2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Benim Olmadı, Onun Olsun
YAZI #3836 © Yazan Uzm.Psk.Gözde ALPER | Yayın Eylül 2017
"Benim olmadı, onun olsun."
"Ben yapamadım, o yapsın"

cümlelerini sıkça duyuyorum ailelerden. Her ne kadar iyi niyetle söyleniliyor dahi olsa; çocuğa, geleceğine, seçimlerine, kişilik gelişimine yön verme durumu olduğu apaçık. .
.
Babası doktor olamadı diye, sınav puanı da iyiyse çocuğun hemen tıp tercihi yazdırılır. Annesi enstrüman çalmayı bilmeyen çocuk, belki spora yatkınken keman çalmaya zorlanır. Bu gibi ailenin istediği/ yönlendirdiği gibi yaşamını şekillendirmeye çalışan çocuklar hep yetersiz, mutsuz ve "eksik" hissederler. .
.
İki bez bebekle çocukluk dönemini geçirmiş bir anne, çocuğuna çeşit çeşit oyuncaklar alır. Orta yaşına kadar araba sahibi olamamış bir baba, çocuğu 18'ine basar basmaz araba hediye eder. Geçmişinde sahip olduklarına ya da olamadıklarına dair içinde ne kadar ukte varsa anne babanın, çocuk o kadar çok maddi ödüller alır, o kadar çok ister, o kadar da minnet duymayı bilemez. Bu gibi aileler de tahmin edilebileceği üzre, çocuklarının az ile yetinebilmesinin, küçük şeylerden mutlu olabilmesinin önüne geçerler. Oysa çocuğun henüz ilk yaşlarından emek vererek elde ettiğinin hazzını yaşayabilmesi, doyumsuz olmaması, sonuç odaklı değil süreç bilinçli olması çok daha önemlidir.
Ailelerin örtük bir şekilde kendilerini çocuğun üzerinden gerçekleştirme isteğini ve davranışlarını son derece tehlikeli buluyorum.
.
.
Lütfen çocuklarınızın seçimlerine, tercihlerine, mutlu olabilmesi yönünde attığı adımlara saygılı olun ve lütfen küçük şeylerle mutlu olabilen, bekleyebilen, hep daha fazlasını elde etmeden de keyiflenebilen bireyler yetiştirin.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gözde ALPER Fotoğraf
Uzm.Psk.Gözde ALPER
İzmir
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gözde ALPER'in Makale ve Yazıları
► Benim Depresyonum, Benim Hayatım Psk.Abdullah ALPASLAN
► Cinsel Yaşam : Olmadı Çay Demleriz… Psk.Dnş.Serap BOZKAYA
► Benim Hayatım Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► O Benim Travmam Psk.Ebru DEMİR KARA
► "Benim Bağlanma Sorunum Var!" Psk.Emine SOYBAY
► Aşk Olsun... Psk.Dnş.Kemal TUNCER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Benim Olmadı, Onun Olsun' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tuvalet Eğitimi Temmuz 2017
► Çocuk ve Ölüm Kavramı Temmuz 2017
◊ Aile Terapisi Nedir? Temmuz 2017
◊ "2 Yaş Sendromu" Nedir? Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:13
Top