2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Özbakım Konusunda Daha İyi Olabilir Misiniz?
YAZI #3849 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Eylül 2017
Kendinizle ilişkiniz nasıl? Bu sorunun cevabı özbakım konusunda ne kadar iyi olduğunuzu etkilediği için önem taşıyor. Kendinizi ihmal ettiğinizin farkında bile olmayabilirsiniz. Bu paylaşımda bencilliğe kaymaksızın özbakımınızı geliştirmek için faydalanabileceğiniz bazı ilkeler bulacaksınız.
Özbakım ve Bencillik Arasındaki Fark

Özbakım kişinin kendini düşünmesiyle ilgili olduğu için çoğu kez bencillikle karıştırılır. Oysa bencillik tamamen farklı bir kavramdır. İnsanlarda, kendi iyiliğini düşünenleri bencil diye görme eğilimi vardır. Aslında bencillik başkasının zararına olacak şekilde davranmak, karşımızdakinin çıkarlarını ve isteklerini gözetmeden hareket etmektir. Bu kişi kendiniz bile olabilirsiniz.

Özbakım ve bencillik arasındaki sınır nedir? Eğer bir hareketi yaparken amacınız huzuru korumak ve sevilmekse bir sorun var demektir.

Bu düşünce sizin bütünlüğünüze aykırıdır. Bazıları bu durumu telafi etmek için bağımlılıklarla oyalanır.

Bu da özbakımın tam zıddıdır.

Şöylesi daha sağlıklı bir ifade olabilir: “Özgür ve bağımsız bir kişi olarak böyle yapmayı seçiyorum.”

Yetiştiğiniz kültüre göre, kendi yolunuzu çizmek ya da çevrenizden ilgi ve sevgi görmek istemeniz bencillik olarak görülebilir.

Hangi kültürde yaşıyor olursanız olun, başkaları bunu bencillik olarak algılasa bile kendinize sadık olmak, kendi iyiliğinizi düşünmek hayatta izlemeniz gereken en önemli ilkedir.

Özbakım Konusunda Yetersiz Misiniz?

Bir rahatsızlığınız varsa, travmatik deneyimler yaşadıysanız ya da bir kaza geçirdiyseniz özbakım konusunda bir eksikliğiniz olup olmadığını ciddi bir şekilde düşünmelisiniz demektir.

Kendinizi değerlendirmek için aşağıdaki sorulardan faydalanabilirsiniz. Her sorunun özbakım açısından doğru cevabı yanında verilmiştir.

Düzenli olarak sigara, içki içiyor ya da uyuşturucu kullanıyor musunuz? (Özbakım açısından doğru cevap: Hayır)

Düzenli olarak, vücudunuza karşı saygılı bir şekilde egzersiz yapıyor musunuz? (Özbakım açısından doğru cevap: Evet)

Beslenmenizdeki abur cubur/besin değeri düşük yiyeceklerin taze/canlı (rafine edilmemiş) yiyeceklere oranı % 10’dan fazla mı? (Özbakım açısından doğru cevap: Hayır)
Kendinizi canlı ve zinde hissediyor musunuz? (Özbakım açısından doğru cevap: Evet)
Kendinizden memnun musunuz? (Özbakım açısından doğru cevap: Evet)
Kendinizi seviyor, beğeniyor musunuz? (Özbakım açısından doğru cevap: Evet)
Bağımlılıklara doğru kaymadan tek başınıza olmaktan zevk alıyor musunuz? (Özbakım açısından doğru cevap: Evet)
Araba kullanırken ya da başka alanlarda gereksiz riskler alıyor musunuz? (Özbakım açısından doğru cevap: Hayır)
Cinselliğinizden utanıyor ve gizlemeye çalışıyor musunuz? (Özbakım açısından doğru cevap: Hayır)
Daha İyi Özbakım

İlk önceliğimiz, bedenimize, zihnimize ve ruhumuza iyi bakmak olmalı. Kendimiz iyi olmadıkça hayata ve başkalarına tam anlamıyla bir şey verebilecek durumumuz olmaz. Bunu bizim yerimize yapabilecek kimse yoktur ve bu sorumluluğu reddetmek için geçerli bir bahane de olamaz.

Çok sevdiğim bir hikaye var: Bir bilgeye mucizeni göster demişler. Bilge şöyle cevap vermiş: “Yorulunca dinlenirim, acıkınca yerim, doyunca dururum.”

İşte özbakımınızı geliştirmenize faydalı olabilecek bazı öneriler:

1) Hani düşüncelerinizin, inançlarınızın ve hareketlerinizin özbakım açısından olumlu olduğunu düşünün ve olumlu olmayanları değiştirmeye karar verin.
2) Alışkanlıklarınızı yeniden değerlendirin, kendinize zarar veren alışkanlıklarınızın yerine kendinize iyi gelen alışkanlıklar edinin.
3) Stres altında kendinize iyi bakabilmek için örneğin soluk alma, yürüme ve gözlemleme gibi pek çok yöntem var, bunlardan birkaçını araştırıp öğrenin ve benimseyin.
4) Sevdiklerinizin istek ve gereksinimleri olarak gördüğünüz şeylere kıyasla özbakımınıza öncelik verin.
5) Kendinize karşı her zaman sevgi dolu ve anlayışlı olun.
6) Kendinizi arzuları, tercihleri, seçenekleri ve sınırları olan bir cinsel varlık olarak kabul edin.
7) Nerede evet, nerede hayır dediğinizi açık bir şekilde belirterek sınırlarınızı kendinize göre tam olarak ayarlayın ve bu sınırlara uyun.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Sosyal Fobi Olabilir Misiniz ? Psk.Şahin UÇAR
► Çocuklarda Özbakım Becerileri Psk.Dnş.Ece AKIN BAKANAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Özbakım Konusunda Daha İyi Olabilir Misiniz?' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:11
Top