2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sporcularda Menisküs Sakatlığı
YAZI #3884 © Yazan Uzm.Fzt.Kerem SERİN | Yayın Eylül 2017
Diz eklemi sportif aktiviteler esnasında günlük aktivitelere oranla çok daha fazla zorlanır. Hele de futbol gibi diz eklemi merkezli bir sporda sık sakatlanması maalesef oldukça doğaldır. Durum böyle olunca diz eklemi içindeki çeşitli yapıların her birinde meydana gelebilecek sorunları bilmek, özellikle sakatlıkların engellenmesinde önemli bir yere sahip olacaktır. Unutmayalım ki sakatlıkları önlemek, tedavi etmeye kıyasla her zaman daha kolaydır.

Altyapılar düzeyinde; belki çok küçük yaşlarda değilse de A takım seviyesine yakın olan oyuncularda sık karşılaşılan sakatlıklardan birisi de menisküs yaralanmalarıdır. Genelde bu yaralanmalar sıklıkla ''menisküs'' olarak kısaltılmıştır.


Peki Menisküs Nedir?

Diz ekleminin içinde, uyluk ve kaval kemiği arasında, içe ve dışa konumlanmış yarımay şeklinde 2 yapı yer alır. Bu yapılar uyluk ve kaval kemiği arasındaki uyumsuzluğu giderirken aynı zamanda yüksek kompresyon kuvvetine karşı da direnç gösterecek sağlamlıkta örgü dokulardan oluşmuştur. Bu sağlamlığın yanında yüksek oranda su içeren yapılar yeterli esnekliğe de sahiptirler. Şok absorbe etmek, eklemler arası sürtünmeyi önlemek, eklem kıkırdaklarının beslenmesine yardımcı olmak ve diz ekleminin stabilitesini sağlamak gibi çok önemli görevleri üstlenen bu kıkırdakçıklar; menisküslerdir.



Nasıl ve Neden Yaralanır?

Yaralanma mekanizması ön çapraz bağ yaralanmalarıyla benzerlik gösterir (bkz *önceki yazıdan link olabilir.). Diz altının yerde sabitken dizin bir miktar bükülme ile birlikte diz üstünün farklı bir yöne dönmesinden oluşan bu torsiyonel hareket, sebep olduğu aşırı yüklenme sebebiyle menisküslerde yırtılmaya sebep olabilir. Özellikle krampon dişlerinin zemine tutunması da diz altının sahada dönmeden durmasını sağladığından bu sakatlanmaların futbolda diğer sporlara oranla daha fazla görülmesine davetiye çıkarır. Bunun dışında aktif spor yaşantısı da menisküslerde dejenerasyona sebep olabileceği için sakatlıklara sebep olabilir. Ayrıca nadiren de olsa dize gelen direkt darbeler de menisküs yaralanmalarına sebep olabilmektedir.
Sakatlanma şekli göz önüne alındığında, dize yönelik yüklenmelere karşı gelen en önemli güç; kas kuvvetidir. Bu tip bir sakatlanmadan korunmak için diz çevresi kaslarının kuvvetli olması büyük önem taşır.



Menisküs Yaralanması Nasıl Anlaşılır?

Bu sakatlık 3 temel semptoma sahiptir: ağrı, şişlik ve kilitlenme. Bunlardan en ayırt edici olanı dizin bir miktar bükülü halde kilitli kalması, takılmasıdır. Sakatlığı yaşayan kişi diz eklemi içinde keskin bir ağrı ile birlikte bir süre sonra eklemde şişlik ve kızarıklık gözlemleyebilir.



Nasıl tedavi edilir?

Menisküs yırtılmalarında durumun ciddiyeti göz önünde bulundurularak genellikle cerrahi müdahale gerekli görülür. Futbolcularda menisküsün yırtılan bölümünün artroskopi ile kesilip çıkarılmasının yanında dikilmesi de kullanılan cerrahi yöntemlerdendir. Ayrıca çok yeni de olsa menisküsün kadavralardan transfer edilmesi de kullanılabilecek tedavi yöntemlerindendir.



İyileşme Evresi
Ameliyat sonrası müdahale edilen yaralanmanın büyüklüğüne göre iyileşme ve spora dönüş süresi farklılıklar göstermektedir. Menisküsün yırtılan kısmının çıkarılıp alınmasında 2-3 hafta gibi son derece kısa bir sürede sahalara dönüş sağlansa da menisküs dikimi sonrası bu süre 3-5 ayı bulabilmektedir.
Menisküsün bir kısmını feda edip kısa süre sonra sahalara dönmek mi? Yoksa dikim sonrası iyileşen sağlıklı bir menisküs için 3-5 aylık iyileşme evresini göze almak mı? Bu ikilem genç oyuncularda kuşkusuz sağlam bir menisküs için uzun süreli iyileşme evresini göze almak olmalıdır. Çünkü geleceğe dönük planlarda ihtiyaç duyulacak olan diz sağlığı, sağlam menisküsler sayesinde olacaktır.

Ameliyat sonrası, geçirilen operasyonun türüne göre süresi değişse de sporcunun mutlaka fizik tedaviye ihtiyacı olacaktır. Diz üstündeki kas yapısı (m. quadriceps femoris) öncelikli olmak üzere diz çevresi kaslarının bir kaç günlük hareketsizlikte dahi kuvvetlerinde büyük oranda kayıp yaşadıkları göz önünde bulundurulduğunda, operasyon sonrası fizik tedavinin ne derece önemli olduğu anlaşılacaktır. Uygun egzersiz programı ve çalışmalarla sporcu en az kayıpla sahalara döner ve aktif futbol yaşantısını sürdürür.


Vücudumuzun en büyük eklemi olan diz eklemi içindeki bu küçük yapıların kıymetini artık çok daha iyi biliyoruz. Sakatlıklardan uzak kalmanız dileğiyle..

Fizyoterapist Kerem SERİN
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kerem SERİN Fotoğraf
Uzm.Fzt.Kerem SERİN
İzmir
Uzman Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Fzt.Kerem SERİN'in Yazıları
► Diz ve Menisküs Rahatsızlığı Dr.Fecri ÇİFTLİK
► Menisküs Yaralanmaları ve Fizyoterapi Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sporcularda Menisküs Sakatlığı' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:41
Top