2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğuna Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb) Tanısı Konan Aileye Öneriler
YAZI #3854 © Yazan Dr.Ali KORKMAZ | Yayın Eylül 2017
ÇOCUĞUNA OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK (OKB) TANISI KONAN AİLEYE ÖNERİLER

Çocuğunuzun takıntısı olduğunu fark ettiğiniz anda bir çocuk psikiyatri uzmanına başvurun.
Obsesif Kompulsif Bozukluğu (OKB) tanısının nasıl konduğu, nasıl tedavi edildiği ve çocuğunuza nasıl yardımcı olabileceğiniz hakkında bilgi alın.

OKB’nin bir bozukluk olduğunu, kendi kendine düzelmeyeceğini, tedavi edilmezse başka psikiyatrik bozuklukların da eklenebileceğini, tedavisinin mümkün olduğu ancak tedavi sürecinin zor ve uzun olduğunu kabul edin.

Zaman zaman mevcut takıntıların şiddetinde dalgalanmalar olabileceği, yeni takıntıların eklenebileceği aklınızda olsun. Belirtilerin şiddetlenmesi ya da yeni takıntıların eklenmesi başarısız olduğunuz, tedavinin işe yaramadığı ya da başa döndüğünüz anlamına gelmez.

Sizde de benzer belirtilerin (düzenleme, simetri, yıkama, kontrol etme vb. takıntılar) olması, bu belirtilerin normal olduğu anlamına gelmez.

Çocuğunuza bilgi verirken ya da açıklama yaparken, uyarıda bulunurken yaşadığı bozukluğu göz önünde bulundurun. “Elini yıkamazsan, hasta olursun” yerine “Elini yıkamazsan, hasta olabilirsin”, “Sınavın iyi geçmezse, kötü bir liseye gider üniversiteyi kazanamazsın” yerine “Sınavın iyi geçmezse, istediğin liseye gidemeyebilir ve üniversiteyi kazanman için daha çok çalışman gerekebilir” vb.

Çocuğun yaşadığı sıkıntının farkında olduğunuzu, kendisinin çabalarını takdir ettiğinizi ve sorunun çözümü için hep yanında olduğunuzu ifade edin.

Çocuğa “Hastalığı yenmek senin elinde, kafana takma” demeyin. Bu durumda çocuk anlaşılmadığını, yaşadığı sıkıntıyı hafife aldığınızı, çözümün kolay ama kendisinin başarısız olduğunu düşünebilir.

Ev içi düzen ve kurallarda çocuğun takıntılarına göre değişiklik yapmayın, mümkün olduğunca çocuğun takıntılarına yardımcı olmayın.

Çocukla takıntıları konusunda inatlaşmayın, kızmayın, azarlamayın.

Çocuğun takıntılarını ve sebep olduğu sıkıntıları hafife almayın.

Çocuğun takıntılarını şaka ve alay konusu yapmayın, yapanlara engel olun.

Çocuğu -imkanınız varsa ve çocuk istiyorsa- spor ya da sanatsal bir kursa başlatın, uğraşılarının artması belirtilerin azalmasına yardım edebilir.

Çocuğun belirtilerini arttıran durumları ya da davranışlarınızı tespit edin, ortadan kaldırmaya çalışın.

Çocuğun hastalıktan dolayı kazanç (ödev yapmayı bırakma, eski kısıtlamaları kaldırma) elde etmesine fırsat vermeyin. Belirtilerin yoğun yaşandığı dönemlerde çocuğun zorlandığı görevlerde daha anlayışlı yaklaşılabilir.

Çocuğun belirtileri azaltma konusundaki çabasını takdir edin, mevcut düzelmeleri sık sık vurgulayın.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali KORKMAZ Fotoğraf
Dr.Ali KORKMAZ
İstanbul
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ali KORKMAZ'ın Makaleleri
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Dr.Turgay KASAP
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Dr.Şükran TELCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Çocuğuna Obsesif Kompulsif Bozukluk (Okb) Tanısı Konan Aileye Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:26
Top