2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sonbahar Depresyonuna Dikkat
YAZI #3843 © Yazan Psk.Merve SAVAŞKAN | Yayın Eylül 2017
Yıl boyunca, yoğun iş temposu, stres, yorgunluk ve sabır ile beklenen tatil günleri için, her aile zamanın geçmesini iple çeker. Yaz tatilleri aslında yıl boyunca kendimize yapacağımız bir motivasyon yatırımıdır. Her insanın dinlenme ve biraz uzaklaşmaya olan ihtiyacı, ruh ve beden sağlığı için atlanmamalıdır. Fakat yaz ayı sonlarında değişmeyen ve her sene sonbahar mevsimine yaklaşıldığında adından söz ettiren bir durum vardır; sonbahar depresyonu. Tüm yaz boyunca fırsat buldukça uzun ya da kısa dönem bir yerlere kaçarak, deniz, kum, güneşin tadını çıkarmaya çalışırız. Peki neden insanlar aylarca hasretini çektiği ve kavuşup güzel vakit geçirmeye çalıştığı yaz sonun da depresyon belirtileri ile sezonu kapatırlar? Böyle bakıldığında yazın dinlenilen, stres atılan, eğlenceye doyulan bir dönem bitişinde, yeni sezona başlarken tam motivasyon ile enerjinin, verimin artması planlanırken bazıları için durum tam tersi olabilir.

Sonbahar depresyonu herkes için geçerli bir durum değildir. Fakat bilimsel açıdan doğrulayan açıklamaları mevcuttur. Öncelikle azalan güneş ışınları ile insanlar daha depresif duygular göstermeye başlıyor. Bunun nedeninde karanlığa, güneş ışığından daha çok maruz kalarak beyinde melatonin hormonun daha çok salgılanması ile açıklanmaya çalışılıyor. Karanlık insanlarda duygulanımı artıyor. Bu yüzden depresyon ile ilgili şikayetler genelde kış ve sonbahar mevsimlerinde artar. Özellikle daha önceden depresyon tanısı almış kişiler için bu durum daha risklidir. Yaz sonunda bir diğer önemli faktör ise, bir şekilde yaşadığınız dünyadan uzaklaşarak pembe gözlükler takıp keyfinize bakmaya çalıştıktan sonra; reel dünyanıza geri dönüş, yeniden stres, yeni sorumluluklar ve problemlerin başlangıcına insanın kendisini hiçbir zaman hazır hissetmemesidir. Bu düşünceler, yeni sezon senaryoları beyinde oldukça hızlı işler ve canlandırılır. Sonuç olarak düşünce sistemi, sonbaharın daha başından sizi depresyona girmeye hazırlayabilir. Beraberinde de uyku problemleri, isteksizlik, enerji kaybı, öfke, hüzün ve mutsuzluk görülebilir.

Bu dönemi sağlıklı şekilde atlatmak için, öncelikle bir çok durum içinde çözüm olan, neyi seviyorsanız onu yapmayı terk etmeyin. Bu herkesten herkese değişebilir. Daha sonrasında gün ışığından yararlanabileceğiniz aktiviteleri mutlaka hayatınıza sokun. Sosyal yaşantınızı canlı tutmaya ve duygularınızı insanlar ile paylaşmaya özen gösterin. İlgi alanları çeşitlenmeli ve yalnız kalma süresi azaltılmalıdır. Ayrıca içinde bulunduğunuz bu karamsar ruh hali döneminizin aşağılanacak ya da eleştirilecek bir yanının olmadığı kişiye anlatılmalıdır. Düzenli egzersiz ise her zaman önerilen bir seçenektir. Çünkü, kişinin spor yapması endorfin hormonunu artıracağından hem duygu hem de uyku sistemine yararlı olacaktır. Eğer uzun süren depresyon belirtileri var ise ve kişi baş edemiyor ise mutlaka bir uzman desteğine yönlendirilmeli ve bundan çekinmemelidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve SAVAŞKAN Fotoğraf
Psk.Merve SAVAŞKAN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Merve SAVAŞKAN'ın Makale ve Yazıları
► Sonbahar Depresyonuna Dikkat Psk.Gizem HÜNERLİ
► Çocukluk Depresyonuna Dikkat Psk.Burçin KOYUNCU
► Depresif Sonbahar - Sonbahar Depresyonu Psk.Dnş.Samet ÖNDER
► Her Gün Sonbahar (Depresyon) Psk.Hasan DURAN
► Sonbahar Depresyonu Psk.Merve ÖZEN
► Sonbahar Depresyonu Psk.Eda GÖKDUMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sonbahar Depresyonuna Dikkat' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İlişki ve Evlilik Aralık 2016
► Sınav Kaygısı Aralık 2016
► 2017 Beklentisi Aralık 2016
◊ Boşanma Süreci Aralık 2016
◊ Panik Bozukluk Aralık 2016
◊ Bana Mutsuzluğu Anlat Aralık 2016
◊ Hayır Diyemiyorsanız... Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:58
Top