2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kktc'de Sağlıklı Beslenme ve Diyet Psikolojisi
YAZI #3893 © Yazan Dyt.Orhan ÖZDENGİZ | Yayın Ekim 2017
Sağlıklı beslenen kişiler her zaman kendilerini mutlu ve rahat hissedebilirler. Lefkoşadaki Sağlıklı Beslenme Merkezimizde en büyük uğraşımız Kıbrıs halkının gerçek anlamda sosyal hayatın içinde nasıl sağlıklı beslenip aynı anda ise bulunduğu ortama nasıl ayak uydurabileceğini öğretmektir.



 Yetersiz ve dengesiz beslenme, fazla kilolardan ciddi sağlık sorunlarına kadar birçok sıkıntının kaynağı... Lefkoşa’daki merkezimizde hem sağlıklı beslenip hemde zayıflarken psikolojiye önem veriyoruz.
 Günümüzde Kıbrıs’ta kalp, bazı kanser türleri ve şeker hastalığı olarak gibi birçok hastalığın riskinin azaltılmasında, beslenmenin önemi göz ardı edilemez. Lefkoşa’da Diyetisyen Orhan Özdengiz olarak kişiye özel hazırladığımız diyet programlarıyla bireylere sağlık açısından önemli bilgiler vermekteyiz.

Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları Nasıl Kazanılır?
• Sağlık otoriteleri, toplumlara yönelik sağlıklı beslenme alışkanlıkları yaratmak için çeşitli öneriler getiriyor. Dünyanın farklı yerlerinde bu öneriler küçük farklılıklar gösterse de, ülkemiz Kıbrıs’ta genel olarak kabul görenleri şöyle sıralayabiliriz:
i) Taze sebze ve meyveler, kurubaklagiller, tam taneli tahıllar ve fındık, ceviz gibi besinleri daha fazla tüketmeliyiz.
ii) Yaşam boyu düzenli yapabileceğimiz bir fiziksel aktivite seçmeli ve aktivite düzeyini düzenli olarak artırmalıyız.
iii) Beslenme ile aldığımız toplam yağ tüketimini azaltmalı, yağ türü olarak zeytinyağı ve bitkisel yağları tercih etmeliyiz.
iv) Şeker ve şekerli yiyecek-içecek tüketimini azaltmalıyız.
v) Tuz tüketimini mümkün olduğunca azaltmalı ve iyotlu tuz tercih etmeliyiz.
vi) Alkol tüketimimizi sınırlandırmalıyız.

Psikoloji ile Sağlıklı Beslenin Hatta Zayıflayın !!!

• Sağlıklı beslenen kişiler her zaman kendilerini mutlu ve rahat hissedebilirler. Kızartmadan yağlı yiyeceklerden şekerlemerden uzak duran kişiler hem psikolojik olarak hemde beden olarak kendilerini her zaman zinde hissederler.

• Kilo problemi yaşayan kişiler giyinmesinden tutun, ayakkabisini giymeye, yatakta sağa sola dönmeye dahi zorluk çeker ve psiklolojik olarak çok yıpranırlar. Bu yüzden kilo verdikçe de kendilerini daha mutlu ve güvenleri yerine gelmiş hissederler.

• Kıbrıs’ta beslenme üzerine kendini geliştirmiş obezite psikologları ile diyetisyenlerin birlikte çalışması bireyler açısından çok daha iyi sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.

• Spor yapın !!! Çünkü spor psikolojinize gerçekten iyi gelecek. Alabileceğiniz en iyi antidepresan olan spor ülkemiz Kıbrıs’ta yapılabilecek en güzel aktivite. En kalabalık şehrimiz olan başkent Lefkoşa’da dahi spor yapabileceğimiz bir çok alan bulunmaktadır.





Obez Çocuklar Dışlanabilir

• Obezitenin psikolojik sonuçları fizyolojik zararlarından daha ağır olabilir. Çalışmaların çoğunda çocuklarda depresyon ve düşük benlik saygısı, bozuk algıların olduğu belirtilmiştir.

• Batı toplumlarında zayıflık kavramı erişkinlerde olduğu gibi çocuklar arasında da beğeni toplarken obez çocuklar dışlanabilmektedirler.

• Ergenlerde bedenin biçimi ve kilo ile ilgili aşırı endişe, kendisi ile ilgili yargılamalar ve aç kalma davranışı yeme sorununu arttırmaktadır. Bu endişeler yetersizlik ve değersizlik duyguları ile de birliktelik göstermektedir.

• Aşırı kilo nedeni ile eleştirilme ve sosyal dışlanma çocuklarda utanç duygularının gelişimine neden olabilmekte; çocuğun okul başarısını, sosyal ilişkilerini ve fiziksel etkinliklere karşı olan tutumlarını etkileyebilmektedir.

Mutlu olmak için yemek yemeyin !!!
• Aşırı yemek yemenin birçok nedeni olabileceği gör
ülebilmektedir. Obezite oluşumunda psikolojik etkenlerin yanı sıra çevresel ve kültürel etkenlerin de katkısı olduğu düşünülmektedir. Örneğin bazı kişiler gerginliklerini azaltmak için aşırı derecede yemek yiyebilirler. Bu kişilerde yemek hafif bir depresyon ya da can sıkıntısına tepki olarak ortaya çıkabilir.

• Yapılan çalışmalar, düzenli fiziksel aktivitenin depresyon oluşma riskini azalttığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, gençler arasında yaygın hale gelen yeme bozukluğu davranışlarının oluşmaması da fiziksel aktivitenin arttırılması ile mümkün olabilmektedir.


Diyetisyen Orhan Özdengiz
Lefkoşa, Kıbrıs, KKTC
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Orhan ÖZDENGİZ
KKTC (Kıbrıs)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Orhan ÖZDENGİZ'in Yazıları
► Diyet Psikolojisi Dyt.Sema BÖREKÇİ
► Sağlıklı Kilo Kaybı ve Diyet Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Sağlıklı Yaşam ve Diyet'de 30 Besinin Önemi Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kktc'de Sağlıklı Beslenme ve Diyet Psikolojisi' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:13
Top