2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



21.Yüzyılda Teknolojinin İnsan Ruh Haline Etkisi/Mersin Rota Dergisi Köşe Yazım
YAZI #3932 © Yazan Psk.Mehmet BAKAY | Yayın Ekim 2017
Teknolojinin özellikle 21 . yy da kaydettiği ilerleme, yadsınamaz boyuttadır. Şöyle ki; teknoloji artık hayatımızın her alanında mutfakta, salonumuzda,sokakta hayatımızın her alanında kendini göstermektedir. Teknoloji sayesinde toplumsal bilincimiz de artmaktadır. İnsanlar çevresinde olan olaylara karşı daha duyarlı hale gelmektedir. Teknolojinin olmadığı bir alan artık yok denecek kadar azdır. Fakat bu yazımda değineceğim konu teknolojinin hayatımız da ki kolaylıklarının dışında problem içeren nedenlerine değinmektir.
Televizyon, film, video oyunları, radyo, bilgisayar ve internet gibi kitle iletişim araçlarının ayrı kullanma çocuk ve ergenlerin beden ve ruh sağlığı için ciddi bir tehlike oluşturmaktadır . En önemli bedensel sorun yeme bozuklukları ve obezite iken, en önemli psikososyal sorunlar; okul başarısında düşme, öğrenme güçlüğü, toplum dışı davranışlar, cinsel davranış sorunları, saldırgan davranışlar, şiddete karşı duyarsızlaşma, gece korkuları, anksiyete, depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, uyku düzensizlikleri ve kendine zarar geleceği yönünde korkulardır. (The Effects of Visual Media on Child Health;Dr.Aysu Duyan Çamurdan).
Özellikle ebeveynlerin rahat edebilme adına çocuklarına tablet, telefon türevi teknoloji aletlerini vermeleri. Çocuklara 7 ana temelde olumsuz etki ediyor. Peki bu 8 ana temel diye adlandırdığım maddeler neler?( dil,düşünce,estetik duygusu,sanat ve sanat ürünleri,sosyal düzen,ortak geçmiş,doğal çevre). Durumun ciddiyetinin farkında şuan değiliz. Fakat özellikle ebeveynlerin çocuklarının hayatına yoğun olarak dahil ettikleri bu ürünler aslında bir yok oluş teorisinin başlıca senaryosu olacaktır.
Bizim Çocuklarımız Neden Bizler Gibi Değiller? Evet. Son zamanlarda en çok duyduğum ve cevapladığım hala cevabını aradığım bir sorudur bu. Farkındamısınız başarıya giden bu yolunuzda sizi siz yapan babalarınızın ve annelerinizin size verdiği tek şey sevgiydi. Sonrasını zaten doğa hallediyordu; çamuruyla, suyuyla,eriğiyle, topuyla , koyunuyla… Bizler ne yapıyoruz yaşamı idame eden domino taşı maddiyat gibi ödül olarak hedefe para koyuyoruz birde bunu teknoloji ile süslüyoruz. Sonuçta ne mi oluyor demeyeceğim. Hiçbir şey olmuyor aslında aslolalacak değer ifade edecek. Ne Oluyor Biliyormusunuz sevgili okurlar? Analitik düşünce yoksunu bireyler, asosyal kişiler, sağlıksız vücut şekilleri, özgüven eksikliği, yargılama eleştiri yoksunu kişilik özellikleri, ruhsal çöküntüler ve türevleri. Unutmayanız ki 100 yılda bir 2,3 kişi çıkıyor. Birkaç teoriyi sunuyor insanlık tarihi bunu hatırı sayılır bir süre kullanıyor. Olaya birde geçmiş psikoloji ve zihin sürecinden bakmanızı istiyorum. Düşünün dünyayı etkileyen tüm büyük sistemler, akımlar, teoriler bir yuvarlak masa etrafında 3,5 adamın 3,5 kelimeyi bir saman kağıdına yansıtması sonucu oluşmuştur. Akabinde tüm dünya medeniyetlerini etkilemiştir. Buradan şu sonuç çıkıyor ki sağlıklı zihinler için oluşturmak için veya büyük akımlar da bile tablet, bilgisayar ve elimizden düşürmedğimiz cep telefonları yoktu. Unutmayalım ki 75 yıldır teknoloji bizleri esir aldı. Sizlere soruyorum affınıza sığınarak son 50 yıldır kaç değişim dünya insanlığına etkili oldu ve tüm insanlık yararlandı. Çiçek aşısı mı? Kanser ilaçlarımı? doğayla iç içe olmamız lazım, kendimizle iç içe olmamız lazım. Hayatımızın en temel işlevleri bizleri esir alan elektronik cihazlarda saklı değildir. Bizleri alıkoyan cihazların varlığı tabi ki de hızlandırmaktadır bizleri. Fakat 2 dakika düşünmenizi istiyorum enerji bazlı ne kadar da hızlandık dediğiniz hangi iş varsa aslında bizim zihnimiz ve fiziksel sağlığımız için en ince ayrıntılardır.
Ayrıca değinmeden edemeyeceğim bir başka durum sosyal medya..
Sosyal medya ile ilgili bir kavram da gülümseyen depresyon’dur. Sosyal medya kullanıcılarında depresyon oranının fazla olmasının bir nedeni de sergiledikleri sanal kendilikleri ile gerçek kendilik imajları arasındaki tutarsızlığı görüyor olmalarıdır. Olumlu izlenim bırakma arzumuz dertlerimizi içimize gömmemizi gerektiriyor. Herkes sosyal profilinde mutlu’ymuş gibi pozlar takındığından diğer herkesin yaşamının bizden daha iyi olduğuna inanıyoruz. Bu da bizi mutsuz ediyor. Şunu bilin ki herkes sizin kadar mutlu ya da herkes sizin kadar mutsuz, nerden bakarsanız artık.
Özellikle şiddet ve cinsel içerikli video görüntüleri ve oyunların insan psikolojine yol açtığı zararları tartışmak bile yersizdir. Hiçbir eğitici özellik taşımayan bu videoların beynin çalışmasını yavaşlattığı ve zihinsel düşüncelerde donuklaşmaya neden olduğu belirtilmektedir. Aynı zamanda şiddet içeren videoların çocukların gelişimini olumsuz yönde etkilediği ve ilerleyen yaşlarda sosyal hayatlarında agresif ve gergin tutumlar sergilediği yapılan araştırmaların sonuçlarından biridir. Bu gibi oyunların bağımlılık yaptığınızı bilmenizi isterim.
Bu konu hakkında o kadar konuşulacak örnek varken son olarak; sosyal medyada ki hayat başkasının hayatı, başkasının arabası, evi, kıyafeti vs...Kalkıp doğrulup ve kendi hayatımıza bakmalıyız. Psikolojik ruh halimizi başka sosyal ağlarda sevdiğimiz ve yahut sevmediğimiz kişilerin paylaşımlarıyla ilişkilendirerek hayatımızın rotasını tayin edemeyiz. Yaşanılan her saniye, dakika, gün, ay, yıl önemli anılarla süslenmelidir. Ütopik bir hayatın içerisine girerek hayatımızı çıkılmaz yola koymamalıyız..
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet BAKAY Fotoğraf
Psk.Mehmet BAKAY
İçel (Mersin)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Mehmet BAKAY'ın Makaleleri
► Dip Köşe Bilinçaltı Temizliği! Psk.Betül Esra BABA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında '21.Yüzyılda Teknolojinin İnsan Ruh Haline Etkisi/Mersin Rota Dergisi Köşe Yazım' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Otizm ve Aile Aralık 2018
► Kendilik Psikolojisi Mart 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:54
Top