği Temmuz 2014
◊ Torbalama (Bagging) Eylül 2008
◊ Rektal İnsuflasyon Eylül 2008
◊ Majör Ozon Terapi Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:50
Top