2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gençlerin Müzik Tercihine Karşı Tutum
YAZI #3803 © Yazan Psk.Ali ORHAN | Yayın Ağustos 2017
Kuşaklar arası çatışma insanlık tarihi kadar eskidir. Sürekli olarak yaşlılar; gençlerin büyüklerini dinlemediklerinden, kendi başlarına hareket etmelerinden ve yeni şeyler denemelerinden şikayet ederken, gençlerde; yaşlıların anlayışsızlığından, yeniliklere kapalı olduklarından ve gençleri eleştirmelerinden yakınırlar. Bu çatışma konuları arasında gençlerin dinlediği müzik ilk sıralardadır.

Ergenlik dönemi içinde olan gençler daha çok yeni ve hareketli müzik türlerini dinlemeyi tercih ederler. Bu ergenin içinde bulunduğu gelişim döneminin bir gereğidir. Hatta bazıları toplum tarafından marjinal, protest, gürültülü kabul edilen müzik parçalarını dinlemekten zevk alabilirler. Bu durum farklı olma, birey olma, duygularını ifade etme ve eğlenme ihtiyacından kaynaklanmaktadır.

Gençlerin, yetişkinler tarafından fazla bilinmeyen müzik türlerini dinlemesi kaygıya neden olmakta ve ebeveynleriyle aralarında çatışma başlamaktadır. Bazen de ebeveynler çocuklarının sürekli müzik dinlemelerinden dolayı iletişimlerinin gittikçe azaldığından şikayet etmektedirler.

Böyle bir durumla karşılaşan ebeveynin tutumu ne olmalıdır? Çocuklarının farklı müzik türleri dinlediğini düşünen ebeveynler kaygılanmamalı, öncelikle çocuğunun müziğe ilgi duymasını olumlu olarak değerlendirmelidir. Çünkü, müzik insanın duygularını en iyi ifade etme yolarından biri olduğu gibi aynı zamanda estetik duyguları geliştiren önemli bir araçtır.

Ebeveynler; çocuğunun dinlediği müzik türünden, onun duygu durumunu tahmin edebilirler. Yetişkini kaygılandıran müzik türü; genç için bir gruba ait olmak ya da karşı cinsten birinin ilgisini çekmek gibi bir nedene bağlı olabilir.

Bazen de aile içinde yaşanmakta olan sorunlardan kaçmak için tercih etmiş olabileceğinin de hatırda tutulmasında yarar vardır. Ayrıca gencin dinlediği müzik türünün; onun için ne ifade ettiğini anlamaya çalışmanın ebeveynleriyle arasındaki iletişimi güçlendireceği unutulmamalıdır.

Yine yetişkinlerin unutmaması gereken bir konu; sevilen birçok müzik türünün gençler tarafından ortaya çıkarılması ve yaygınlaştırılmasıdır. Ülkemizde ve Dünyada birçok ünlü müzik grubunun çıkışı yeni müzik türleriyle olmuştur. Yetişkinler çocuklarını anlamak istiyorlarsa moda olan yeni müzik türlerini de öğrenmeli, dinlediği müzik ve sevdiği şarkıcılar üzerine sohbet etmelidir. Aksi takdirde geleneksel kuşak çatışması kaçınılmaz olur.

Çatışma konularının müzikle sınırlı kalmayacağı ve birçok konuda yaşanabileceğinin bilinmesi gerekir. Sorunun gençlerden ziyade gençliklerini unutanlarda olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ali ORHAN'ın Makale ve Yazıları
► Çocuk ve Müzik Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM
► Müzik, Beyin ve Öğrenme Psk.Mehmet CEYLAN
► Gençlerin Fuhuşa İtilmesi Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Gençlerin Müzik Tercihine Karşı Tutum' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Annemle Vedalaşırken Ağustos 2017
◊ Çocukları Korumak Ağustos 2017
◊ Kadınlar Ne İster? Ağustos 2017
◊ Öğretmenlik… Ağustos 2017
◊ Ben Deli miyim? Ağustos 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:47
Top