2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Spor Yaparken ‘yasak Hareketler’den Kaçının
YAZI #3898 © Yazan Prof.Dr.Çağatay ÖZTÜRK | Yayın Ekim 2017
Son dönemlerde spor salonunda yapılan antrenmanların yanısıra evde yapılan antrenmanlar da artış gösterdi. Evde spor yaparken internetten izlenen videolar ve alınan bilgilerle yapılan sporlar sizin için doğru seçim olmayabilir. Spor yapmanın kişinin fiziksel yapısına olduğu gibi psikolojisine de etki eden bir aktivite olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çağatay Öztürk, bilinçsiz yapılan sporun olumsuz sonuçlar doğurabileceğinin altını çiziyor

Profesyonel bir sporcu değilseniz ve spora yeni başladıysanız uzman yardımı olmadan yapacağınız hareketlerin omurgaya ciddi zararlar verebileceğinin altını çizen Prof. Dr. Çağatay Öztürk evde yapılan sporlar konusunda uyarıyor;

Omurga rotasyon yapmaması gereken bir organ bu nedenle spor yaparken çok dikkati olunmalı. Bilinçsizce yapacağınız bir hareket omurganız için negatif sonuçlar doğurarak kalıcı hasarlar bırakabilir. Kronik bel ağrısı, sırt ağrısı çeken hastalarımız için ‘yasak hareketler’ olarak nitelendirdiğimiz bir takım pozisyonlar var. Özellikle karın içi basıncı artırıcı hareketler yapmak ve yerden ağır bir şey kaldırmak omurgayı ciddi şekilde etkiliyor. Bu hareketlerin yapılması için bel ve sırt kaslarının gelişmiş olması gerekiyor.

Evde pilatese dikkat
Özellikle kadınlarda evde yapılan sporların başında pilates geliyor. Pilates vücudun esnemesi ve omurga için sağlıklı bir spor. Ancak pilatesin kesinlikle uzman ile yapılmasını öneriyoruz. Çünkü hareketler sırasında omurganın nötral aksının korunması büyük önem taşıyor. Hareketlerin doğru yapılmaması belin zorlanmasına, aşırı yüklenmesine bunun sonucunda ise kalıcı rahatsızlıklara neden olabiliyor. Özellikle mat pilateste sakatlanma riski çok yüksek. Eğer vücudunuzun alt yapısı yoksa, yaptığınız bazı hareketler ömür boyu sürecek sakatlanmalara neden olabiliyor.

Evde pilates yaparken omurga sağlığı için kullanılan malzemelere dikkat çeken Prof. Dr. Çağatay Öztürk, ekipmanlarla ilgili şunları söylüyor;

Spora yeni başlayanlar ve çok ara vermiş olanlar egzersizin şiddetini, sıklığını ve süresini ilk başlarda çok düşük tutulmalı, yavaş yavaş arttırılmalı. Farklı bir egzersize geçerken de yeni yapılacak egzersize alışıncaya kadar dikkatli olunmalı.

Başlangıç seviyesinde ya da spora ara verilen durumlarda bel ve omurga güçlendirici hareketlerde belin desteklenmesi çok önemli. Bu tür egzersizlerde kullanılan malzeme seçimine özen gösterilmeli

Omurgasında lordoz ya da skolyoz rahatsızlığı olanlar egzersiz yaparken daha dikkatli olmalı. Bu tür durumlarda kullanılan mat minderin kalınlığı daha yüksek olmalı. Eğer herhangi bir rahatsız yoksa daha verimli sonuç almak için daha ince bir minder seçilebilir.

Egzersiz esnasında oluşabilecek sakatlanmaların önüne geçmek için yapılan alan gürültüsüz ve sessiz olmalı.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Çağatay ÖZTÜRK Fotoğraf
Prof.Dr.Çağatay ÖZTÜRK
İstanbul
Doktor "Ortopedi ve Travmatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Çağatay ÖZTÜRK'ün Yazıları
► Spor ve Astım Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Spor ve Başarı Dr.Gökhan ÜRKMEZ
► Kimler Spor Yapabilir Dr.Erdal DUMAN
► Kas Geliştirme, Spor ve Whey Proteini Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Spor Yaparken ‘yasak Hareketler’den Kaçının' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:52
Top