2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Sürenizi Geliştirecek 6 Yöntem
YAZI #3861 © Yazan Psk.Tuğba ÖZYÜREK | Yayın Eylül 2017
Dikkat süreniz herhangi bir görev üzerine konsantre olduğunuz zaman miktarıdır. Konsantre olamazsanız, sorun yaşarsınız: Saçma ve büyük bir olasılıkla pahalıya mal olan hatalar yapabilirsiniz, işlerinizin gereğinden daha uzun sürdüğünü görürsünüz ve sizin için önemli olan işlerden bile vazgeçebilirsiniz. Dikkat süresi çevresel faktörlere bağlı olarak azalmaktadır. 2000 yılında ortalama dikkat süresi 12 saniye iken, 2013 yılından sonra bu rakam 8 saniyeye gerilemektedir. Bu durumu akvaryum balıklarıyla (9sn) karşılaştırırsak dikkat süremiz onlardan da daha kısadır. Son 10 yılda yaşanılan gerileme teknoloji çağındaki binlerce uyarılara maruz kalan bizler için hiç şaşırtıcı değildir.
Şuan bazılarımız bu yazıyı okumaya çalışırken bile odaklanmakta zorluk çekiyor olabilir hatta bir kaçımız sonunu getiremeyebilir. Ama okumaya devam edecek olan sizler için günlük yaşamında, işte ve sosyal ortamda dikkat sürenizi geliştirecek 6 önemli yöntemden bahsedeceğiz. Bazı insanlar odaklanmakta iyi olmadıklarını düşünürler; ancak bu doğru değildir. Hepimiz konsantrasyon becerimizi geliştirebiliriz. Hayatınıza yerleştireceğiniz bu 6 yöntem sizin dikkat süresinde yaşadığınız probleminiz ile başa çıkmanıza yardımcı olacaktır.
İşte yöntemlerimiz;
1. Biraz egzersiz yapın: Fiziksel aktivite dikkatinizi güçlendirmeye ve odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Düzenli olarak egzersiz yapın. Kendinizi yorgun ya da odaklanmamış hissediyorsanız, sadece birkaç dakikalık bir aktivite (tempolu bir yürüyüş gibi) sizi yeniden canlandırabilir. Egzersiz yapmak bir fincan kahve ile uyanık kalmaya çalışmaktan daha iyidir. Böylelikle daha kolay zihinsel ve fiziksel performans sağlayabilir ve destekleyebilirsiniz.
2. Bol sıvı tüketin: 2012 yılında Beslenme Dergisi’nin yapmış olduğu vücuttaki su miktarının kaybı araştırmasında, hafif su kaybının dahi dikkatsizliğe neden olduğunu bulmuşlardır. Tıp enstitüsüne göre günlük ortalama bayanların 9 bardak erkeklerin ise 12 bardak su tüketmeleri gerekmektedir. Bol bol su tüketin. Su sağlıktır.
3. Muhtemel dikkat dağıtıcı unsurları azaltın: Çevrenizdeki insanlar konsantre olmanızı neredeyse imkânsızlaştırıyorlar mı? Eğer iş yerinde ikide bir yanınıza uğrayan iş arkadaşlarınız varsa ya da aileniz/ev arkadaşlarınız sizi evde rahatsız ediyorlarsa konsantrasyonunuzun bozulmaması çok zordur. Tek bir ara, tekrar işinize dönene kadar birkaç dakika kaybetmeniz anlamına gelir. Rahatsız edici unsurları elinizden geldiğince uzaklaştırın. Eğer mümkünse çalışma odanızın kapısını kapalı tutun. İnsanların sizi muhabbet ederek oyalamalarının önüne geçmek için, bir şey dinlemezken bile kulaklık takın. Sürekli metin mesajları ve Facebook / Twitter bildirimleri alıyorsanız, telefonunuzu bir kenara oyun ve kapatın. Bilgisayarınızdaki e-posta gelen kutusunu ve tüm sohbet programlarını kapatın.
4. Aynı anda sadece bir iş ile meşgul olun: Birden fazla işi aynı anda yürütmek konsantrasyon için çok kötüdür. Aynı anda hem kitap okuyup hem televizyon izleyemez ya da bir belgeyi düzeltmeye çalışırken radyo dinleyemezsiniz. Böyle durumlarda işlerden hiçbirini tam olarak yapamazsınız. Eğer yapılacaklar listeniz kabarıksa, aynı anda birden fazla işle uğraşmak uygun görünebilir. Ama unutmayın, eğer işlerinizi teker teker yaparsanız çok daha verimli olursunuz. Aynı anda birden fazla iş yapma alışkanlığını yenmek biraz zaman alır. İşaretleme yöntemini kullanabilirsiniz. Yapılacaklar listenizi elinize alın ve yapmakta olduğunuz işe bir yıldız (*) koyun. İki yıldız, yapılacak iş anlamına geliyor ve bu şekilde üç, dört diye devam ediyor. Bu yöntem, farklı işlerin etrafında dolaşmak yerine listenizin küçük bir kısmına odaklanmanızı sağlıyor.
5. Meditasyon: Araştırmalar meditasyonun kişiye sadece serinlik, sakinlik ya da toparlayıcılık sağlamadığını fakat farkındalık meditasyonu ile dikkat süresini arttırmada yardımcı olduğunu göstermiştir. Bir araştırmada, 140 gönüllü 8 haftalık meditasyon eğitimi kursunda yer almış ve 8 hafta sonra, gönüllerde sadece zihinsel fonksiyonlarının iyileşmesi değil dikkat süresi ölçülerinde fark edilebilir iyileşme gerçekleşmiştir. Dikkat artırıcı güçten yararlanmak için bir mabette meditasyon ile gün geçirmek zorunda değilsiniz. Araştırma, meditasyonun sadece 10 ile 20 dakika size yardımcı olacağını söylemektedir.
6. Yaptığınız işe aktif olarak bağlı olun: Konsantre olmanız gerekirken zihninizin başka yerlerde olduğu oluyor mu? Belki de bir konferansa, sunuma ya da kitaba odaklanmanız gerekiyordur ama materyal (ya da onun sunuluş biçimi) ilgi çekici değildir. Konsantrasyonunuzu yükseltmek için, yaptığınız iş ne olursa olsun kendinizi o işe verin. Sadece pasif olarak oturup, bir sunumu izleyip not almayın. Eğer bir belge okuyorsanız elinize bir tükenmez ya da fosforlu kalem alın ve önemli bölümleri işaretleyin. Hatta tanıdığınız biriyle birlikte çalışmayı, bir kitabın belirli bir bölümünü veya bir belgeyi onlara okuyup tartışmayı yöntemlerin en kolayı olarak görebilirsiniz.
Kaynaklar:
-Cj Goulding

Tuğba ÖZYÜREK
‘For a better day’
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğba ÖZYÜREK Fotoğraf
Psk.Tuğba ÖZYÜREK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Tuğba ÖZYÜREK'in Makale ve Yazıları
► Sokratik Yöntem Elif HERGÜNER
► Erken Boşalma Tedavi Yöntem ve Teknikleri Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dikkat Sürenizi Geliştirecek 6 Yöntem' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:57
Top