2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikometrik Ölçme Nedir?
YAZI #3892 © Yazan Psk.Funda ÇUBUK | Yayın Ekim 2017
Psikometrik ölçme,belirli zamanlarda ortaya çıkan davranışların ilgili görünümlerinin sayısal olarak hesaplanmasıdır.Bu tür ölçme, insanların zeka, el becerisi veya mekanik tecrübe gibi bir takım özelliklere farklı derecelerde sahip oldukları varsayımdan hareketle; şayet birşey mevcutsa, belli miktarda vardır'' ve ''belli miktarda var olan şey ölçülebilir'' sayıltısına dayanır.Psikometrik ölçme gerek bireylerde mevcut olan genel özellikleri, gerekse bireyden bireye farklılık gösteren , doğrudan doğruya yada ara değişkenler vasıtasıyla gözlenen özellikleri özellikleri ölçerek bir bakıma fiziksel bilimlere yaklaşırki psikoloji alanında yapılan araştırmalara bilimsel niteliği kazandıran, işte bu görgül düzeydir.(ders notu)




Nöropsikolojik İşlevlerin Gelişmesi.


Çocuğun zihinsel gelişimi başından itibaren toplumsal çevresiyle etkileşim altında gerçekleşir.Psikanaliz açısından önemli olan anne memesi ya da çeşitli geçiş nesnelerinin bile bir anlam ifade etmesi bunların biyolojik değil toplumsal çevreyle etkileşimi geliştirmek ve sürdürmek duyusal donanıma (gereksinimi) vardır.Bebek , hareket sistemi ve algılama yolu ile bu etkileşime karşılık verebilir.(davranış nörolojisi;çocukluktan ergenliğe nörogelişimsel özellikler.)


Nöropsikolojik Testler;(Bilnot Bataryası Test Eğitimi Notları)


RAVEN STANDART PROGRESİF MATRİSLER TESTİ;zihinsel faaliyeti ölçen deneğin yeni düşünme biçimlerini oluşturmasını ve yeni çalışma yaklaşımlarını benimseyebilmesini gerektirmektedir.Düzenli düşünme ve irdeleme yeteneğini ölçmede kullanılan RSPM,zihinsel beceri veya zihinsel hızını da ortaya koymada kullanılmaktadır.


WİSCONSİN KART EŞLEME TESTİ; çalışma belleği, kavramsallaştırma ve soyut düşünme gibi özelliklerle ilişkilendirilmektedir.


ÇİZGİ YÖNÜNÜ BELİRLEME TESTİ;görsel mekansal algılama ve yönlenim özelliklerini ölçmektedir.


SAYI DİZİSİ ÖĞRENME TESTİ; bellek ve öğrenme yeteneğini ölçmektedir.


İŞİTSEL SÖZEL ÖĞRENME TESTİ;Sözel Öğrenme ve serbest hatırlama türü belleği, geriye ve ileriye doğru bozucu etkiyi, anlık ve gecikmeli serbest hatırlamayı ve ayrıca tanıma belleğini ölçmektedir.


STROOP TESTİ; algısal kurulumu, değişen talepler doğrultusunda ve bir 'bozucu etki' altında değiştirebilme becerisini, alışılmış bir davranış örüntüsünü bastırabilme ve odaklanmış dikkati ölçmektedir.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Funda ÇUBUK'un Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikometrik Ölçme Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:09
Top