2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eş ve Aile Dengesi
YAZI #3814 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Ağustos 2017
Eşlerine gerektiği gibi bağlanmayı başaramayan birçok kişi tanıyorum, çoğu erkek ama aralarında kadınlar da var. Korktukları şey, eşlerinin onları “ele geçirmesi” ve anneleriyle aralarındaki öncelikli bağı kaybettirmesi. Bu durum genellikle çocukken babalarının ya olmaması ya da zor bir insan olması nedeniyle annelerine gerektiği gibi destek olmadığını hisseden kişilerde görülüyor. Annesinin çektiği sıkıntıya tanık olan çocuk büyüyünce onu kurtarmaya karar veriyor. Annesini asla hayal kırıklığına uğratmamayı, ona kendini kraliçe gibi hissettirmeyi ve her zaman iyi bakmayı aklına koyuyor. İşte eş ve aile dengesi bu şekilde bozulmuş oluyor.
Böylece, annelerine babalarının hiç olamadığı kadar iyi bir eş olma fantezisi kuruyorlar.

Bazen gizlice veya açık açık her gün annesiyle en az 20 dakika konuşan, fısıl fısıl bir şeyler anlatan bir adam ya da kadın görürsünüz. Sonunda laf dönüp dolaşıp eşleri hakkında dedikodu yapmaya gelir. Eş kendini bu sıkı ana-evlat bağı karşısında tamamen dışlanmış hissederek tepki gösterir. Bazen de düzenli konuşmalar değil de sık ve düzenli ziyaretler olabilir.

Eş ve aile dengesi bozuk olunca eşler zamanla birbirine gücenmeye başlarlar. Bir çeşit kıskançlık ortaya çıkar ve ilişkiyi bozmaya başlar. Bu da evlilik ilişkisi bozulan çocuğunu destekler gibi görünen anneyle olan bağı daha da güçlendirir.

Bu şekilde iç içe geçmiş aile yapısının en önemli özelliği, eşlerin ve çocukların kendilerine değer verilmediğini hissetmeleridir. Çocuklar annelerinin ya da babalarının eşinden hak ettiği davranışı göremediğine tanık olurlar ve bu döngü gelecek kuşağa aktarılarak devam edip gider.

İki Tarafa Karşı Bağlılığı Dengeleme

Peki anne ve eş arasında bir ilişki üçgeni oluşturan bu döngüyü nasıl kırabilirsiniz?

Sizin bu ilişkide çocuk olduğunuzu kabul edin. İstediğiniz kadar uğraşın, asla annenize “mükemmel bir koca” olamazsınız. Bu ilişkide yetişkin olan anneniz. Çocuk olarak anne veya babanın yerini alma ayrıcalığınızdan vaz geçin.
Anneniz sizin onun için çocuktan öte bir şey olmanıza ne kadar ihtiyaç duyuyor gibi görünse de sınırlarınızı açıkça belirleyin ve konumunuzdan taviz vermeyin.
Anneniz sizi “eşi” olarak görmek istese bile sizin olgun davranmanız ve bu daveti kabul etmemeniz gerek.
Kendinize ve yeni ailenize karşı olan sorumluluğunuz önce gelir. Annenize düşen de sizi bu rolünüzde desteklemektir. Gelecek, siz ve yeni ailenizsiniz; bunu anlayın ve annenize de anlatın.
Anneler kolayca eşler arasına girebilir. Bu tehlikenin farkında olun ve birinin çocuğu, diğerinin eşi olarak her iki tarafa da bağlılığınızı sürdürün.
Eğer eşinizin annesiyle fazla iç içe geçmiş bir ilişkisi varsa, eş ve aile dengesi için şunları önerebilirim:

Asla kendinizi mağdur hissetmeyin.
Sabırlı olun.
Eşinize kendine güvenen, sağlıklı çocuklar yetiştirme konusunda bilgilendirici kaynaklar sunun.
Gereksinimlerinizi ve arzularınızı karşı tarafı eleştirmeden ifade edin.
Eşinizi yargılamadan kabullenin.
Kendinizi dengelemek ve odaklamak için bir arkadaş çevresi edinin ve kaynaklar yaratın.
Bu öneriler bazılarına basit görünse de sizin veya eşinizin annenize karşı aşırı korumacı olmanıza yol açan çocukluk travmalarıyla uğraşırken bunları yapabilmek o kadar kolay olmayabilir. Sizin ya da eşinizin annenizle fazla iç içe geçmiş bir ilişkiniz varsa, başvurmanız gereken uzman, aile terapistleridir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Eş ve Aile Dengesi' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:35
Top